Ηλεία

Οι κεραίες στην Αρχ. Ολυμπία, ο «θόρυβος» και οι αναφορές

Αναστάτωση έχει προκληθεί με το θέμα της παρουσίας τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω των έντονων διαμαρτυριών πολιτών που εκφράστηκαν με αναρτήσεις στο διαδίκτυο…

Από τον θόρυβο που έχει προκληθεί έχει δημιουργηθεί σύγχυση….για την πατρότητα των κεραιών αυτών, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα της περίφραξης του αρχαίου σταδίου και η μία στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Πολλοί είναι αυτοί που τις αποδίδουν στη Microsoft, κάτι που δεν ευσταθεί, αφού αποτελούν χορηγία της cosmote που είχε γίνει το 2016 για να υπάρχει γρήγορο ίντερνετ σε 20 αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση της ιστοσελίδας Museopedia.gr (http://museopedia.weebly.com/deltaomegarhoepsilon940nu-wi-fi-sigmaepsilon-972lambdaomicronupsilonsigmaf.html).

Χορηγία 2 εκ ευρώ

Το ποσό της χορηγίας αυτής ξεπερνούσε τα 2 εκ ευρώ με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ Μπαλτά να κάνει λόγο για την χρησιμότητα της προσφοράς αυτής αφού θα έδινε την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να έχει χρήσιμες πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους θα του γινόταν ξενάγηση με βάσει τα όσα ανέφερε τότε η ιστοσελίδα του efsyn.gr (https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/70370_dorean-wi-fi-se-moyseia-kai-arhaiologikoys-horoys).

Έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το θέμα αυτό, μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς” η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια επεσήμανε μεταξύ άλλων:

“Οι κεραίες αυτές είναι μόνο για γρήγορο ίντερνετ και για τίποτα άλλο. Έχει πάρει όλες τις άδειες από το 2016 και τώρα πήρε και από το ΚΑΣ τη γνωμοδότηση και βγήκε και απόφαση για την ακριβή τοποθέτησή τους. Είναι τρεις μικρές κεραίες κοντά στην περίφραξη του χώρου. Η μία είναι κοντά στο σημείο από όπου μπαίνει η ΕΡΤ για να καλύψει την αφή σε αρκετή απόσταση από το στάδιο ,η δεύτερη έχει τοποθετηθεί σε ένα φυλάκιο στην άλλη πλευρά της περίφραξης, και η τρίτη είναι κοντά στην είσοδο του χώρου , σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο. Είναι μία μικρή παρέμβαση και είναι απαραίτητη. Σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ακόμα και σε αυτούς που είναι υπό την Ουνέσκο έχουν γρήγορο ίντερνετ”.

Αναφορές

Στην χορηγία της cosmote to 2016 είχαν γίνει αναφορές την περίοδο εκείνη από διάφορες ηλεκτρονικές εφημερίδες μεταξύ των οποίων toxrima.gr (https://www.toxrima.gr/omilos-ote-dorean-wi-fi-stoys-megalyter/), το fortunegreece. gr (https://www.fortunegreece.com/article/o-omilos-ote-ferni-dorean-wi-fi-stous-20-megaliterous-archeologikous-chorous-ke-mousia/), το hanianews.gr (https://hania.news/2016/05/26/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-wi-fi-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF/) και άλλα.

Όλη η επικαιρότητα