Ηλεία

Ο δήμαρχος Πύργου μιλά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού-πολιτισμικού προϊόντος του δήμου Πύργου

Η πρόσφατη επίσκεψη του δήμαρχου Πύργου στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που είχε ως κεντρικό της άξονα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την περαιτέρω ανάδειξη (και αξιοποίηση) των ιστορικών μνημείων της περιοχής, ήταν η αιτία που μας ώθησε… να χτυπήσουμε την πόρτα του γραφείου του Τάκη Αντωνακόπουλου στο Λάτσειο, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα…

Κατά την διάρκεια της συζήτησης μαζί του, ο δήμαρχος Πύργου μας μίλησε για την επιθυμία ανάδειξης του Κάστρου και του λιμανιού της Αρχαίας Φειάς, στον Άγιο Ανδρέα, την οικογένεια Λάτση και το ενδιαφέρον της για την περιοχή, τα μελλοντικά σχέδια για την κατασκευή νέας μαρίνας στο λιμάνι του Κατακόλου αλλά και για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο που θα παρουσιαστεί στις 27 Ιουνίου στο πάρκο Ξυστρή…

 Η αναβάθμιση του Πολιτιστικού – πολιτισμικού προϊόντος του δήμου Πύργου «περνά» από το βουνό του Κατακόλου;

Επιτρέψτε μου να αναφέρω αρχικά πως για εμάς, αναπτυξιακά και πολιτισμικά ο Πύργος είναι μια πόλη παραθαλάσσια. Μέχρι τώρα ως τέτοια πόλη είναι μόνο γεωγραφικά. Τα τελευταία χρόνια οι διοικούντες «μεταχειρίστηκαν» την πόλη σαν να ήταν μια πόλη της ενδοχώρας, ένα τεράστιο λάθος αφού δύναμη της πάντα ήταν η θάλασσα. Πρόκειται για λάθος προσανατολισμό…

Γι` αυτό το λόγο εμείς δεν κοιτάζουμε μόνο το λιμάνι, αλλά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο. Μεγάλο, σημαντικό, μέρος είναι το βουνό του Κατακόλου με το οικολογικό, ιστορικό – μνημειακό βάρος που διαθέτει.

Ξεκινάμε με την περιοχή του Αγίου Ανδρέα, όπου το Beauvoir ή Belvedere (σ.σ. σημαίνει όμορφη θέα, στα Γαλλικά-Ιταλικά) ή «Ποντίκων – Κάστρο», ένα μνημείο του 1200 μ.Χ. που είναι εγκαταλελειμμένο. Ήδη στο χώρο πραγματοποιείται αποψίλωση με την συνεργασία της Υπηρεσίας Πρασίνου, του Δασαρχείου Πύργου, έχοντας την άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, προκειμένου να αναδειχθούν τα υπολείμματα του Κάστρου που είναι μοναδικά. Επίσης ανοίγουμε μονοπάτια για ευκολότερη πρόσβαση και ξεκινάμε και μελέτη φωτισμού. Οι εργασίες συνεχίζονται και μεγάλα τμήματα –που σύντομα θα είναι προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο- αποκαλύπτονται. Θεωρώ πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα μονοπάτια που θα διαθέτουν και κατάλληλο φωτισμό, ενώ όπου χρειαστεί θα τοποθετηθεί ξύλινη υπόβαση.

Η περιοχή θα μπορεί να είναι επισκέψιμη από τους επιβάτες της κρουαζιέρας, από τους επισκέπτες στην περιοχή μας και εννοείται από τους συμπολίτες μας. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση του, που θα περιλαμβάνει και την πραγματοποίηση «ήπιων» εκδηλώσεων όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα μνημεία εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ακριβώς από κάτω από το κάστρο βρίσκεται η Αρχαία Φειά, η βυθισμένη -σε βάθος μόλις 2-3 μέτρων- πόλη και μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαιότητας στην Ηλεία που συνέδεε όλη τη Μεσόγειο με την Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναθέσει μελέτη για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου. Το μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτό το project είναι το χαμηλό βάθος που κάνει το σημείο εύκολα προσβάσιμο.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι, ότι απέμεινε από το μεγάλο σεισμό του 600 μΧ που προκάλεσε τη βύθιση της περιοχής, που και αυτό μπορεί να προστεθεί ως σημείο επισκεψιμότητας.

Αν όλα τα παραπάνω προστεθούν τότε δημιουργείται μια πολύ ελκυστική πρόταση. Όλα αυτά ήταν παρατημένα κι αυτό δείχνει τις προτεραιότητες και την αντίληψη που υπήρχαν. Ο Άγιος Ανδρέας δεν είναι μόνο το φυσικό κάλλος και να περνάμε καλά πέντε οικογένειες… είναι κληρονομιά, δημόσια, συνολική για όλο το λαό, καθώς προσφέρει αναπτυξιακή δυνατότητα.

Σε όλο αυτό το concept υπάρχει κάποια εμπλοκή της οικογένειας Λάτση;  

Όχι ακόμα… εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, αναξιοποίητο και αναφέρομαι στο brand της οικογένειας. Η γενέτειρα αυτού του μεγάλου Έλληνα, το Κατάκολο, ο Πύργος, η Ηλεία, έχει προσεγγιστεί με μια τυπικότητα που δεν έχει θέση στα μεγέθη της ιστορίας.

