Παρουσίαση Επιχείρησης

Ο Άρατος, η ΚΕC και το Gate2 δημιουργούν το πρώτο Παγκόσμιο Κέντρο Ανάπτυξης  για δοκιμές μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ο Άρατος είναι  ελληνικός Όμιλος Τεχνολογίας 
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως Κέντρου Ανάπτυξης και Δοκιμών για την Παρατήρηση της Γης με HAPS στο Aeroparc Gilze-Rijen της Ολλανδίας προχώρησε η Aratos Systems του Ομίλου Άρατος, σε συνεργασία με τoν κόμβο καινοτομίας Gate2 του προγράμματος ανάπτυξης Midpoint Brabant-Smart Industry και την κορυφαία εταιρεία μηχανικών και συμβούλων αεροδιαστημικής και υψηλής τεχνολογία KEC – van Kempen Engineering & Consultancy.

Η ίδρυση του συγκεκριμένου Κέντρου αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, ενσωμάτωση και δοκιμή ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που απαιτούνται για τη συλλογή δεδομένων παρατήρησης της Γης από τη στρατόσφαιρα. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν την ιπτάμενη πλατφόρμα που πετά στη στρατόσφαιρα (drone) τους αισθητήρες και τις τεχνολογίες επικοινωνίας που διαθέτει, καθώς και την υποδομή επίγειων σταθμών και υπηρεσιών δεδομένων.

Η Aratos Systems εστιάζει στον τελικό χρήστη και στην αξιοποίηση υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης από δορυφόρους μη επανδρωμένου αεροσκάφους και επίγειους αισθητήρες. Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και ο έλεγχος όλων των απαραίτητων τεχνολογιών, η Aratos Systems θα χρησιμοποιήσει ένα χώρο εργασίας στον ανοιχτό κόμβο καινοτομίας Gate2 στο Rijen. Η KEC θα διαχειριστεί την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για τις αποστολές, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων αέρος και εδάφους που απαιτούνται και θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος σε συνεργασία με περιφερειακές και εθνικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

‘’Από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την υλοποίηση’’

 Νίκος Μπογονικολός, Πρόεδρος Ομίλου Άρατος: Προχωράμε δυναμικά   

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Άρατος Δρ Νίκος Μπογονικολός

                                                                  

Η εφημ. Πατρίς παρακολουθώντας τις εξελίξεις είχε γράψει για τις δυνατότητες των HAPS από το Μάιο του 2020 και σε πρόσφατη επικοινωνία μας με το Δρ Νίκο Μπογονικολό με αφορμή την επίτευξη αυτής της σπουδαίας συμφωνίας του Ομίλου Άρατος, μας είπε «Η συμμετοχή μας στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Παρατήρησης Γης με HAPS είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην ιστορία του Ομίλου μας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και ειδικά την ομάδα της Aratos Systems, την KEC και το Gate2 που πίστεψαν σε μια ιδέα που φαινόταν εξωπραγματική και σήμερα υλοποιείται. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αν δεν προσφέρεις πρωτοποριακά και αποτελεσματικά «προϊόντα» οι διεθνείς αγορές δεν έχουν λόγο να σε εμπιστευτούν. Ως Όμιλος σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα που οδηγούν τις εξελίξεις και δίνουν λύσεις σε ανάγκες της ανθρωπότητας. Χαίρομαι ξανά που συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς και αναγνωρισμένους διεθνείς φορείς και θεσμούς σε μια περιοχή που γεννά τεχνολογίες του μέλλοντος όπως η περιοχή Noord-Brabant της Ολλανδίας. Προχωράμε δυναμικά, το μέλλον είναι μπροστά μας».

 Ο Peter Tjia Διευθύνων Σύμβουλος  της Aratos Systems μετά τη συμφωνία αναφέρει «Η πρωτοποριακή ιδέα ανάπτυξης και χρήσης ενός HAP κυρίως για συγκεκριμένες δυνατότητες παρατήρησης της Γης, ξεκίνησε το 2020 από τον ιδρυτή μας Νίκο Μπογονικόλο στην Ελλάδα. Εντοπίζοντας τις ανάγκες του μέλλοντος η ομάδα μας προχώρησε στο σχεδιασμό αυτής της καινοτομίας. Η Ολλανδία και ο κόμβος Gate2 αποδείχθηκαν οι πλέον κατάλληλες τοποθεσίες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η KEC, το Gate2 και η περιοχή Noord-Brabant μπορούν να μας προσφέρουν το ιδανικό επιχειρηματικό και τεχνολογικό περιβάλλον ανάπτυξης».

Ο Paulvan Kempen, Διευθύνων Σύμβουλος της KEC αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συμφωνίας «Η δημιουργία του κέντρου ανάπτυξης και δοκιμών HAPS στο Gate2 θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την κοινοπραξία HAPS, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε αποστολές στη στρατόσφαιρα που διευκολύνουν εμπορικά βιώσιμες υπηρεσίες δεδομένων».

Από τον κόμβο καινοτομίας Gate2 ο PierrevanKleef, Director, αναφέρει: «Μέσα στο βιομηχανικό δίκτυο Gate2, εξειδικευμένοι βιομηχανικοί εταίροι και ινστιτούτα γνώσης έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη και ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου HAPS».

 Όμιλος Τεχνολογίας Aratos

Ο Όμιλος Aratos ιδρύθηκε το 2003 από τον Δρ. Νίκο Μπογονικολό και μέχρι σήμερα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και εξατομικευμένα προϊόντα τεχνολογίας, σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων και δραστηριοποιείται παγκοσμίως μέσω στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς και βιομηχανίες στους τομείς Earth Observation, Τεχνολογιών Διαστήματος, blockchain κ.ά. Η Aratos Systems, μέλος του Ομίλου Aratos ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2016 και ειδικεύεται σε έξυπνες λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής και δεδομένων .

KEC

Η KEC είναι μια κορυφαία εταιρεία και έχει ηγηθεί ενός ευρέος φάσματος αεροδιαστημικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβευμένου προγράμματος διαστημικών σταθμών από την ESA. Υποστήριξε επίσης διεθνείς, εθνικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες ανοικτής καινοτομίας για χρόνια που οδήγησαν σε επιτυχημένα οικοσυστήματα υψηλής τεχνολογίας σε διάφορους τομείς όπως η αεροδιαστημική, η βιομηχανία επεξεργασίας, η αιολική ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη κ.ά.

Gate2

Ο κόμβος τεχνολογίας Gate2 έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων βιομηχανικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην περιοχή Central Brabant. Επίσης φιλοξενεί το Air Mobility Training Center για την Royal Dutch Airforce και το  Load Master Training Center για πληρώματα ελικοπτέρων.

Όλη η επικαιρότητα