Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Πήγαν στα ΑΤΜ χαμογελαστοί και έφυγαν… σκυθρωποί – Δυσαρεστημένοι οι Ηλείοι αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Με χαμόγελα πήγαιναν οι αγρότες χθες στα ΑΤΜ για να ελέγξουν αν μπήκαν τα χρήματα της εξόφλησης, του πρασινίσματος και τα υπόλοιπα των άλλων  επιδοτήσεων και έφευγαν σκυθρωποί και προβληματισμένοι. Ο λόγος ήταν ότι χωρίς καμία προειδοποίηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατέβαλε στο ακέραιο τα χρήματα στους δικαιούχους αλλά όπως αναφέρει σε ανακοίνωση θα τα καταβάλλει σε τρεις δόσεις με την τελευταία να υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και τον Ιούνιο.

Η δυσάρεστη αυτή έκπληξη προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των δικαιούχων αγροτών  που βλέπουν λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης να βγαίνει εκτός ο σχεδιασμός που είχαν κάνει για την εξόφληση των υποχρεώσεων τους που έχουν προκύψει τόσο από το κόστος των καλλιεργειών τους όσο και από νοικοκυριό τους. Σύμκφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνη Παπά, την Παρασκευή το απόγευμα πιστώθηκαν  στους λογαριασμούς 650.000 περίπου δικαιούχων το  90% της εξόφλησης της βασικής, ένα 7% θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη, ενώ το υπόλοιπο με μια δόση τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο.

Για το πρασίνισμα  καταβλήθηκε το 95%, με το υπόλοιπο να δίδεται τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο πάλι, ενώ έως και  90% θα φθάσει η εξόφληση στην ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας.

“Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε σήμερα το απόγευμα ο αγροτικός κόσμος ότι δεν μπήκαν τα χρήματα που αντιστοιχούσαν  στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του πρασινίσματος και όλων των υπόλοιπων των επιδοτήσεων που δεν είχαν καταβληθεί.

Υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στον αγροτικό κόσμο διότι  περίμεναν αυτά τα χρήματα με βάση τον προγραμματισμό που είχαν  να κάνει για να πληρώσουν τις  υποχρεώσεις που είχαν για αυτό το μήνα και το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα υπάρχει μία αβεβαιότητα το πότε θα μπουν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Το υπουργείο, όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα,  θα βάλει την επόμενη Τετάρτη πάλι χρήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης που δεν καταβλήθηκε χθες και τα υπόλοιπα ή το Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο. Πράγμα για το οποίο όμως οι παραγωγοί μας δικαίως ανησυχούν αν θα εφαρμοστεί αφού την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προειδοποίηση, εντελώς ξαφνικά σήμερα δεν πήραν ακέραια την εξόφληση και όλα τα υπόλοιπα επιδοτήσεων όπως κάθε χρόνο”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Πρόβλημα με το απόθεμα

Η τμηματική αυτή πληρωμή οφείλεται σε ένα πρόβλημα με το Απόθεμα που προέκυψε και στο γεγονός, ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, οπότε ο οργανισμός πρέπει να έχει… κάβα τα συγκεκριμένα χρήματα, με βάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ, επεσήμαναν ότι στις 11.30 το πρωί άρχισαν να φαίνονται τα ποσά, αλλά μετά κατέβηκαν. Για τοπ γεγονός αυτό   ο κ. Παπάς υποστήριξε  ότι οφείλεται καθαρά στην προσθαφαίρεση, που έγινε ώστε να εφαρμοστεί η καταβολή σε δόσεις των επιδοτήσεων.

“Ο αγρότης είναι που είναι στο πάτο τώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει τίποτα με τις τρεις δόσεις που ξαφνικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να καταβάλλει την εξόφληση, το πρασίνισμα και τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων. Βρήκαν με την ευκαιρία να χτυπήσουν και πάλι το αγροτικό εισόδημα. Μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Δυσχέρεια

Συνθήκες δυσχέρειας δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο η τμηματική καταβολή της εξόφλησης, του πρασινίσματος και των υπολοίπων των επιδοτήσεων σε μία περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες έχουν πνίξει όλα τα νοικοκυριά.

“Οι αγρότες βιώνουν για ακόμα μία φορά καταστάσεις δυσχέρειας και οικονομικού αδιεξόδου αφού η τμηματική καταβολή της εξόφλησης, του πρασινίσματος και άλλων επιδοτήσεων τους αφαιρεί την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αυτό το διάστημα τόσο ως επαγγελματίες αγρότες όσο και ως οικογενειάρχες”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Χρήστος  Βαλιανάτος.

Οι αγρότες για ακόμα μία φορά μετά από αυτή την εξέλιξη θέτουν ζήτημα επιβίωσης αφού ένας που ήταν να πάρει 1500 ευρώ συνολικά, πήρε περίπου 900 και τα υπόλοιπα 600 αμφισβητείται το αν θα τα έχει πάρει έως και τον Ιούνιο. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι τους οδηγούν σε αργό θάνατο…με αυτές τις ενέργειες.

Όλη η επικαιρότητα