Επιστήμη Υγεία

Ο Γιάννης Σταθόπουλος (Ιατρός Consultant Καρδιολογίας) μιλά στην εφ. «Πατρίς» για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ακούστε το άρθρο

Παραπληροφόρηση και άγνοια για το εμβόλιο covid-19

«Eίμαι σίγουρος πως έκανα το σωστό για τους ασθενείς μου, την κοινότητα και τη δική μου προστασία».

«Ο κόσμος έχει πολύ αρνητική αντίδραση αλλά οφείλεται στην παραπληροφόρηση και σε άγνοια δυστυχώς…», o κ. Γιάννης Σταθόπουλος που εργάζεται ως Ιατρός Consultant Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο του Royal Surrey.

Βρίσκεται και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 9 χρόνια ο 57χρονος γιατρός που μεγάλωσε «στον αγαπημένο Πύργο Ηλείας που μου λείπει παρά πολύ αυτές τις μέρες», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» για την εμπειρία του από τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19.  Έγινε 3 μέρες πριν και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια εκτός από λίγο μούδιασμα στο μπράτσο. Αισθάνομαι μια χαρά και νιώθω και μια ανακούφιση γιατί είμαι σίγουρος ότι έκανα το πιο σωστό για τους ασθενείς μου, την κοινότητα και τη δίκη μου προστασία. Δεν  με πίεσε κανένας να το κάνω ούτε είναι υποχρεωτικό εδώ. Ήταν καθαρά δίκη μου απόφαση», επισημαίνει ο καρδιολόγος κ. Σταθόπουλος που κάνει σαφές πως δεν έχει καμία αμφιβολία για τη δράση του εμβολίου.

Αμφιβολίες και παρενέργειες

Με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο αποσαφηνίζει τον προβληματισμό που έχει ανακύψει με το θέμα των παρενεργειών που αιωρείται και αποτελεί  αποτρεπτικό  παράγοντα στο να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο. “Θα ήθελα επίσης να τονίσω κυρίως για όσους δεν με ξέρουν,  ότι δεν θα άφηνα τίποτα στην τύχη και δεν θα προχωρούσα εάν είχα την παραμικρή αμφιβολία. Γνωρίζοντας τις διαδικασίες για να δοθεί άδεια σε κάποιο φάρμακο η εμβόλιο είχα κάποιες αμφιβολίες. Μελέτησα προσεκτικά τις μελέτες που ανακοινώθηκαν, την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, τις παρενέργειες και φυσικά ξανά μελέτησα τον μηχανισμό δράσης του εμβολίου mRNA που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, πολύ καλύτερα έναντι άλλων αντιικών εμβολίων . Θα ήθελα βέβαια σαν επιστήμονας να περιμένω αποτελέσματα για λίγο μεγαλύτερο διάστημα. Δυστυχώς οι συνθήκες και η νοσηρότητα , θνητότητα και μεταδοτικότητα που είχα την ευκαιρία να δω από κοντά εδώ δουλεύοντας στο NHS στο δημόσιο εθνικό σύστημα Υγείας της Αγγλίας. δεν άφηνε πολλά περιθώρια…”, τόνισε μεταξύ άλλων ο εκ Ηλείας καταγόμενος καρδιολόγος.

“Πιστεύω στην επιστήμη…”

Ο κ Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση που υπάρχει σε σχέση με το εμβόλιο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά δημιουργεί ένα πανικό που δεν εστιάζεται σε  πραγματικές αιτιάσεις αλλά στην άποψη ανθρώπων που δεν είναι και ειδικοί.                                                                                       “Πολλοί συνάδελφοι μου ασθένησαν και μάλιστα βαριά. Κοντινός μου ασθενής απεβίωσε και άλλοι νοσούν ακόμα και αναρρώνουν με βραδείς ρυθμούς. Εύχομαι σε όλους να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτόν τον εφιάλτη της πανδημίας που ζούμε. Σέβομαι τους συνανθρώπους που έχουν κάποια επιφύλαξη και δεν θέλουν να το κάνουν. Αυτό όμως που δεν εκτιμώ είναι αυτούς που χωρίς να είναι ειδικοί  ή να έχουν εμπειρία ή δεν έχουν δει νοσηλευόμενους από COVID να διασπείρουν φόβο,  πανικό και παραπληροφόρηση. . Πιστεύω στην  επιστήμη και θαυμάζω αυτούς που με σκληρή δουλειά βρήκαν όλα αυτά στη βιολογία . Σίγουρα υπάρχει και κέρδος και σίγουρα μερικοί έχουν βγάλει πολλά χρήματα . Όμως στο περισσότερο κόσμο νομίζω θα φτάσει δωρεάν όπως και σε μένα.           Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα με υγεία και Ειρήνη και με τις οικογένειες σας”, επισημαίνει ο κ Σταθόπουλος κλείνοντας την αφήγησή του για την εμπειρία που βίωσε με τον εμβολιασμό κατά του covid-19 με ευχές για υγεία και ειρήνη.

Είναι γεγονός πως το θέμα του εμβολιασμού έχει προβληματίσει τους πολίτες σε μία περίοδο που η πανδημία καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμο επιφέροντας αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλη η επικαιρότητα