Εκκλησία Ηλεία

Οι Επιτάφιοι στον Κάμπο – Με θεία ευλάβια ο στολισμός (pics)

Πασχαλιές, ζουμπούλια, ανεμώνες, μαργαρίτες,  κρίνοι, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς  αποτελούν τα “στολίδια” των Επιταφίων στις εκκλησίες του Κάμπου, λουλούδια με πολλά χρώματα που επιλέγονται κάθε χρόνο από τους εφημερίους και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών και συνήθως προσφέρονται  από ανθοπωλεία της περιοχής ή αποτελούν τάμα κάποιων.

Βέβαια και φέτος οι Επιτάφιοι στολίστηκαν με την συμμετοχή λίγων ατόμων και με αυστηρή τήρηση υγειονομικών μέτρων λόγω covid.

Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου θέλει τις νέες γυναίκες  της κάθε ενορίας, να ξενυχτούν στολίζοντας τον επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια. Βέβαια πίσω απότα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται συμβολισμοί: έτσι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα. Από τη Γαστούνη μέχρι τη Νέα Μανωλάδα και από το Μπόρσι και την Αετοράχη μέχρι τη Γλύφα και το Αρκούδι μικροί και μεγάλοι ναοί στολίστηκαν με ευλάβεια. Οι ιερείς εύχονται: «Είθε η θυσία, η σταύρωση του Κυρίου ημών και Θεανθρώπου να φέρει γαλήνη στην ψυχή, αγάπη και ευτυχία στην καρδιά μας. Βοήθεια μας, του χρόνου με υγεία και ελεύθεροι!»

Παρουσιάζουμε τους Επιταφίους από τους ιερούς ναούς Αγ. Νικολάου Μυρσίνης, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανωλάδας, Ζωοδόχου Πηγής Αρετής και Εισοδίων Θεοτόκου Λεχαινών και Αγ. Μαρίνας Γλύφας.

Όλη η επικαιρότητα