Πολιτική

Οι βασικοί άξονες της «νέας αρχής» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ

Επίκεντρο ο άνθρωπος

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι κάθε φορά εδώ μαζί σας.

Είναι η δεύτερη Διεθνής Έκθεση χωρίς τη μαζική συμμετοχή θεατών. Φέτος επιλέξαμε να δώσουμε τις πρώτες θέσεις, τιμής ένεκεν, σε
ανθρώπους της κοινωνίας. Σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων. Είναι διαφορετική και αυτή η έκθεση. Πολλά δεν είναι
όπως πριν.

Εδώ και 1,5 χρόνο η ζωή μας άλλαξε πραγματικά. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το βασικό συναίσθημα που νιώθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι το συναίσθημα της ανασφάλειας.

Την ανασφάλεια αυτή η κυβέρνηση την μετατρέπει σε φόβο εφαρμόζοντας τις πολιτικές της, διευρύνοντας ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων και παρουσίασε την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμπυκνώνεται σε αύξηση του κατώτατου μισθού, πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και ουσιαστικά μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας

Από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων έκανε λόγο μία εξουσία, η οποία είναι «ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών, καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις και διευρύνει τις ανισότητες». «Τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών είναι τόσο μεγάλα που υπερβαίνουν τις παλιές πολιτικές συνταγές. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας. Κανένα τέχνασμα επικοινωνίας δεν μπορεί να καλύψει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Ανάγκη  για πολιτική στροφή

 

Στην συνέχεια έριξε και το… πρώτο καρφί στην κυβέρνηση, μιλώντας για την «δύναμη του μέλλοντος», όπως χαρακτήρισε τα παιδιά του 21ου αιώνα, «που τα όνειρά τους για να ανθίσουν δε χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, που τους στηρίζει, που τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία για να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ στον τόπο μας».

Δίνοντας το σύνθημα για την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κοινωνία χρειάζεται μια νέα αρχή, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της τιμιότητας και της σκληρής δουλειάς. «Τα όνειρα των νέων δεν χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια» σχολίασε, παράλληλα.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μεσαία τάξη, η οποία -κατά τον ίδιο- εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια. «Όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τη ζωή τους χειρότερη» πρόσθεσε, επικαλούμενος -όπως υποστήριξε- το κύμα ακρίβειας, την κατάργηση του 8ώρου και στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνάει για την πλειοψηφία των Ελλήνων ούτε για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνάει για μια ελίτ, λίγων και ισχυρών, που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας για να οικειοποιηθεί τις θυσίες όσων πλήρωσαν για την κρίση. Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για το εργασιακό νομοσχέδιο, για την παιδεία και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για τον πτωχευτικό κώδικα».

Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την ύπαρξη «γαλάζιων golden boys, τα οποία έχουν στήσει ένα χρυσό πάρτι. Αυτό δείχνει ο διπλασιασμός των μετακλητών υπαλλήλων και των μισθών τους». «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και αποκομματικοποίηση του κράτους

 

Σειρά θεσμικών αλλαγών για το κράτος περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:  «Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων.

Ανφερόμενος στις επόμενες εθνικές εκλογές, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, που θα διεξαχθούν με το πλέον αντιπροσωπευτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: Την απλή αναλογική».

«Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά. Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ο κος Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του».

«Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά. Και μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δε θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά. Γιατί, για τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κος Μητσοτάκης είναι το χάος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Όποτε λοιπόν κι αν επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Και για ακόμη μια φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει τη κοινωνική συνοχή, να ενώσει τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κυβερνητικές θέσεις θα βρίσκονται και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων, προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατά ανάγκη στο κόμμα» τόνισε.

Η Νέα Αρχή

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βασικό συναίσθημα που κυριαρχεί είναι η ανασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την ανασφάλεια την πολλαπλασιάζει, τη μεγεθύνει, τη μετατρέπει σε φόβο, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών. Μια πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και παραγωγικές δυνάμεις. Και διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες».

Κάνοντας λόγο για πολιτικές με βαθύτατα ταξικό και αντιλαϊκό πρόσημο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η ελπίδα και η ασφάλεια να μπουν στη θέση του φόβου και της ανασφάλειας και «αυτό συνοψίζει το σύνθημα: «Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια Νέα Αρχή. Με την κοινωνία στη πρώτη γραμμή».

«Μια Νέα Αρχή, με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση. Που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορές στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι «στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα. Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της, όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δε χτίστηκε από τους νεόπλουτους ούτε από τους βαθύπλουτους δήθεν ευεργέτες που στη κρίση έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και επενδύουν τα λεφτά τους σε οφσόρ για να μη φορολογούνται».

Συμπλήρωσε δε ότι «η Ελλάδα φτιάχτηκε από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο και από όσους άδραξαν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη. Αυτοί τη κράτησαν στις δύσκολες στιγμές».

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας ότι η μεσαία τάξη δεν είναι αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων. «Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;».

«Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδετημόνες του κου Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κος Μητσοτάκης το 2019».

Όλη η επικαιρότητα