Επιχειρήσεις Ηλεία Οικονομία

Οι μικρές επιχειρήσεις θα «πληρώσουν» τη… νύφη – Μένουν εκτός ρευστότητας

Ερώτηση Κατρίνη στη Βουλή, για τον κίνδυνο απένταξης των μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των δυσκολιών ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Αυτά τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως εξαιτίας:

–              των καθυστερήσεων ως προς την καταχώρηση όλων των απαραίτητων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ)

–              του ότι λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών στα όρια του Κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis)

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να φροντίσει να υπάρξει λύση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίς να έχουν ευθύνη για τις καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών κινδυνεύουν με απένταξη των σχεδίων τους

Στην ερώτηση του ο κ. Κατρίνης αναφέρει τα ακόλουθα:

Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εύρεσης πόρων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων τους, σε τέτοιο βαθμό που να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους. Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι δυσκολίες ένταξής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι κατά τόπους Περιφέρειες, λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος του περιορισμού de minimis έχει καλυφθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τα προβλήματα προκύπτουν επειδή:

– στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) καταγράφεται το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής ως ενίσχυση. Αν αφορά δανειοδότηση της επιχείρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για λογιστική απεικόνισή της, θα έπρεπε να ορίζεται με σαφήνεια το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ), όπως αναφέρεται στα σημεία 14 και 15 του Κανονισμού ήσσονος σημασίας (deminimis) 1407/2013 και για να διευκολυνθεί ο υπολογισμός του ΑΙΕ, τα ποσά των ενισχύσεων που δεν έχουν μορφή επιχορήγησης σε μετρητά θα πρέπει να μετατρέπονται σε ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης.

Αυτό εξάλλου φαίνεται και από ανακοινώσεις των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας όπως τα επιμελητήρια, η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020.

– οι αρμόδιες υπηρεσίες – φορείς παρά το ότι οφείλουν, κατά τη διαδικασία ελέγχου σώρευσης που γίνεται και πριν από την έγκριση μίας πράξης και κατά την εισαγωγή ή τροποποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, να εισαγάγουν αμελλητί στο ΠΣΣΕΗΣ τα στοιχεία του σχεδίου, και να κάνουν αναφορά στο σχετικό Α.Ι.Ε., δεν το πράττουν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Τι συμβαίνει τελικά με το χειρισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής και τον κανόνα ήσσονος σημασίας;

2. Για ποιό λόγο η ΑΑΔΕ δεν αναφέρει το ποσό Α.Ι.Ε. στις εγκρίσεις και στις εγκυκλίους της αφού ο λογιστικός χειρισμός αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο;

3. Γιατί καθυστερεί η εισαγωγή στοιχείων στο ΠΣΣΕΗΣ, όσον αφορά την καταχώρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεδομένου ότι πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία;

4. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει μια πραγματικά ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης των ζητημάτων σώρευσης των κρατικών ενισχύσεων που θα ενημερώνεται αυτόματα;

5. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει λύση για τις επιχειρήσεις που μη έχοντας ευθύνη για τις καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών για την αμελλητί ενημέρωση του ΠΣΣΕΗΣ έχουν ενταχθεί και υλοποιήσει ήδη δαπάνες αλλά και να μην υπάρξουν εκ νέου αντίστοιχα προβλήματα ;

«Εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης οι μικρές επιχειρήσεις»

Για τον κίνδυνο απένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Κατρίνης δήλωσε:

«Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την «ανοχή» του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί».

Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας
«Αρνητική έκπληξη»

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί αρνητική έκπληξη για εμάς γιατί ο κορμός της Ελληνικής Οικονομίας αποτελείται από πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματικότητα είχε σοβαρές ελπίδες από την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης. Ο χώρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής οικονομίας.

Θα ασχοληθούμε συστηματικά με την αξιολόγηση των δεδομένων που καταγράφονται όπου απαιτείται μια ιδιαίτερη μελέτη και θα πάρουμε θέση με αποφάσεις των κεντρικών συλλογικών οργάνων μας».

Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου
«Ανακολουθίες από την κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων»

«Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανακόλουθη των όσων έλεγε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός ταμείου ανάκαμψης δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Με αυτή την απόφαση οδεύουμε προς το λουκέτο.

Τέτοιες καταστάσεις μας πάνε πίσω, συνυπολογίζοντας τα χαμένα έσοδα από την πανδημία αλλά και τα χρέη που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας
«Τέτοιες αποφάσεις μας οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο»

«Ο κλάδος των εμπόρων είναι ένας από τους πιο φτωχοποιημένους κλάδους.

Στις ήδη δύσκολες εποχές που βιώνουν οι επιχειρήσεις μας, με τους περισσότερους να μη στηρίζουν τις τοπικές αγορές και να ψωνίζουν από e-shop και πολυκαταστήματα, αποφάσεις όπως αυτές του υπουργείου ανάπτυξης, μας οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο.

Να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξουν από την πλευρά μας άμεσες αντιδράσεις.»

Νίκος Καρυώτης, Προέδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλογών Ν. Ηλείας
«Εκβιαστική απόφαση»

«Οι αποφάσεις για τις οποίες έχει ευθύνη το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι ευνοϊκές για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν περάσει πάρα πολλά. Υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες είναι δύσκολο να παραβούν τα κράτη ωστόσο αυτή είναι μια κατεύθυνση μέσω της οποίας η Ε.Ε. και η κατ’ επέκταση η χώρα μας προσπαθεί να μεγαλώσει τις επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εκβιαστικά, ούτε να σε αφήνει τις μικρές επιχειρήσεις να μειονεκτούν έναντι των μεγάλων και πρέπει να το εξετάσουν ξανά το θέμα».

Όλη η επικαιρότητα