WEB tv Ηλεία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα χωριά της Ολυμπίας: Ξύπνησαν μνήμες του 2007 – Μία σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στα χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη την νύχτα στο πύρινο μέτωπο από το Γραμματικό Λαντζοΐου μέχρι τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά, Ηράκλεια και Πουρνάρι. Σύμμαχος τους, οι χαμηλής έντασης άνεμοι που έπνεαν μέχρι και τα ξημερώματα στην περιοχή.

Περισσότερα από 3 χιλ. στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έχουν καεί. Το πρώτο φως της ημέρες αποκάλυψε θλιβερές εικόνες.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός του #Patrisnews: 

Ηλεία: Στάχτη και καμμένη γη άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα χωριά της Ολυμπίας – Θλιβερές εικόνες

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται. Νωρίς το πρωί, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έφυγε από την περιοχή, ενώ στο μέτωπο παραμένει ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος. Οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες παντού γύρω από τα χωριά, ώστε σε περίπτωση αναζωπύρωσης, να μην κινδυνέψουν. Το πρόβλημα που υπήρχε από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι οι έντονοι καπνοί που εμπόδιζαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να πραγματοποιήσουν ρίψεις. Η συνεισφορά των Α/Φ ξεκίνησε μετά τις έντεκα το πρωί που άρχισε να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς.

Σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια

Έπειτα από έρευνες, στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Δυτ. Ελλάδας, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, για τη φωτιά που μαίνεται από χθες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ 2007

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης

Δυσάρεστες μνήμες από το «μαύρο» 2007 και τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκτυλίχθηκαν τότε στον νομό και είχαν συνέπεια μέχρι και την απώλεια ανθρώπινων ψυχών, «ξύπνησαν» για ακόμα μια φορά για τους Ηλείους μετά τη χθεσινή φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το πρωί στο Λαντζόι του δήμου Πύργου και η οποία καίγοντας τα πάντα στο διάβα της έφθασε σε κοντινή απόσταση από τοπικές κοινότητες της περιοχής, δίχως ευτυχώς να υπάρχει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη.

Το πρώτο σήμα για πυρκαγιά ελήφθη στις 11:09 π.μ. στο Γραμματικό Λαντζοΐου, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Το δύσβατο σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε αλλά και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σύντομα έθεσαν εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο, το οποίο βρίσκοντας στο διάβα του πυκνή βλάστηση συνέχισε την πορεία του προς το Χελιδόνι. Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων από το πρωί, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και όσο περνούσε η ώρα η ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση των δυνάμεων μεγάλωνε.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 120 πυροσβέστες με περισσότερα από 30 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από πλευράς εναερίων μέσων συνεχείς ρίψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς πραγματοποίησαν 2 Canadair, 2 PZL, 1 ελικόπτερο με κάδο και 1 ελικόπτερο Ericsson. Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν από το πρωί ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ενώ όσο το μέτωπο έβγαινε εκτός ελέγχου στο σημείο έφτασε εσπευσμένα ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Στο πλάι τους και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος. Η δυσκολία της κατάστασης κινητοποίησε και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου που προσγειώθηκε εκτάκτως στο γήπεδο Χελιδονίου προκειμένου να βρεθεί κοντά στο μέτωπο, να εκτιμήσει την κατάσταση και να προσφέρει όπου μπορεί. Σημαντική παρουσία στην επιχείρηση κατάσβεσης είχαν τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου με υδροφόρα οχήματα, καθώς και οι αστυνομικές αρχές που φρόντιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της περιοχής ώστε να μην επηρεάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κλήθηκαν να ενημερώσουν και τον κόσμο στην τοπική κοινότητα Χελιδόνι στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωσή του. Άξιοι χειροκροτήματος ήταν όμως και αρκετοί κάτοικοι, που αψηφώντας τον κίνδυνο βοηθούσαν τους πυροσβέστες στο έργο τους με υδροφόρες.

Από πλευράς αυτοδιοικητικών αρχών, το παρών στο σημείο έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και Νίκος Κοτσώνης και της Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, καθώς και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Μαντάς και Λαντζοΐου Νώντας Μπαρτζάκος.

Δείτε Φωτογραφίες & Βίντεο

Όλη η επικαιρότητα