Ηλεία

Ο αγωγός και τα μυστήρια… – Συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο για τις βλάβες του αγωγού νερού του Ερυµάνθου

Αντωνακόπουλος:  «Με εμπειρογνώμονες θα ανακαλύψουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον αγωγό»

Στο φαινόμενο των συνεχών βλαβών στον αγωγό του Ερυμάνθου, ήταν αφιερωμένη η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Με αφορμή την βλάβη στον αγωγό, προχθές, στον Πλάτανο Αρχ. Ολυμπίας ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου «Ερυμάνθου», Νίκος Κοτσώνης και Νίκος Μαρούντας, αντίστοιχα, προέβησαν σε δηλώσεις.

«Μας ενδιαφέρει να λύσουμε ένα πρόβλημα που παραλάβαμε»…

Τις τρεις πτυχές στις οποίες μπορεί να εντοπιστεί το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, δηλώνοντας ότι με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων θα δοθεί η οριστική απάντηση και λύση.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι «Παραλάβαμε σε δυναμική χρέους το όλο σύστημα από το παρελθόν και ένα σύστημα που δυστυχώς βγάζει πάρα πολλές βλάβες. Όταν ένα έργο που είναι καινούργιο, έχει τόσες πολλές βλάβες, τότε τρία πράγματα ελέγχεις, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία. Δεν μπορεί να φταίει κάτι άλλο!

Το δίκτυο έχει επεκταθεί στο μέγιστο βαθμό και οι συχνές βλάβες επιβαρύνουν το κόστος. Έχουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ύδρευση και επιπλέον όλο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να… ξεχνούν την ιστορικότητα του έργου και να ρίχνουν αλλού τις ευθύνες. Εμείς δεν είμαστε ρεβανσιστές. Μας ενδιαφέρει να λύσουμε ένα πρόβλημα που παραλάβαμε. Πρέπει όμως να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση για να λυθεί. Εμείς ως Δήμος Πύργου θα φροντίσουμε με εμπειρογνώμονες να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει τελικά με τον αγωγό του δικτύου Ερυμάνθου. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να διασφαλίζεται για όλους. Η ανεπάρκεια, όπως και οι μικροπολιτικές του παρελθόντος, φορτώνονται στο παρόν. Δεν θα πάρω ευθύνη που δεν μου αναλογεί. Θα την αποκαλύπτω και θα τη διορθώνω».

«Ερωτηματικά για το είδος και την ποιότητα των υλικών»

Στις προσπάθειες της Υπηρεσίας ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα η βλάβη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νίκος Κοτσώνης.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Μόλις παρουσιάστηκε η σοβαρή βλάβη, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα κι έγινε ένας τιτάνιος αγώνας αποκατάστασής κάτι που συνέβη σε λιγότερο από 24 ώρες. Ζητούμε την κατανόηση των δημοτών του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας για την ταλαιπωρία».

Ακόμα, ο κ. Κοτσώνης υπενθύμισε πως το έργο της μεταφοράς του νερού έκτασης 40 χλμ., εκτελέστηκε σε 2 υποέργα. Το 1ο υποέργο αφορούσε την κατασκευή του δικτύου μέχρι το Λούβρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το 2ο υποέργο αφορούσε την κατασκευή του υπόλοιπου δικτύου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Πύργου.

Σημειώνεται δε ότι για το 2ο χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό είδος σωληνώσεων και με διαφορετική μεθοδολογία συνδέσεων απ’ ότι στο 1ο.

Το 2012 το έργο παραδόθηκε σε λειτουργία. Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βλαβών των σωληνώσεων εντοπίζεται στο 2ο υποέργο. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι σωλήνες του δικτύου συνδέονται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ τους σε σχέση με το μήκος του αγωγού στο 1o υποέργο… χρησιμοποιούνται βίδες αντί του “κουμπώματος”.

Ο Σύνδεσμος εκτελεί εργασίες συντήρησης και προληπτικού ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλην όμως τα προβλήματα στο δίκτυο με το «σπάσιμο» των σωληνώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν, συμπέρασμα που μας οδηγεί σε ερωτηματικά όσον αφορά το είδος και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο 2ο υποέργο. Είναι επιτακτική πλέον η υλοποίηση συγκεκριμένων πράξεων και έργων με σκοπό να μπορεί το δίκτυο να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές και τα “σπασίματα” θα πρότεινα να συνεργαστούμε με ειδικό επιστήμονα για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση σε όλο το μήκος του δικτύου του αγωγού. Ο πολίτης δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό ούτε για πέντε λεπτά…

Στα πλαίσιο αυτό ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος προωθεί τα ανάλογα έργα που θα του επιτρέψουν να εξοικονομήσει χρήματα όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για να καλύπτει μέρος των αναγκών του για ηλεκτρική ενέργεια».
Από την πλευρά του ο κ. Μαρούντας τόνισε πως «Μετά την αποκατάσταση της βλάβης το νερό δόθηκε σταδιακά γιατί ο αγωγός είναι μεγάλης διαμέτρου και αν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέο πρόβλημα.

Το είδος της βλάβης μας ανησυχεί ιδιαίτερα για το τόσο σημαντικό έργο όπως είναι ο Ερύμανθος».

Όλη η επικαιρότητα