Ηλεία

Οδοιπορικό στο Γούμερο: «Δεν έχουμε τακτικά γιατρό, θέλουμε βελτίωση του οδικού δικτύου»

Τι αναφέρουν ο πρόεδρος της κοινότητας Αριστείδης Γαβριλόπουλος και οι κάτοικοι

 

Ανεβαίνοντας προς το Γούμερο, σε μία μαγευτική ομολογουμένως διαδρομή, μπορείς να θαυμάσεις τη φύση, που με την ομορφιά της σε μαγεύει.

Η περιοχή είναι προικισμένη με μεγάλες δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, με τους κατοίκους να δίνουν τη δική τους “μάχη” για να βγάλουν τα προς το ζην, καλλιεργώντας τα χωράφια τους, μαζεύοντας τις ελιές τους, εκμεταλλευόμενοι τα αμνοερίφια που έχουν και προσπαθώντας να μείνουν στο χωριό μαζί με τις οικογένειές τους και να μην πάρουν τον δρόμο για τις μεγάλες πόλεις του νομού και της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι του Γουμερού και των κοντινών κοινοτήτων στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή στην Ηλεία και σίγουρα η πολιτεία, αλλά και ο δήμος Πύργου, θα πρέπει να σταθούν δίπλα τους, και να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως όσον αφορά το οδικό δίκτυο (δίνοντας έμφαση στο αγροτικό δίκτυο), στην αποχέτευση, στην εκπαίδευση, αλλά και την ιατρική περίθαλψη.

Το να έρχεται ο γιατρός μία φορά το μήνα στο Γούμερο, για να εξετάσει τους ηλικιωμένους κατοίκους δεν φτάνει και σίγουρα αυτή η κατάσταση, πέρα από τα παράπονα τα οποία φέρνει, βάζει και την ιδέα στην νεολαία να φύγει από την κοινότητα για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα σε μία μεγάλη πόλη, κάτι που όμως θα σημάνει και το μαράζωμα του ορεινού χωριού και γενικότερα της ευρύτερης ορεινής περιοχής.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στο Γούμερο και σε όλε στις ορεινές κοινότητες για να μπορέσουν να μείνουν εκεί οι κάτοικοι και κυρίως η νεολαία, που δεν ζητάει πολλά, άλλα τα αυτονόητα…

Αριστείδης Γαβριλόπουλος
πρόεδρος της κοινότητας :
«Πολλά τα προβλήματα,
από πού να αρχίσεις …»

Ο πρόεδρος της κοινότητας Γουμέρου κ. Αριστείδης Γαβριλόπουλος τόνισε για τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν και που θέλουν άμεσα επίλυση.

«Πρώτα απ’ όλα έχουμε πρόβλημα με το ιατρείο, αφού έρχεται μόλις μία φορά το μήνα γιατρός στο χωριό. Ουσιαστικά δεν έχουμε γιατρό… Γίνεται ένας συνωστισμός έξω από το ιατρείο, εν μέσω μάλιστα κορωνοιού για να γράψουν οι άνθρωποι τα φάρμακα τους. Έχεις να κάνεις με ηλικιωμένους και αν αρρωστήσει κάποιος δεν το συζητάμε… Πρέπει να πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο αφού δεν γίνεται αλλιώς. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι της κοντινότερης μονάδας υγείας να φροντίσουν να έχουμε και εμείς τον γιατρό που δικαιούμαστε. Δύο φορές το μήνα εδώ και άλλες δύο φορές στα άλλα χωριά που εξυπηρετούμε εμείς. Πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο που θα πρέπει να γίνει».

– Ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν στα οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύση;
«Η κοινότητά μας όπως και όλες οι κοινότητες έχουν πολλά προβλήματα. Ζητάμε από την πολιτεία να βοηθήσει τις κοινότητες, γιατί μας έχει αφήσει και κοιτάζει μόνο τους δήμους. Χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση στην βελτίωση του οδικού δικτύου, στην αγροτική οδοποιία, στους κοινόχρηστους χώρους, έχουν όλα εγκαταλειφθεί. Υπάρχει θέμα και με τα λύματα, τα όμβρια ύδατα, δεν υπάρχουν γενικά υποδομές.
Είναι αδύνατη η πρόσβαση και στο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή, στη Μονή Ασκητή, που είναι κλειστή εδώ και 4 χρόνια. Ήταν ένα μοναστήρι που είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, το οποίο τώρα δεν λειτουργεί γιατί έχει περάσει πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού και κάνεις δεν έχει έως τώρα αξιωθεί να επισκευάσει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Όλα αυτά τα προβλήματα διώχνουν τον κόσμο από το Γούμερο, αφού οι άνθρωποι αγανακτούν και η ροή θα είναι μεγαλύτερη προς τα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια και αυτό θα κάνει τα χωριά να ερημώσουν. Μιλάμε για μία περιοχή που πλησιάζει ή και ξεπερνάει τα 2.000 άτομα. Πρέπει η πολιτεία και ο δήμος να δώσουν την απαραίτητη βάση και την απαραίτητη προσοχή σε αυτές τις κοινότητες, γιατί διαφορετικά θα τα κλείσουμε τα χωριά, θα πάμε όλοι στις πόλεις και θα δούμε πώς θα ζούμε χωρίς πρωτογενή τομέα. Δεν είναι μόνο να φύγουμε και να πάμε στην πόλη. Αν δεν ανακάμψει ο πρωτογενής τομέας και δεν παράγουν οι άνθρωποι στις κοινότητες, πώς θα λειτουργήσει το εμπόριο στην πόλη;».

