Ηλεία

Οικοτουριστική ανάπτυξη στη λίμνη Πηνειού

Στο τελικό στάδιο για να δημοπρατηθεί μπήκε το έργο συμπλήρωσης τουριστικών υποδομών στην τεχνητή λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας, μετά και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την υλοποίησή του από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Πρόκειται για το πρώτο υποέργο του έργου: “Best Addresing joint Agro and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development, το οποίο υπάγεται στον άξονα 2.2.. Το έργο εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTEREG V A Greece – Italy Programme 2014 – 2020.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 661.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση είχαν υπογράψει στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Ήλιδας, κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο, καθώς και ένας χώρος που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

Σε δήλωσή του στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γ. Λυμπέρης είπε: «Είναι ένα πρώτο σημαντικό έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί εδώ
και μια δεκαετία, με στόχο να σταματήσουμε την κατολίσθηση του χώρου όπου υπήρχε το τουριστικό περίπτερο και να αναβαθμίσουμε και το παλαιό τουριστικό περίπτερο.

Συγχρόνως, υπάρχουν προμελέτες και προσεγγίσεις ενός master plan, το οποίο θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά έργα, έργα οικοτουριστικά, που με την υλοποίηση τοπικού χωροταξικού σχεδίου, θα δώσει τη δυνατότητα αυτή η πανέμορφη λίμνη, με αναδασώσεις, με ήπιες προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις, όπως αθλητικών κοιτώνων και χρήσης της λίμνης για κωπηλασία, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και του ιδιωτικού
τομέα, ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτό που σχηματικά λέμε μια “νέα λίμνη Πλαστήρα” στην Ηλεία».

Όλη η επικαιρότητα