Αρκαδία

Ορεινή Αρκαδία: 5 χωριά βγαλμένα από παραμύθι

Πέντε κοντινοί προορισμοί, ιδανικοί για ρομαντικά σαββατοκύριακα και sportive αποδράσεις στη φύση
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χωριά το κάθε ένα με το δικό του στυλ, κοσμοπολίτικη η Δημητσάνα, mainstream η ελατόφυτη Βυτίνα, αρχοντική η Στεμνίτσα, μεσαιωνική αύρα στην Καρύταινα και low profile το Ελληνικό, πανέμορφα και ιδανικά για ρομαντικά σαββατοκύριακα και sportive αποδράσεις στη φύση.

Δημητσάνα

Δρόμος στη Δημητσάνα/Photo: Shutterstock

Η μπαρουταποθήκη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 μεταμορφώθηκε σε έναν από τους top προορισμούς της Αρκαδίας με ρομαντικούς ξενώνες και στιλάτα καφέ.

Χτισμένη σε ένα λόφο που αγγίζει τα 1000 μέτρα υψόμετρο, εποπτεύει μέρος του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού και τις βουνοκορφές του Μαινάλου. Κεφαλοχώρι που άκμασε από τον 16ο αιώνα και μετά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 προμηθεύοντας τους αγωνιστές με μπαρούτι. Tο 1978 ανακηρύχθηκε Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός και σταδιακά άρχισε να περνάει στη σύγχρονη ιστορία ως ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς.
Η Δημητσάνα είναι ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα κοσμοπολίτικα χωριά της Αρκαδίας και πανέμορφο χειμώνα – καλοκαίρι. Το φθινόπωρο όμως που η φύση παίρνει χρώμα χάλκινο και τον χειμώνα που το ελατόδασος βάφεται σκούρο πράσινο είναι οι καλύτερες εποχές. Θα φτάσετε μετά από 2,5 περίπου ώρες, οδηγώντας σε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής μέσα σε υπέροχη καταπράσινη φύση. Χειρόφρενο θα τραβήξετε στην πλατεία του χωριού, που μπορεί να είναι μικρή, έχει όμως καλό αγνάντι στις πλαγιές των αρκαδικών βουνών. Εδώ μπορείτε να ξαποστάστε σε ένα από τα καφενεία και τα καφέ όπως και στον κεντρικό δρόμο, της Λαμπαρδοπούλου, θα χρειαστεί αυτή η ανάσα πριν αρχίσετε το σεργιάνι στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού.

Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, η Δημητσάνα, είναι γεμάτη από δίπατα πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές άλλα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και άλλα καινούργια που όμως έχουν στο ακέραιο φροντίσει να διατηρήσουν το παραδοσιακό στυλ. Ανεβείτε μέχρι την περιοχή “Κάστρο”, την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Τεύθις, στην κορυφή του χωριού, η πόλη δεν σώζεται πλέον παρά μόνο κάποια υπολείμματα του τείχους της, για να απολαύσετε τη θέα από ακόμα πιο ψηλά… τα αρχοντόσπιτα, τα έλατα και τα περίτεχνα καμπαναριά. Κατεβαίνοντας περάστε από τη Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, που περιλαμβάνει περίπου 35.000 τόμους, εκ των οποίων πολλά σπάνια βιβλία, πατριαρχικά σιγίλια, σουλτανικά φιρμάνια καθώς επίσης και τη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, λαογραφική συλλογή κ.α. αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’.

Φτάστε μέχρι την παλιά βρύση του Μουσταφά στην είσοδο του χωριού αλλά και στο γεφύρι της Κατωβρύσης στην απέναντι πλευρά. Το ρολόι της Αγίας Κυριακής αξίζει επίσης την προσοχή σας καθώς έκανε μεγάλο δρόμο για να φτάσει στο χωριό αφού πρόκειται για δώρο των Δημητσανιτών της Νέας Υόρκης ενώ το πέτρινο καμπαναριό που το φιλοξενεί φιλοτεχνήθηκε από τηνιακούς μαρμαρογλύπτες. Στο χωριό έφτασε περίπου το 1900 ενώ η καμπάνα που ζυγίζει 700 κιλά έφτασε μια δεκαετία αργότερα πάλι από την Αμερική. Αυτά, εντός του χωριού, λίγο πιο έξω όμως περί τα 2 χλμ. βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που άνετα πάτε και περπατώντας. Εδώ θα να ανακαλύψετε πώς οι παλαιότερες γενιές χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για την παραγωγή αλευριού και μπαρουτιού, για την επεξεργασία του δέρματος κ.α. Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες από εδώ ξεκινούν τα μονοπάτια για το φαράγγι του Λούσιου. Η Δημητσάνα δεν είναι μόνο γουστόζικα καφέ και ρομαντικοί ξενώνες, είναι μια πολύ καλή βάση για μια σειρά από δραστηριότητες όπως πεζοπορίες πλάι στο ποτάμι, rafting και canoe kayak, αναρρίχηση, διαδρομές 4Χ4, mountain bike, σκι στο Μαίναλο κ.α.

Η διοργάνωση Menalon Trail έχει χαρτογραφήσει 75 χλμ πεζοπορικών διαδρομών οι οποίες έχουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση, αν θέλετε να κάνετε μια κοντινή πεζοπορία τότε επιλέξτε το μονοπάτι που βγάζει στο Ζυγοβίστι ένα βατό καλντερίμι που περνά από παλιά αλώνια, περίπου 2 ώρες, αν όμως είστε πιο hard core τότε φτάστε μέχρι τη Στεμνίτσα, διάρκεια περίπου 5 ώρες, η διαδρομή όμως είναι μοναδική καθώς περνά σε μεγάλο μέρος από το φαράγγι του Λούσιου, θα συναντήσετε εκτός από μοναδική φύση, πέτρινες κρίνες, γεφυράκια κ.α. Μια επίσης υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση είναι αυτή προς την Ιερά Μονή Φιλοσόφου που χτίστηκε το 963. Σε αυτή λειτούργησε επίσης η Σχολή της Δημητσάνας καθώς και το κρυφό σχολειό ενώ από την απέναντι πλευρά του φαραγγιού βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στον βράχο που δύσκολα ξεχωρίζει ενώ η θέα της κόβει την ανάσα. Όποια διαδρομή και να επιλέξετε να φροντίσετε για τον κατάλληλο εξοπλισμό αν όμως επιθυμείτε μπορείτε να τις επισκεφθείτε και οδικώς ωστόσο ένα μικρό περπάτημα στο φαράγγι για να τις προσεγγίσετε να το υπολογίζετε.

Βυτίνα

Βυτίνα/Photo: Shutterstock

Το mainstream χωριό, της ορεινής Αρκαδίας. Για ατελείωτους καφέδες στη μεγάλη πλατεία, κοκκινιστό με χυλοπίτες και φυσικά καλό παϊδάκι, ιδανικό ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή.

Από τα πιο διάσημα χωριά της Αρκαδίας, η Βυτίνα φημίζεται για το παραδοσιακό της ύφος, το πολύ πράσινο που την περιβάλει αλλά και για το καλό κρέας. Είναι χτισμένη στα 1033 μέτρα υψόμετρο στις παρυφές του Μαινάλου και το χειμώνα την επισκέπτονται πλήθος εγχώριων τουριστών για ένα σαββατοκύριακο μέσα στην ηρεμία της φύσης. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγ. Τρύφωνα χτισμένος το 1846 είναι ο ακούραστος φύλακας της Βυτίνας και αξίζει να τον επισκεφθείτε ξεκλέβοντας λίγο από το χρόνο σας όπως και το Λαογραφικό Μουσείο, επίσης στην πλατεία, με γεωργικά, υλοτομικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειούς, στολές, φωτογραφικό υλικό κ.α.

Ο δρόμος της αγάπης στη Βυτίνα/Photo: Shutterstock

Ο καφές στην πλατεία του χωριού για χαλάρωση και χάζι είναι ό,τι πιο χουζούρικο μπορείτε να κάνετε αν όμως είστε πιο δραστήριοι μπορείτε να εξερευνήσετε τις κοντινές αλλά και τις πιο μακρινές ομορφιές της περιοχής όπως να περπατήσετε στον δενδρόφυτο Δρόμο της Αγάπης με τους σφένδαμους και τα πλατάνια, όπου οι νεαροί και νεαρές της Βυτίνας της παλιάς εποχής έκαναν την βόλτα τους γνωρίζοντας για πρώτη φορά τους μελλοντικούς συζύγους τους ή στο καταπράσινο αλσάκι λίγα μόλις λεπτά μακριά που είναι ιδανικό για έναν σκιερό περίπατο αλλά και για μίνι πικ νικ. Η τοποθεσία της Βυτίνας, την κάνει ιδανική βάση για εξορμήσεις και δραστηριότητες στη φύση, από σκι στις πλαγιές του Μαινάλου μέχρι πεζοπορίες στα μονοπάτια του Menalon Trail ή rafting στον Λούσιο, ότι και να επιλέξετε το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσετε στο μάξιμουμ.

Μια πανέμορφη διαδρομή που περνά στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα από το φαράγγι του ποταμού Μυλάοντα, είναι αυτή από τη Βυτίνα στην Ελάτη, περίπου 2,5 ώρες. Τρεχούμενα νερά, πέτρινες κρίνες, νερόμυλοι, πετρόχτιστα γεφύρια και μπόλικη παρθένα φύση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδρομής ενώ αν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείτε να ανεβείτε περπατώντας μέχρι το Καταφύγιο του Μαινάλου, στο σημείο που τα έλατα αραιώνουν και το βουνό από δεντρόφυτο μετατρέπεται σιγά σιγά σε φαλακρό. Μια εξαιρετική οδική ή πεζοπορική διαδρομή είναι επίσης αυτή στο ασκηταριό της Σφυρίδας, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την Ιερά Μονή Κερνίτσας δίπλα στον Μυλάοντα ποταμό, ένα επιβλητικό συγκρότημα χτισμένο μέσα στο πράσινο με απίστευτη θέα στη χαράδρα του Μιλάοντα θεωρείται η πιο παλιά μονή της Αρκαδίας που μετρά περίπου εννιά αιώνες λειτουργίας. Δεν θα φύγετε από τη Βυτίνα εάν δεν πάρετε μαζί σας τυροκομικά (φέτα και γιαούρτι), μέλι, καρύδια και ένα αναμνηστικό ξυλόγλυπτο από τους ντόπιους τεχνίτες που έχουν μεγάλη παράδοση στην τέχνη.

Στεμνίτσα

Στεμνίτσα/Photo: Shutterstock

Το Αρχοντοχώρι της Αρκαδίας που χάραξε το δικό του δρόμο στην αργυροχρυσοχοΐα, γέννησε επιδέξιους εμπόρους, έβγαλε σίγουρα έναν εφοπλιστή και εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του με το βλέμμα στον «σωστό» τουρισμό.

Το σλάβικης προέλευσης όνομα της Στεμνίτσας σημαίνει «τόπος σκιερός και δασώδης» και δεν θα μπορούσε ο χαρακτηρισμός να είναι πιο ακριβής, αφού περιβάλλεται από ακακίες, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, κερασιές, έλατα και όχι μόνο, γεγονός που κάνει το αρχοντοχώρι της Τρίπολης μοναδικό. Χτισμένο σε υψόμετρο 1100 μ. είναι πραγματικά πανέμορφο. Πετρόχτιστα λιτά, «αυστηρά» αρχοντικά, καλντερίμια, κεφαλόβρυσα, όποιο στενό και να διαλέξετε να περπατήσετε δεν θα σας απογοητεύσει. Η Στεμνίτσα είναι ολόκληρη μια ομορφιά. Το πιο ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι αναμφίβολα η πλατεία, γεμάτη καφενεία και ταβέρνες είναι το σημείο αναφοράς για ντόπιους και περαστικούς και δεν πρέπει να παραλείψετε να πιείτε ένα καφεδάκι πιάνοντας κουβέντα στους ηλικιωμένους του χωριού, αυτοί είναι η ιστορία του τόπου και θα σας πουν πολλά όπως για την παράδοση που έχει η Στεμνίτσα στην μεταλλουργία και την αργυροχρυσοχοΐα -στο χωριό λειτουργεί και σχολή αργυροχρυσοχοΐας ενώ διαθέτει εργαστήρια και καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα- για το πόσο καλοί έμποροι ήταν οι ντόπιοι και για την καταγωγή της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου από τη Στεμνίτσα.

Οι βόλτες σας στο χωριό θα πρέπει να περιλαμβάνουν σίγουρα τη Μάνα του Νερού, την πηγή δηλαδή που υδροδοτεί το χωριό και έχει καλή θέα, επίσης τα Παλαμηδέικα μια από τις πιο όμορφες γειτονιές αλλά και το Λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί φορεσιές, μεταβυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, σκεύη εκκλησιαστικά αλλά και καθημερινής χρήσης κ.α. Για πανοραμική θέα στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή πάρτε το καλντερίμι από την πλατεία και ανεβείτε μέχρι τη θέση «Κάστρο» όπου παλιότερα υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο, εκεί βρίσκεται και η Παναγιά η Μπαφέρω του 12ου αι. Μια ακόμη όμορφη μικρή βόλτα είναι αυτή μέχρι τη μονή Ζωοδόχου Πηγής με θέα στο χωριό, ενώ για μια πιο απαιτητική πεζοπορία πάρτε το τμήμα του Menalon Trail που οδηγεί στη Δημητσάνα μέσα από το φαράγγι του Λούσιου. Εάν είστε πιο έμπειροι και με κατάλληλο πάντα εξοπλισμό φτάστε μέχρι την Αρχαία Γόρτυνα στις όχθες του Λούσιου, μια από τις πιο σημαντικές αρκαδικές πόλεις που έφτασε στην ακμή της τον 4ο αιώνα π.Χ. ενώ τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται στην υστεροελλαδική και γεωμετρική περίοδο. Αν σας αρέσει το ποδήλατο, το rafting και το canoe kayak η περιοχή προσφέρεται για αυτού του είδους τις δραστηριότητες ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχες εταιρείες που τις διοργανώνουν.
Από γαστρονομικής πλευράς τώρα θα πρέπει να δοκιμάσετε τα μυγδαλάτα τη στεμνιτσιώτικη εκδοχή των σκαλτσουνιών.

Στο βάθος το παλιό γεφύρι που κοσμούσε τα πεντοχίλιαρα/Photo: Shutterstock

Καρύταινα

Εδώ που η μεσαιωνική ατμόσφαιρα συνδυάζεται άψογα με το rafting στον Αλφειό και το rappel στο γεφύρι του «πεντοχίλιαρου».

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Καρύταινας/Photo: Shutterstock

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός βράχου στα 582 μ. στην κορφή του οποίου δεσπόζει φράγκικο κάστρο του 13ου αι. η Καρύταινα διαφέρει κάπως από τα υπόλοιπα χωριά της ορεινής Αρκαδίας καθώς το πέρασμα των φράγκων από εκεί έχει προσδώσει στο χωριό μεσαιωνική αύρα. Στενά καλντερίμια, παλιά πέτρινα σπίτια, λίγες καμάρες και ένα μικρό στεγάδι σε κάθε βήμα σας το σκηνικό της Καρύταινας είναι ένα όμορφο μείγμα φράγκικης, βυζαντινής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το σημείο είναι επίσης εντυπωσιακό, καθώς η φύση γύρω από το χωριό είναι υπέροχη, πεύκα, πλατάνια, ακακίες τούφες-τούφες βρίσκονται παντού στο χωριό ενώ στις παρυφές του συναντώνται ο Λούσιος με τον Αλφειό. Όσον αφορά στη θέα, αυτή φτάνει μέχρι την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.
Για να γνωρίσετε το χωριό θέλει να έχετε όρεξη για περπάτημα, είναι ο καλύτερος τρόπος. Ξεκινήστε από το μεσαιωνικό κάστρο που αγναντεύει όλη την περιοχή και είναι χτισμένο από δομικά υλικά της αρχαίας Βρένθης που προϋπήρχε στην ίδια θέση. Έχει μήκος πάνω από 110 μέτρα και πλάτος πάνω από 40 ενώ τα τείχη του έχουν ύψος που φτάνει στα 7 μέτρα και πλάτος που φτάνει τα 2. Συνεχίστε επιλέγοντας ένα από τα σοκάκια της Καρύταινας και απολαύστε τα πέτρινα αρχοντικά που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου. Πριν βγείτε για εξερεύνηση εκτός χωριού υπάρχουν κάποιες εκκλησίες που αξίζουν πραγματικά την προσοχή σας όπως ο βασιλικού ρυθμού ναός της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένος τον 14ο με 15ο αιώνα, με το ιδιαίτερο, με φράγκικα στοιχεία, καμπαναριό, o πανέμορφος βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, περιτριγυρισμένος από ψηλά κυπαρίσσια και με τις όμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του αλλά και ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κέντρο του χωριού όπου φυλάσσεται το Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη έκδοσης του 1811.

Στο βάθος το παλιό γεφύρι που κοσμούσε τα πεντοχίλιαρα/Photo: Shutterstock

Μόλις τελειώσετε την περιήγηση εντός των πλαισίων του χωριού είναι η ώρα να ανακαλύψετε της ομορφιές γύρω από αυτό. Περπατήστε στην κάτω πλευρά του χωριού, στο δρόμο προς τη Μεγαλόπολη για να θαυμάσετε το φράγκικο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αλφειού του 13ου αι. που συνέδεε την τότε καστροπολιτεία της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Ενσωματωμένο στη γέφυρα υπάρχει το μικρό, μεταγενέστερο, βυζαντινό πέτρινο εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου ενώ ακριβώς από πάνω βρίσκεται η πολύ μεγαλύτερη σύγχρονη γέφυρα -από την οποία μπορείτε να κάνετε rappel κατεβαίνοντας μέχρι τη βάση του παλιού γεφυριού μια ανάσα από τα δροσερά νερά του Αλφειού– στην περιοχή λειτουργούσαν πολλοί νερόμυλοι που σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά τους. Οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται την γέφυρα αποτυπωμένη στο πεντοχίλιαρο, ναι αυτό από την εποχή των δραχμών. Άλλο ένα ιδιαίτερο γεφύρι είναι αυτό του Κούκου, θα το βρείτε στο πιο στενό σημείο του Αλφειού στη θέση «Τρία Αλώνια» Βλαχοράπτη που συνέδεε την επαρχία της Ολυμπίας με τα χωριά της Γορτυνίας, το γεφύρι έχει ύψος 34 μ., μήκος 20 μ. και πλάτος 4 μ. και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς χτίστηκε σε αυτό το ύψος.

Μια πιο μακρινή πεζοπορία που θέλει αντοχές είναι αυτή προς το Λύκαιο Όρος και το βωμό του Δία, με συγκλονιστική θέα στο ορεινό πεδίο της Αρκαδίας αλλά και την πεδιάδα της Μεγαλόπολης και φυσικά αυτή στις υπώρειες του όρους προς την αρχαία Λυκόσουρα, την πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου σύμφωνα με τον Παυσανία, τα προσεγγίζετε και οδικώς. Για όλους εσάς που οι πεζοπορίες και οι αυτοκινητάδες δεν σας αρκούν υπάρχει πάντα η δυνατότητα για rafting και canoe kayak στον Αλφειό, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4Χ4 και rappel στο γεφύρι της Καρύταινας.

Ελληνικό

Νωχελικά καφεδάκια, χουζούρικες βόλτες και χαλάρωση στο μάξιμουμ.

Το Ελληνικό/Photo: Shutterstock

Καθαρό, «τακτοποιημένο» χωριό και από τους πιο ήσυχους ορεινούς προορισμούς της Αρκαδίας, το Ελληνικό προσφέρεται ιδανικά για χαλαρά και ξεκούραστα σαββατοκύριακα. Θα το βρείτε ανάμεσα σε Στεμνίτσα και Καρύταινα στα 720 μ. υψόμετρο, γεμάτο πέτρινα, δίπατα αρχοντόσπιτα αλλά και απλά, λιτά σπιτάκια όλα τους όμως περιποιημένα και φροντισμένα και με πέτρινα καλντερίμια να συνδέουν τις γειτονιές μεταξύ τους.

Πιο επίπεδο χωριό σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα, περιβάλλεται από πλατάνια, μουριές, πεύκα κ.α. Στο Ελληνικό δεν θα έρθετε για τη θέα, τους μοδάτους ξενώνες και τα ωραία καφέ, θα έρθετε για τους ήρεμους, μοναχικούς περιπάτους στα σοκάκια του, για την κουβέντα με τους ντόπιους στο καφενείο γυροφέρνοντας το τσίπουρο στα χέρια σας και για την τέλεια χαλάρωση. Από τα πιο επιβλητικά κτίρια του χωριού είναι το παλιό σχολείο του 1932 κοντά στην πλατεία αλλά και ο καθεδρικός ναός του Προφήτη Ηλία που ολοκληρώθηκε τον ίδιο χρόνο ενώ από το 2009 λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Μουσείο με άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, αγιογραφίες κ.α. Μια όμορφη και χαλαρή βόλτα στα πέριξ του χωριού είναι αυτή προς τα μαγγανοπήγαδα, ιδανικά πάρτε μαζί σας τον καφέ σας καθίστε στο παγκάκι και απολαύστε την ησυχία της φύσης.

Πολύ κοντά στο φαράγγι του Λούσιου, το Ελληνικό προσφέρεται για χαλαρές πεζοπορικές διαδρομές αλλά και διαδρομές με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας πάντα μέσα στη φρεσκάδα και την ηρεμία της καταπράσινης φύσης.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαία Γόρτυνα στις όχθες του ποταμού αλλά και τα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού παραδίπλα. Στο σημείο σώζονται και ιαματικά λουτρά -τα οποία μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα 30 ασθενείς- των οποίων ο τρόπος θέρμανσης του νερού είναι πραγματικά υποδειγματικός και «προηγμένης» τεχνολογίας συγκριτικά με τα μεταγενέστερα Ρωμαϊκά λουτρά. Το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη είναι λίγα μέτρα μακριά ενώ δυο βήματα από τον αρχαιολογικό χώρο είναι το μικρό πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που δεν πρέπει να χάσετε.

Πηγή: travel.gr

Όλη η επικαιρότητα