«Να φτιάξουν το πολιτιστικό κέντρο»

O κ. Γαβριλόπουλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δημιουργηθεί πολιτιστικό κέντρο στην κοινότητα, όπου υπάρχει χώρος και ζητά από τον δήμο να κάνει την μελέτη και να προχωρήσει στην υλοποίηση τοιυ έργου.
«Έχουμε ένα κτίριο το οποίο θέλουμε να το κάνουμε πολιτιστικό κέντρο, το έχει αγοράσει ο δήμος όταν ήτανε δήμος Ωλένης και έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αποθήκες παλιές, θέλουνε γκρέμισμα και το κτίριο το οποίο είναι καλό, πρέπει να μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο και πίσω από αυτό να φτιάξουμε μία παιδική χαρά, ένα παρκάκι κάτι. Περιμένουμε ακόμη από τον Δήμο να κάνει τη μελέτη και να έρθουν να το φτιάξουν».

Γιώργος Αγγελόπουλος κάτοικος Γουμέρου: «Ξεχειλίζουν τα λύματα»
O κ. Γιώργος Αγγελόπουλος κάτοικος Γουμέρου αναφέρεται στο πρόβλημα με τα λύματα και στην αγροτική οδοποιία.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα λύματα, όπου έχουν γίνει πολλές μελέτες, διαχρονικά, έχουνε φαγωθεί χρήματα, και τα ρήματα τρέχουν ακόμη στις γράνες στην κυριολεξία. Αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει, με τις αξίνες σκάβουμε και ευτυχώς έχουμε τον πρόεδρο μας που έχει ένα τρακτέρ και παλεύει μόνος του για να δώσει λύσεις και σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμία στήριξη. Έχουμε και το πρόβλημα με το νηπιαγωγείο, όπου πλέον τα παιδάκια θα πρέπει να πηγαίνουν κάθε μέρα στο Καράτουλα, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό το σχολείο. Με όλα αυτά τα μειονεκτήματα που υπάρχουν, πώς θα μείνουν οι νέοι άνθρωποι στο χωριό; Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε γιατρό, ενώ έχουμε πάρα πολλούς ηλικιωμένους, που πρέπει κάποιος να τους γράψει φάρμακα, να τους πάρει την πίεση».
Παναγιώτης Λυσσανδρόπουλος : «Τα έχουν παρατήσει όλα …»
Ο κ. Παναγιώτης Λυσσανδρόπουλος αν και κάτοικος Αθηνών με καταγωγή από την Πεύκη, τονίζει ότι είναι πολλά τα προβλήματα στο Γούμερο.
«Εγώ είμαι από την Πεύκη, το διπλανό χωριό, και συνέχεια περνάω και βλέπω τους δρόμους που έχουνε ραγίσει όλοι. Άμα πας από τον κάτω δρόμο και ανέβεις προς τα πάνω, βλέπεις ότι όλοι οι δρόμοι είναι σε άσχημη κατάσταση. Η περιφέρεια φτιάχνει την είσοδο μέχρι το Γούμερο, αλλά στην Αγία Άννα πως θα πας; Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με τον γιατρό, αφού εδώ έρχεται μόνο μία φορά το μήνα και στην Πεύκη καθόλου. Εγώ μένω μόνιμα στην Αθήνα, έρχομαι όμως συνέχεια εδώ και βλέπω ότι τα έχουνε παρατήσει όλα. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν».
Δημήτριος Δημακόπουλος κάτοικος Γουμέρου: «Μας ξέχασαν…»
Ο κ. Δημήτριος Δημακόπουλος κάτοικος Γουμέρου στάθηκε και αυτός στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινότητα.
«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Ήρθαν εδώ προεκλογικά και χτύπησαν τις πόρτες του κόσμου, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο που έχουν τελειώσει οι εκλογές δεν έχει πατήσει κανένας. Και πλέον δεν θέλουμε να δεχτούμε κανέναν από αυτούς εδώ. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Αγροτική οδοποιία, δεν έχει έρθει κανένας να τα λύσει. Στο οδικό δίκτυο μόνο η περιφέρεια είναι κοντά μας και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα. Θα πρέπει ο δήμος να έρθει εδώ να καταγράψει τα προβλήματα και να δώσει λύσεις».
Γιάννης Κομπορόζος κάτοικος Γουμέρου: «Λείπουν πάρα πολλά από την κοινότητα»
Ο κ. Γιάννης Κομπορόζος κάτοικος Γουμέρου τονίζει ότι στο Γούμερο λείπουν πάρα πολλά για να ζει καλά ο κόσμος.
«Λείπουνε πάρα πολλά σε αυτή την κοινότητα. Και τι είναι σωστό; Λείπει το ιατρείο, λείπει το νηπιαγωγείο. Μας έχουν εγκαταλείψει τελείως. Εμείς θα φύγουμε σε λίγο, είμαι 86 χρονών. Δεν υπάρχει τίποτα στην κοινότητα. Θα πρέπει να φροντίσει ο δήμος και γενικότερα η πολιτεία να μπορεί να ζήσει καλά ο κόσμος. Θα πρέπει να δώσουνε χρήματα και στους αγρότες, όπου δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ. Έδωσαν στα κανάλια χρήματα και σε μας τίποτα. Γιατρός κάθε μήνα έρχεται και αυτός αν έρθει…».
Γιάννης Ντιντίφας κάτοικος Γουμέρου: «Δεν έχουμε γιατρό»
Ο κ. Γιάννης Ντιντίφας κάτοικος Γουμέρου τονίζει και αυτός ότι η έλλειψη είναι μεγάλο πρόβλημα για την κοινότητα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι η έλλειψη γιατρού, ενώ δεν υπάρχουνε και λεφτά. Εγώ με 330 ευρώ το μήνα πώς θα ζήσω; Πληρώνουμε μόνο και δεν μας φτάνουν. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ στο χωριό».

Όλη η επικαιρότητα