Αρθρογραφία

Οι νέοι και η ένταξη τους στην κοινωνία

Είναι αλήθεια ότι ο γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς βοηθούν το νέο να αποκτήσει τις πρώτες γνώσεις, τον κατευθύνει, του λύνει απορίες, τον νουθετεί, του διαπλάθει το χαρακτήρα και τον καλλιεργεί, έτσι ώστε να πάρει μια συγκεκριμένη θέση απέναντι στον κόσμο και τη ζωή.

Η κοσμοθεωρία και η βιοθεωρία των γονιών, τα όνειρα και οι ελπίδες τους, οι φιλοδοξίες και οι αντιλήψεις τους, μεταβιβάζονται κατά σταθερό τρόπο στους νέους βλαστούς της οικογένειας. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην προκειμένη περίπτωση και την επίδραση που ασκεί ο τρόπος συμπεριφοράς των γονιών, που γίνονται έτσι τα ζωντανά παραδείγματα και πρότυπα για την κατοπινή δράση των νέων. Δεύτερος κατά σειρά παράγοντας για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και της ένταξης στην κοινωνία, είναι το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες του.

Μέσα σε αυτό ασκείται το προτσές της αγωγής με την επίδραση, τόσο των ειδικών φορέων της αγωγής, των δασκάλων, όσο και των συνομηλίκων του, με τους οποίους για πρώτη φορά μαθαίνει να συμβιώνει και να συνεργάζεται.

Μετά το τέλος των σπουδών του και την είσοδό του στο στίβο της ζωής διευρύνεται το κοινωνικό περιβάλλον και ο νέος υφίσταται παντοειδείς και πολύμορφες επιδράσεις, Είναι γνωστό ότι ο τρόπος παραγωγής και το πολιτικοκοινωνικό σύστημα που επικρατεί, καθορίζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης των πολιτών.

Δεν μπορεί λοιπόν να μείνει ανεπηρέαστος ο νέος άνθρωπος, γιατί όλο το εποικοδόμημα, δηλαδή η νομοθεσία, η δικαιοσύνη, οι κοινωνικοί θεσμοί, οι αντιλήψεις για τον κόσμο και τη ζωή, η θρησκεία, η παιδεία, τα πάντα, στηρίζονται στις υλικές βάσεις και τις σχέσεις παραγωγής των υλικών αγαθών. Α       π’ το κοινωνικό σύστημα θα εξαρτηθεί, αν ο νέος μάθει να ζει για την ολότητα, να προτάσσει το κοινωνικό συμφέρον του ατομικού, να ενεργεί και να εργάζεται για το καλό του τόπου και των συνανθρώπων του, να αγαπά τον πλησίον του, να τιμά την εργατικότητα και την αρετή, να αγωνίζεται για ανώτερα ιδανικά, να γίνεται υπέρμαχος της ειρήνης ή να υπηρετεί το στενόκαρδο υλικό προσωπικό του συμφέρον, αδιαφορώντας για την μοίρα της πατρίδας και των ανθρώπων γενικότερα.

Επιβάλλεται να μάθει και να πληροφορηθεί ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ο μικρόψυχος εγωισμός, που δεν αγγίζει τα όρια της αγάπης και της  συμπόνιας, ότι υπάρχουν εκατομμύρια άτομα της ίδιας με αυτόν ηλικίας που διψούν για κατανόηση, μόρφωση, αγάπη, διασκέδαση. Με λίγα λόγια το παράδειγμα των μεγαλύτερων και τα ιδανικά τους θα γίνουν ιδανικά και της δικής του σημαίας, για τα οποία θα κληθεί να αγωνιστεί με όλο το απόθεμα των δυνάμεων του.

Οι σημερινοί νέοι έχουν πολλά κοινά ιδανικά με τους νέους προηγούμενων εποχών, λόγω όμως των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών και της υπερβολικής ανάπτυξης της τεχνικής, καινούργια ιδανικά και στόχοι διαπνέουν τη σημερινή νεολαία. Έπαψαν να ηλεκτρίζουν τις ψυχές των νέων τα ινδάλματα του χολιγουντιανού κινηματογράφου και τα πάσης φύσεως ανθρωποειδή των κοσμικών σαλονιών με τις υστερίες και τα καπρίτσια τους.

Με λίγα λόγια, ιδανικό των νέων ανθρώπων είναι η δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, ανθρωπινότερης, δικαιότερης, ασφαλέστερης και ακινδυνότερης για τη ζωή όλων των ανθρώπων. Θέλουν να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια σωστή άθληση, να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα για δουλειά, να εξοβελιστεί η υποκρισία και η κουτοπονηριά, να ζήσουν σαν πραγματικοί άνθρωποι και όχι σαν ρομπότ, σαν ανδρείκελα που θέλει να τους καταντήσει η σημερινή κοινωνία.

*O Νίκος Γιαννόπουλος είναι Φιλόλογος, Ειδικός στην Έκθεση | Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών        

Όλη η επικαιρότητα