Ηλεία Οικονομία

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα έδωσαν ελπίδα σε πολλούς δανειολήπτες – «Μέσα» και τα πυροδάνεια

Ένα πλέγμα παρεμβάσεων διευκόλυνσης των φορολογούμενων οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του κορωνοϊού συσσώρευσαν φορολογικές οφειλές ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.  

Μέσα στο συγκεκριμένο πλέγμα συμπεριλαμβάνεται και η πολύ σημαντική ρύθμιση για πολλές επιχειρήσεις της Ηλείας που έχει να κάνει με τα αποκαλούμενα «πυροδάνεια» που εντάσσονται πλέον και αυτά στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ειδικότερα η πρόβλεψη για ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου  που ωστόσο κατέπεσε -όπως ήταν τα «πυροδάνεια»- έρχεται να δώσει μια βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις της Ηλείας που αντιμετώπιζαν ένα τεράστιο βραχνά τα τελευταία χρόνια.

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σταικούρας:

1η παρέμβαση: Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν.

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2η παρέμβαση: Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3η Παρέμβαση (αφορά σε «κόκκινα δάνεια» και «πυροδάνεια»): Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Παράδειγμα: Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει  σε ποσοστό μέχρι και το 100%».

Σταϊκούρας: «Αντιμετωπίζουμε με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, το ζήτημα των οφειλών»…

Με δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Σχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, έδωσε εξαρχής, και εν συνεχεία παρέτεινε, τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, ώστε πολίτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης να πάρουν “ανάσα” για μεγάλο χρονικό διάστημα και να βοηθηθούν, έτσι ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας βαθιά επίγνωση των δυσκολιών που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, ανακοίνωσε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει “χείρα βοηθείας” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Πλαίσιο που παρέχει λύσεις όχι μόνο για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, όταν αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα διακοπής ή δραστικού περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά και για οφειλές πριν και μετά το lockdown».

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι «Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, ουσιαστικά, με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, το ζήτημα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία και πολύτιμη κουλτούρα πληρωμών.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο οικονομικός αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι ο μικρότερος δυνατός.

Και τις – προσωρινές – δυσκολίες να διαδεχθεί, το συντομότερο, μια δυναμική ανάκαμψη».

Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας): «Να καταστεί η ρύθμιση ευεργετική»

«Το Επιμελητήριο Ηλείας χαιρετίζει την ανακοίνωση θεωρώντας ότι είναι ένα θετικό βήμα για την αναθεώρηση του πλαισίου διευκολύνσεως των οφειλετών.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο του πλαισίου, θεωρούμε πως χρήζουν ορισμένες επισημάνσεις σε ορισμένα σημεία προκειμένου να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και να είναι βιώσιμη η εφαρμογή της αλλά και εφικτή η δυνατότητα της αποπληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, τα «λουκέτα» στην αγορά, την απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς τον διαρκή αγώνα για την κάλυψη του κόστους οικογενειακών και ευρύτερων υποχρεώσεων, δεδομένης και της μηδαμινής δυνατότητας και προοπτικής για αποταμίευση.

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα διατυπώσει προτάσεις και θα προβεί σε κάθε δυνατή και άμεση παρέμβαση, ώστε να καταστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση  ευεργετική, να είναι αξιοποιήσιμη και να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό μέλλον του τόπου μας».

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Γίνεται πραγματικότητα»

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Οικονομικών της ρύθμισης των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε 120 δόσεις καλύπτει όλα τα πυρόπληκτα δάνεια. Καλύπτει όλους τους πολίτες των οποίων το δάνειο έχει βεβαιωθεί στην  εφορία. Είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει και τις τράπεζες να οδηγηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση ρύθμισης. Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που στο νομό μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και παρέμενε άλυτο για πολλά χρόνια. Αποτελεί δε αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών και πιέσεων από το πρώτο χρονικό διάστημα τις ανάληψης των καθηκόντων μου. Στην αρχή φάνταζε δύσκολη η λύση, τελικά έγινε πραγματικότητα.

