Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κορυφαίοι σε μετάλλια σε μία διοργάνωση

Οι αθλητές που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια!
τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς είναι ο αθλητής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια (8) σε μια διοργάνωση και μάλιστα αυτό το έχει πετύχει δύο φορές, τόσο το 2004 στην Αθήνα, όσο και το 2008 στο Πεκίνο. 

Άλλος ένας αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει καταφέρει να πάρει 8 μετάλλια σε μια διοργάνωση, ο Σοβιετικός γυμναστής Αλεξάντερ Ντιτιάτιν, το 1980 στη Μόσχα.

Οι αθλητές που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια σε μια διοργάνωση είναι: 

ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!

Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Αμερικανό γυμναστή Τζορτζ Έισερ, ο οποίος το 1904 στο Σεντ Λούις ήταν ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια σ’ εκείνη τη διοργάνωση. Κατέκτησε 6, εκ των οποίων τα 3 χρυσά, τα 2 ασημένια και το 1 χάλκινο, όλα μέσα σε μια ημέρα! Κι αυτό το επίτευγμα τον πέρασε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ως τον αθλητή που κατέχει αυτό το μοναδικό και ανεπανάληπτο ρεκόρ.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως ο Έισερ είχε το αριστερό πόδι ξύλινο, λόγω ατυχήματος στα παιδικά του χρόνια!

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ

Ο Γερμανός σκοποβόλος Ραλφ Σούμαν, η Iταλίδα ξιφομάχος Βαλεντίνα Βετσάλι, η Ιαπωνέζα τζουντόκα Ριόκο Τάνι, ο Σλοβάκος Μίχαλ Μαρτικάν στο κάνοε καγιάκ και η Γερμανία ιππέας Ίζαμπελ Βερτ, είναι οι πέντε αθλητές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν κατακτήσει 5 μετάλλια σ’ ένα αγώνισμα. Ο πρώτος στην κατηγορία της βολής με πιστόλι από τα 25μ., η δεύτερη στο ξίφος ασκήσεως, η τρίτη στην κατηγορία των -48 κιλών, ο τέταρτος στο κάνοε σλάλομ και η πέμπτη στην ιππική δεξιοτεχνία.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν δύο μεγάλες μορφές του στίβου, ο Αλ Έρτερ στη δισκοβολία (ο επονομαζόμενος και Ολυμπιονίκης των Ολυμπιονικών) και ο Καρλ Λιούις στο μήκος, αλλά και ο κορυφαίος αθλητής της κολύμβησης Μάικλ Φελπς στα 200μ. μικτή ατομική, που έχουν κατακτήσει 4 μετάλλια και τα 4 χρυσά. Ανάμεσα στους κορυφαίους βρίσκεται και ο Έλληνας αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με 4 μετάλλια εκ των οποίων τα 3 χρυσά.

Στα ομαδικά αγωνίσματα, το ρεκόρ κατέχει ο μεγάλος Ούγγρος ξιφομάχος Αλαντάρ Γκέρεβις με 6 μετάλλια και τα 6 χρυσά. Και ο Βρετανός κωπηλάτης Στιβ Ρεντγκρέιβ έχει κατακτήσει 6 μετάλλια, αλλά τα 5 χρυσά. Στα ομαδικά αθλήματα κορυφαίοι με 5 μετάλλια είναι ο Ούγγρος πολίστας Ντέζο Γκιαρμάτι και η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Τερέζα Έντουραντς.

Οι αθλητές που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια σ’ ένα αγώνισμα είναι: 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα