Οικονομία

Οφειλές και επιδόματα που καταβάλλονται ως το τέλος του χρόνου

Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.500.000 δικαιούχοι επιδομάτων έχουν… λαμβάνειν μέχρι την Πρωτοχρονιά μέσα στις επόμενες ημέρες, κλείνοντας τον κύκλο των παροχών της φετινής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εργάσιμη του μηνός, δηλαδή την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου:

Θα καταβληθεί η 6η και τελευταία διμηνιαία δόση στους 900.000 δικαιούχους του επιδόματος τέκνου, ενώ το σχετικό ποσό καλύπτει περίπου 1.500.000 παιδιά.

Ολοκληρώνεται η πληρωμή σε 273.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Δεκεμβρίου, που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πληρωμή του επιδόματος του ΟΑΕΔ ύψους 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Μετά από δυο αναβολές αύριο Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία. Μάλιστα 36.000 δικαιούχοι – μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση και κινδυνεύουν να χάσουν την έκτακτη ενίσχυση.

Καταβάλλεται το ενοίκιο στέγασης για όσους είχε εγκριθεί η αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πληρώνονται τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα Δεκεμβρίου σε 130.000 δικαιούχους.

Καταβάλλεται το επίδομα γέννησης με βάση τον Νόμο 4659/2020, στους δικαιούχους που απέκτησαν παιδιά εντός του τρέχοντος έτους.

Θα πληρωθεί το επίδομα οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, το οποίο αφορά στη διετία 2019-2020.

Τον Ιανουάριο οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στους δικαιούχους που τελούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

Οι δηλώσεις των αναστολών για τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου, με βάση την κοινή προθεσμία. Με δεδομένο ότι οι δηλώσεις τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων ολοκληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θεωρείται δύσκολο να καταβληθούν τα 534 ευρώ πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι γίνεται προσπάθεια μήπως πληρωθούν τα σχετικά ποσά στους εργαζόμενους των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων πριν από την Πρωτοχρονιά. Τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ωστόσο δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο πληρώθηκαν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ πριν την εκπνοή του μήνα μόνο οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων, ενώ οι μισθωτοί των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ εξοφλήθηκαν την αποζημίωση του Νοεμβρίου εντός Δεκεμβρίου.

Επίσης τον Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθεί το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ που θα δοθεί σε επιστήμονες, δηλαδή σε δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές.

Τι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του 2020

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 είναι οι:

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014: Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017: Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.

Αναδρομικά: Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις: Όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.

Κάτοικοι εξωτερικού: Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.

Δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν: Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.

Δηλώσεις κορωνοϊού: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.

ΦΠΑ στα ακίνητα: Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.

ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.

Φόρος εισοδήματος: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.

Κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές: Δηλώσεις που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων.

Τέλη κυκλοφορίας: Η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου: Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2021.

via

Όλη η επικαιρότητα