Νίκος Καρυώτης-Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας: «Προς τη θετική κατεύθυνση το μέτρο»

«Είναι προς τη θετική κατεύθυνση αυτό το μέτρο, διότι υπήρξε ούτως ή άλλως αντικειμενική δυσκολία λόγω της παρούσας κατάστασης. Πολλές επιχειρήσεις ερχόντουσαν και από τη δεκαετή κρίση και ήδη είχαν συσσωρευμένα προβλήματα. Αυτό το είχαμε ζητήσει και είχε κριθεί απαραίτητο να γίνει, διότι εκ των πραγμάτων έτσι όπως έχει μικρύνει ο κύκλος της οικονομίας τώρα με το lockdown αλλά και λόγω κορωνοϊού, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είχαμε ζητήσει ως Ομοσπονδία αλλά και η ΕΣΕΕ ως βασικό όργανο, να γίνει ρύθμιση προκειμένου να μπορέσουν να είναι ενήμερες όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας. Εκ των πραγμάτων πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ευελπιστούμε με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση να καταφέρουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις. Λόγω έλλειψης ρευστότητας υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πολλές από αυτές να κατεβάσουν ρολά και να πτωχεύσουν. Αυτό δίνει μία παράταση, ευελπιστώντας το επόμενο διάστημα μεσοπρόθεσμα και περισσότερο μακροπρόθεσμα να έχουν καλυτερέψει τα πράγματα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση ως προς τις υποχρεώσεις και την ανταπόκριση σε αυτές. Σίγουρα θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα που να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα, τα οποία τα αναμένουμε».

Τάσος Καρνάρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων: «Ελπιδοφόρα είδηση αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει και σε διαγραφές χρεών»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων κ. Τάσος Καρνάρος τόνισε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, αν και θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο τολμηρά βήματα και συγκεκριμένα να προχωρήσει στη διαγραφή κάποιων χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού.

“Οπωσδήποτε κάθε ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο είναι μία ελπιδοφόρα είδηση για τον πολίτη και πόσο μάλλον για τον έμπορο που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Τα μέτρα είναι θετικά ως προς το επιχειρείν, αλλά θα θέλαμε μία μεγαλύτερη βοήθεια στους αυτοαπασχολούμενους, που στην περιοχή μας… αλλά και σε όλη την Ελλάδα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Οι μικρές επιχειρήσεις μέχρι τέσσερις εργάτες, είναι οι επιχειρήσεις που αποτελούν πάνω από το 90% της οικονομίας της χώρας μας. Αν και ακούγονται πολλά παράπονα για την μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας, πάντα τέτοιες κινήσεις τις βλέπουμε με καλό μάτι. Θα θέλαμε όμως την περίοδο που τα μαγαζιά ήταν κλειστά λόγω του κορωνοιού και είχαμε πολύ μεγάλη οικονομική ύφεση να προχωρήσει η πολιτεία ακόμη και σε διαγραφή κάποιων από αυτά τα χρέη. Ξέρει πολύ καλά το κράτος ότι εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να πληρωθεί σχεδόν τίποτα και θα μπορούσε λοιπόν να προχωρήσει σε κάποιες διαγραφές”.

Μαριάννα Σταθοπούλου: «Δυνατότητα διάσωσης πολλών δανειοληπτών»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «απαντά» σε μια εκκρεμότητα πολλών ετών και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που είτε βρίσκονται είτε θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την Εφορία να βρουν διέξοδο…

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε χθες η δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ. Μαριάννα Σταθοπούλου την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα να ρυθμίσει περιπτώσεις παλαιών δανείων μέσω των 120 δόσεων.

