Υγεία

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος. 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο είναι καρκίνος που μπορεί να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα screening που έχουν καθιερωθεί και βοηθούν στην πρώιμη ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων, σε ασυμπτωματικό στάδιο. Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντικός. Ως φροντιστής της υγείας της γυναίκας οφείλει να συμβουλεύει και να ενθαρρύνει τον έλεγχο των γυναικών στο κομμάτι του μαστού, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γυναικολογικής εξέτασης.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος screening, δηλαδή μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι η ψηφιακή μαστογραφία. Η ευαισθησία και η ειδικότητα της συγκεκριμένης εξέτασης την έχουν καθιερώσει ως το βασικό όπλο στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στον γενικό πληθυσμό, η έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία πρέπει να γίνεται ετησίως από τα 40 έτη. Η εξέταση αυτή αναλόγως των ευρημάτων συμπληρώνεται από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα μαστών, ελαστογραφία, ψηφιακή τομοσύνθεση, CESM, μαγνητική μαστών. Η απεικόνιση καλό είναι να επικουρείται από κλινική εξέταση, δηλαδή αμφίχειρη ψηλάφηση των μαστών από τον ειδικό, ενθαρρύνοντας και την γυναίκα σε αυτοεξέταση. Η ταυτοποίηση ωστόσο μιας βλάβης είναι ιστολογική.

Συστάσεις πριν τα 40 στον γενικό πληθυσμό:

  • Ο κίνδυνος για καρκίνο μαστού σε ηλικία <40 ετών είναι 12-15% στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχουν οδηγίες screening διεθνώς για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
  • Σε γυναίκες >20ετών ασυμπτωματικές, το μόνο που συστήνεται είναι υπερηχογράγημα μαστών και κλινική εξέταση ανά τριετία.
  • Σε γυναίκες που ενδιαφέρονται για εγκυμοσύνη άνω των 35ετών, συστήνεται προληπτική μαστογραφία πριν την επίτευξη κύησης. Επιβάλλεται κλινική εξέταση των μαστών απ’τον θεράποντα γυναικολόγο στην αρχή της εγκυμοσύνης.
  • Το screening στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναβάλλεται. Η γυναίκα οφείλει να ελέγχει τον μαστό της και να ενημερώνει τον θεράποντα για τυχόν μεταβολές. Σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος, η μαστογραφία γίνεται χωρίς καθυστέρηση με κάλυψη της κοιλιάς.

Εκτός όμως από τον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν περιπτώσεις γυναίκων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Σε αυτές ο έλεγχος μπορεί να ξεκινάει νωρίτερα ενώ εξατομικεύεται ο τρόπος και τα διαστήματα παρακολούθησής τους.

Ενώ όμως τα ξέρουμε όλα αυτά γιατί ακόμα και σήμερα που έχουμε στη διάθεση μας όλα αυτά τα μέσα και τις γνώσεις εξακολουθούμε να βλέπουμε γυναίκες με μεγάλους ψηλαφητούς όγκους ή ακόμα και σε πιο προχωρημένο στάδιο; Οι λόγοι είναι πολλοί..

  • Έλλειψη ενημέρωσης ή παρότρυνσης από τους γιατρούς προς τις ασθενείς τους
  • Φόβος των γυναικών για το αποτέλεσμα της εξέτασης
  • Η νοοτροπία “αφού νιώθω καλά δεν χρειάζεται να κάνω μαστογραφία”
  • Η δυσφορία ή ο πόνος που αισθάνονται πολλές γυναίκες κατά τη διενέργεια αυτής της εξέτασης
  • Ο φόβος για την πιθανή επιβλαβή επίδραση της ακτινοβολίας από τη μαστογραφία
  • Κοινωνικοί – οικονομικοί λόγοι.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος , καλό είναι η κοινωνία μας να εκσυγχρονιστεί  στο κομμάτι της πρόληψης ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Η πρόληψη σώζει ζωές. Και η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού είναι εφικτή, είναι ουσιαστική και είναι υποχρέωσή μας να την τονίσουμε όσοι ασχολούμαστε με αυτό το αντικείμενο αλλά και η ιατρική κοινότητα στο σύνολό της.

Βασιλοπούλου Ελένη

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Χειρουργός Μαστού

Μέλος της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού

Όλη η επικαιρότητα