Stories Ηλεία

«Ο Αλλος Ανθρωπος» Κώστας Πολυχρονόπουλος – Ο συντοπίτης μας που προσφέρει φαγητό και ελπίδα

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Ροβιάτα Ηλείας, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα το 2011, μια σπουδαία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης. Την Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος.

Μέσω της «κοινωνικής κουζίνας» η ομάδα «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΑ

Αυτές τις μέρες, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», βρίσκονται στην Μόρια, όπου μαζί με νησιώτες στέκονται στο πλευρό των προσφύγων και μαγειρεύουν γι’ αυτούς καθημερινά μεγάλες ποσότητες φαγητού. Γιατί όπως λέει και ο ίδιος, η αλληλεγγύη είναι το όπλο όλων των λαών, και η δύναμη μας.

2000 μεριδες μαζί με τους προσφυγες μέσα στα καμένα και με τον ήλιο να καεί,παιδιά φοιτητές εργαζωμενοι συλλογικότητες άνεργοι Συνταξιουχοι όλοι εκεί,όλοι ΜΑζι!!!

Δημοσιεύτηκε από Ο Αλλος Ανθρωπος Κοινωνικη Κουζινα Δωρεαν Φαγητο Για Ολους στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Πως γεννήθηκε η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της “κοινωνικής κουζίνας”: ο κ. Πολυχρονόπουλος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους. Συχνά τα Διαδικτυακά ΜΜΕ τον βοηθούν κοινοποιώντας την έκκληση που απευθύνει στον κόσμο από το ιστολόγιό του για συνεισφορά βασικών ειδών.

Βραβεία

Το 2015 ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς“, όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού. Το 2013 βραβεύτηκε για την προσφορά του από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα μέσω της εκπομπής του Σάκη Ρουβά “Ήρωες ανάμεσά μας”.

Το σπίτι του Άλλου Ανθρώπου

Το “σπίτι του Άλλου Ανθρώπου” βρίσκεται στην οδό M Αλεξανδρου 122 και Αρτεμισιου 28 στο Μεταξουργείο. Εκτός από αποθήκη, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιεί έναν καφέ. Προσφέρεται επίσης για προβες στην Θεατρικη ομαδα Ο Αλλος Ανθρωπος (ΑΑ)και ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών.

Όλη η επικαιρότητα