Η κα Σταθοπούλου η οποία και η ίδια έχει ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με υποθέσεις δανειοληπτών που λόγω οφειλών κινδύνευσαν να χάσουν σπίτια και επιχειρήσεις, δήλωσε ικανοποιημένη αναφερόμενη επιπροσθέτως στο ιδιαίτερα κοινωνικό πρόσωπο που εμφανίζει η κυβέρνηση και στην  πρόθεσή της που τώρα γίνεται απόφασή της για να στηρίξει τους πολίτες που έχουν μπλέξει κυριολεκτικά σε μια μεγάλη «περιπέτεια».

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ

Δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» ή εκείνα που παραμένουν απλήρωτα για αρκετά έτη λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, όπως ακριβώς τα πυρόπληκτα, που πλέον έχουν χάσει και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα συμπεριληφθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, και σίγουρα αυτό είναι μια πολύ «καλή είδηση» είπε η πολιτευτής της ΝΔ και συνέχισε:

Ήταν ένα αίτημα που αν και είχε διατυπωθεί σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έρχεται η σημερινή να το επιλύσει. Και τούτο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την Ε.Ε. και τις οικονομικές αντιξοότητες από την πανδημία.

Όλα αυτά τα δάνεια  που δεν είχαν τώρα πια την εγγύηση του  Δημοσίου, αργά η γρήγορα θα έφθαναν στις λίστες των ΔΟΥ. Και ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών θα αντιμετώπιζε το φάσμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Είναι κάτι  που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει και με τη σημερινή της πρωτοβουλία δείχνει πλέον ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψει να συμβεί. Δεν μένει παρά να δούμε γρήγορα την υλοποίησή της που θα είναι ευεργετική για πολλούς συμπατριώτες μας, κατέληξε η κα Σταθοπούλου.

Νίκος Ζαρόκωστας Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας: Ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται στον τουρισμό

Το μέτρο των 120 δόσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά κατά την προσωπική μου άποψη για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών θα έπρεπε να είναι ακόμα περισσότερες λόγω covid 19.

Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν ευεργεσία για όλους αυτούς που ταλανίζονται από την κρίση την οικονομική και λόγω της πανδημίας γιατί όπως καταλαβαίνετε οι ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα, το νερό και οι υποχρεώσεις των καταστημάτων επιβαρύνουν οικονομικά τις επιχειρήσεις.

Ιδιαιτέρως για όσες δραστηριοποιούνται στο τουριστικό κλάδο θα έπρεπε να τους απαλλάξει για μία τετραετία τουλάχιστον αφού και το 2021 θα είναι προβληματικό όσον αφορά την τουριστική κίνηση στην χώρα μας.

Διονύσιος Χαμεζόπουλος (Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών νομού Ηλείας): «Επέρχεται δικαιοσύνη για όσους δανείστηκαν»

«Τα “πυροδάνεια” ήταν δανειστικές συμβάσεις και δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χορηγήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και τους σεισμούς του 2008.

Η ρύθμιση είναι όμοια με πρόταση που είχε καταθέσει η Ένωση μας σε σύσκεψη που είχε γίνει πέρυσι στο Επιμελητήριο Ηλείας. Πλέον θα υπάρξει και ελάφρυνση στις προσαυξήσεις όλων των δανείων που έχουν τύχει της εγγύησης του ελληνικού δημόσιου. Πιστεύω ότι είναι μια δίκαιη διευθέτηση για αυτή τη μορφή δανείων διότι είναι χαμηλότοκα και γιατί το Δημόσιο είναι επιεικέστερο σε σχέση με τις τράπεζες ως προς την είσπραξη των οφειλών. Επέρχεται δικαιοσύνη σε όσους δανείστηκαν και πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν στο αρχικό του κεφάλαιο με έναν μικρό τόκο.

Για τις άλλες δύο παρεμβάσεις, που δημιουργήθηκαν λόγω του Covid – 19, μπορώ να πω ότι κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο το μεγάλο θέμα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας που αυτή στιγμή είναι στάσιμη και κινείται στην αβεβαιότητα».

Όλη η επικαιρότητα