Ελλάδα

«Ο αδερφός μου δεν μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας», λέει η αδερφή του Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε από τον Κουφοντίνα

Ακούστε το άρθρο

«Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι… Να καθίσει (ο Δημήτρης Κουφοντίνας) εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος».

Αυτό είπε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων η 70χρονη Ανθούσα Μάτη, αδερφή του Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από τoν εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος του πρόσφερε ένα κουτί γλυκά και μετά τον πυροβόλησε.

«Εγώ πιστεύω (σ.σ: για την επιστολή άλλων συγγενών θυμάτων), ότι είναι σωστό αυτό. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει…. Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω…» σημείωσε.

Πώς έμαθε τη δολοφονία του αδερφού της

Η 70χρονη περιγράφει την τραγική στιγμή που έμαθε ότι ο αδερφός της δολοφονήθηκε.

«Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι… Εγώ το έμαθα το μεσημέρι… Τρελάθηκα… Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια, να πας στο χωριό, και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές, γιατί ληστές ήταν αυτοί, δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους, ληστές ήταν μπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα για να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;» είπε.

«Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες;»

Η Ανθούσα Μάτη μιλάει για όλους εκείνους που έχουν κάνει ήρωα τον απεργό πείνας.

«Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν… Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν. Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω, τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα, λίγο παραπάνω από την Άνοιξη , και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε; Τον κύριο Κουφοντίνα; Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;» συνέχισε η κ. Ανθούσα.

via

Όλη η επικαιρότητα