Ηλεία

Ο Γ.Γ. του υπ. Δικαιοσύνης τον Πύργο – Δέσμευση για τις εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο

Τη διαβεβαίωση πως το κονδύλι που απαιτείται για την επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης συνεδρίασης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρος του ΤΑΧΔΙΚ κ. Παναγιώτης Αλεξανδρής που βρέθηκε χθες στην Ηλειακή πρωτεύουσ μετά από πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Ο κ. Αλεξανδρής ξεναγήθηκε στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου όπου είδε την κατάσταση την οποία βρίσκεται συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλο.

Σε πολλά σημεία είχαν υποστεί το πάτωμα φθορές ενώ υπήρχαν και ρωγμές με αποτέλεσμα η κτιριακή του υποδομή να μην είναι σε καλή κατάσταση.  Εξωτερικά ο Γενικός Γραμματέας διαπίστωσε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή αφού σε πολλά σημεία τα τοιχώματα είχαν βλάβες που χρήζουν άμεσα παρεμβάσεις για την επισκευή τους.

Σύσκεψη

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Πύργου Νικόλαο Νταή τη πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου Κυπριαννή Νικολοπούλου, την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Μαρούσω Καλυβιώτη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος  όπου συζήτησαν για την κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου. Από την πλευρά των δικαστικών του Πύργου τέθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του κτιρίου για την απονομή της δικαιοσύνης και αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη της άμεσης παρέμβασης για την επιδιόρθωση της κακής κτιριακής υποδομής του Δικαστικού Μεγάρου.

«Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην οποία  βρίσκεται σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου δεν προσήκει στο κύρος το οποίο θα πρέπει να έχουν τα κτίρια στα οποία απομένετε η δικαιοσύνη, η ύψιστη αυτή λειτουργία της πολιτείας. Τα κτίρια αυτά θα πρέπει να αποπνέουν από μόνα τους σεβασμό ώστε ο πολίτης, ο οποίος εισέρχεται στον χώρο, ακόμα και από αυτό το στοιχείο της κτιριακής συγκρότησης να έχει την αίσθηση ότι μπαίνει σε ένα χώρο όπου διαπράττεται και τελείτε κάτι που είναι σημαντικό και ιερό. Το δικαστικό μέγαρο του Πύργου δεν πληρεί αυτή τη στιγμή αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι ένα κτίριο το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, η όψη του είναι αυτή την οποία βλέπουν καθημερινά οι πολίτες του Πύργου και όλης της Ηλείας. Είναι μία όψη η οποία όλους μας στεναχωρεί και πληγώνει όλους τους κατοίκους τη πόλης. Η  λειτουργικότητα των χώρων δεν είναι τέτοια η οποία θα επέτρεπε και θα επιτρέψει την άσκηση των καθηκόντων όλων των παραγόντων μίας δίκης (δικηγόρων, δικαστών, υπαλλήλων) να γίνει με τον πλέον απρόσκοπτο τρόπο. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι καθημερινά. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Γνωρίζεται ότι παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν δεν οδήγησαν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εκτιμούμε ότι αυτή η προσπάθεια η οποία εκδηλώνεται τώρα με τη σημερινή μετάβαση του ιδίου του γενικού γραμματέα στον Πύργο δείχνει το ενδιαφέρον της σημερινής διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μίας νέας τελευταίας προσπάθειας που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

” Πραγματικά ο πρόεδρος έχει δίκιο. Αυτό που μου περιέγραψε πριν είναι το γιοφύρι της Άρτας σε μετάφραση Δικαστικού Μεγάρου Πύργου. Πολλές προσπάθειες αλυσιτελείς για ένα χρηματικό ποσό το οποίο δεν κρίνεται ιδιαίτερο με βάση αυτά τα οποία συνήθως διατίθεται και πρέπει να διατίθεται για να συντηρηθούν περισσότερα από 300 δικαστικά μέγαρα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι η σημερινή επίσκεψη (σ.σ. χθες) είναι η αφετηρία να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε και να ξεκινήσουμε με γρήγορα βήματα να εντάξουμε τη σχετική δαπάνη στον επόμενο προϋπολογισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο αυτό το οποίο θεωρείτε πολύ βασικό για εσάς αλλά όχι ιδιαιτέρως ακριβό και δαπανηρό σε σχέση με τον όγκο των δαπανών που καταβάλλονται για το ταμείο. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει για μένα την αφετηρία όταν μετά τη λήξη της θητείας μου θα επισκέπτομαι τον Πύργο να έχω την αίσθηση ότι κάτι λίγο που βελτιώθηκε οφείλετε και στη συνεισφορά τη δική μου και των συνεργατών μου. Το κόστος των εργασιών στο δικαστικό μέγαρο του Πύργου δεν είναι ένα μέγεθος αποτρεπτικό για τις  δυνατότητες του ΤΑΧΔΙΚ και δεν χρειάζεται τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή μπορεί να γίνει με πόρους του ΤΑΧΔΙΚ», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο  πρόεδρος του Ταμείου και Γενικός Γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης Παναγιώτης Αλεξανδρής.

Με τον Δικηγορικό Σύλλογο    

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Αλεξανδρής όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα τόσο με το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου όσο και με τη λειτουργία των δικαστηρίων και τις αλλαγές σε νόμους.

Ειδικότερα συζητήθηκε η λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των δικαστηρίων για την προστασία όλων των παραγόντων της δίκης με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Επίσης τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου έθεσαν υπόψη του Γενικού Γραμματέα τις απόψεις τους για τις επικείμενες αλλαγές στον νόμο «Κατσέλη» κιαι στο νέο πτωχευτικό κώδικα. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούσαν την απονομή της δικαιοσύνης…

Με τον Δήμαρχο

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου ο Γενικός Γρμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτης Αλεξανδρής  συναντήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο με τον οποίο γνωρίζοντας από παλιά και είχε μαζί του ολιγόλεπτη συνομιλία.

Όλη η επικαιρότητα