Θα αναφέρω ότι εκκρεμεί μια συνάντηση με εκπροσώπους του Ομίλου Λάτση και εκεί με τα πρόσωπα της οικογένειας θα κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για την μνήμη του Γιάννη Λάτση. Θυμίζω ότι στο Κατάκολο υπάρχει το πατρικό σπίτι/μουσείο του Γιάννη Λάτση που είναι κλειστό. Θέλουμε σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο που δημιουργήθηκε πρόσφατα να είναι επισκέψιμο κάποιες ώρες την ημέρα. Εκεί υπάρχουν εκθέματα από το Μουσείο Κοτσανά με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ μπορούν να προστεθούν κι άλλα ακόμα κι από τοπικούς δημιουργούς κι από δωρεές που έχουμε ως Δήμος.

Εκτός των προαναφερθέντων υπάρχουν κι άλλα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου;

Από φέτος κινούμαστε για την ανάδειξη σημείων όπως ο Φάρος του Κατακόλου που κτίστηκε το 1865, ένα αναγνωρισμένο διατηρητέο μνημείο, όπου υπολογίζουμε να πραγματοποιηθούν κινηματογραφικές προβολές, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

Επίσης το χώρο που σήμερα παρέχει υπηρεσίες μαρίνας -και που όλα έχουν γίνει λάθος στο παρελθόν- έχουμε βάλει τάξη. Παράλληλα ετοιμάζεται μελέτη για διεθνή διαγωνισμό –σύμφωνα με το master plan του λιμανιού- για τη νέα μαρίνα που θα κατασκευαστεί, μια επένδυση ύψους 4-5 εκατ. ευρώ. Μια κίνηση που απαιτεί χρόνο λόγω και της απίστευτης γραφειοκρατίας…

Έχετε ανακοινώσει ότι στις 27 Ιουνίου 2021 θα παρουσιαστεί το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο… τι παραπάνω έχετε να προσθέσετε σε αυτό;

Στη σκέψη μας βρίσκεται ένα Ολυμπιακό πάρκο – Αθλητικό κέντρο, όπως το είχε οραματιστεί ο αείμνηστος Γιάννης Σκουλαρίκης, έχοντας αναθέσει τη μελέτη στον αρχιτέκτονα Νίκο Αλεξανδρόπουλο, στην περιοχή του Πλατάνου. Η μελέτη – εφαρμογή ολοκληρώθηκε –νομίζω- το 2003 και… έμεινε στο συρτάρι!

Οι αξίες του Ολυμπισμού που μας κάνουν γνωστούς στο κόσμο είναι άυλες, δεν είναι μόνο τα μνημεία, έδρευαν σε όλη την Ηλεία, εκδηλώσεις διοργανώνονταν σε όλη την περιοχή…  δεν υπάρχουν αποκλειστικοί  κληρονόμοι των αξιών αυτών. Άλλωστε ο τόπος μας είναι γεμάτος ιστορία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επειδή λοιπόν αυτό το κέντρο μπορεί να γίνει παντού στην Ηλεία, σε μια ευρύτερη περιοχή στην Ολυμπία ή και στην Ολυμπία, αφού απαιτούνται ποσά που φτάνουν και τα 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ένας δήμος, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε αυτό το ενδιαφέρον στοιχείο που έχει μείνει.. στο συρτάρι.

Έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε αφού είμαστε η πρωτεύουσα του νομού, έχουμε το λιμάνι που προσελκύει 500-600.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Μιλάμε για ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών με χώρους αναψυχής, ξενοδοχείο, αναλυτικότερη παρουσία του οποίου θα γίνει στις 27 Ιουνίου, στο πάρκο Ξυστρή. Ένας χώρος, επισκέψιμος όλο το χρόνο,  που θα μπορούσε να φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα. Όταν έχουμε άλλη μια Ελλάδα στο εξωτερικό μπορείς να διοργανώσεις μια Ολυμπιάδα των Ελλήνων, ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, ή μια Παραολυμπιάδα, ή μια διοργάνωση σχετική με το κίνημα της ειρήνης, να δημιουργήσεις το Βατικανό της ειρήνης. Και ο φορέας διαχείρισης ενός τέτοιου χώρου να είναι υπερεθνικός.

Στόχος μας είναι να βγει στη δημόσια συζήτηση αυτή η προοπτική που ίσως προκαλέσει μια διαδικασία όπως είναι η πρόσκληση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος σε μη εγκεκριμένα σχέδια. Δηλαδή, έχουμε μια ιδέα, την έχουμε ωριμάσει σε ένα βαθμό, δε λέμε σε ποιο οικόπεδο, αλλά μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από μια Περιφερειακή Αρχή που θα μπορούσε να το ολοκληρώσει μέσα σε δυο χρόνια με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά και ένας ιδιώτης θα μπορούσε με εταιρική κοινωνική ευθύνη όμως στο θέμα της διαχείρισης.

Όλη η επικαιρότητα