Ελλάδα

Ο Διονύσιος Σιμόπουλος για τη σύνοδο Δία και Κρόνου και το “άστρο της Βηθλεέμ”

Ακούστε το άρθρο

Ο Διονύσιος Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, με μια ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφέρεται στη σύνοδο των πλανητών που θα συμβεί τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Το βραδάκι της Δευτέρας, την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου (της μεγαλύτερης νύχτας του έτους), ας ελπίσουμε για…

Δημοσιεύτηκε από Dionysios Simopoulos στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Το βραδάκι της Δευτέρας, την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου (της μεγαλύτερης νύχτας του έτους), ας ελπίσουμε για ξαστεριά, αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου, στα Νοτιοδυτικά και το πολύ μέχρι τις 10:30 μμ εάν έχετε ελεύθερο ορίζοντα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Λόγω της φετινής συνόδου των πλανητών Δία και Κρόνου που θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου (ανήμερα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο) έχουν γίνει πολλές αναφορές στα ΜΜΕ και για το φαινόμενο αυτό αλλά και για την περίπτωση μία παρόμοια σύνοδος να ήταν το άστρο των Χριστουγέννων.

Ήδη στην “Καθημερινή της Κυριακής” (13 Δεκεμβρίου 2020) αναφέρθηκα στην περίπτωση που κατέγραψε το 1614 ο Γιόχαν Κέπλερ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Περισσότερες όμως πληροφορίες θα βρείτε στον Οδηγό της Παράστασης του Πλανηταρίου που είχαμε εκδώσει για την παράσταση του Πλανηταρίου το 2007 με τίτλο “Το Άστρο των Χριστουγέννων”. Τον Οδηγό εκείνον μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το site του Ιδρύματος Ευγενίδου: https://www.eef.edu.gr/media/2644/e_s00011.pdf. Ο Οδηγός αυτός περιλαμβάνει πολλά σχετικά και ενδιαφέροντα θέματα που ίσως να σας ενδιαφέρουν και που ίσως να σας απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα που ίσως έχετε.

Ο Οδηγός αυτός χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που είχα γράψει εγώ, ακολουθεί μία δομή παρόμοια με αυτήν που ακολουθεί και το σπονδυλωτό σενάριο της παράστασης σε αλληλένδετες ενότητες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει μέρος της αφήγησης του σεναρίου, εδώ όμως είναι εμπλουτισμένο με πρόσθετα στοιχεία τα οποία παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες θα ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν σ’ ένα σενάριο 40 λεπτών. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται ορισμένα αξιόλογα άρθρα διαφόρων συγγραφέων που πραγματεύονται σύντομα αλλά περιεκτικά ορισμένες άλλες πτυχές του θέματος εμπλουτίζοντας έτσι την όλη παρουσίαση. Δεν είναι φυσικά δυνατόν να δώσουμε εδώ όλες τις πιθανές απαντήσεις και πληροφορίες, που ίσως κάποιος να ήθελε να μάθει γύρω από τα θέματα αυτά. Γι’ αυτό άλλωστε στο τέλος του οδηγού παραπέμπουμε σε ενδεικτική βιβλιογραφία απ’ όπου ο αναγνώστης θα μπορέσει να αντλήσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα ο Οδηγός περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

• ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ – Διονύσης Σιμόπουλος
1. Τα Χαρακτηριστικά του Άστρου
2. Νόβα, Μετέωρα και Κομήτες
3. Πλανήτες και Συζυγίες
4. Διάφορες Θεωρίες
5. Ο Χρόνος της Γέννησης του Χριστού
6. Η 25η Δεκεμβρίου
7. Τα Σύμβολα των Χριστουγέννων
8. Η Εποχή της Γέννησης

• ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
1. Αναζητήσεις και Ερμηνείες – Στράτος Θεοδοσίου
2. Το Άστρο της Μεγάλης Προσδοκίας – Μάνος Δανέζης
3. Ο Αστέρας ως Υπερβατικό Φαινόμενο – Ευαγγελία Λύρατζη
4. Γέννηση Θεών – Γεώργιος Δημητροκάλης
5. Το Άστρο των Υμνογράφων – Νικόλαος Γ. Πολίτης
6. Η Μετουσίωση του Αστέρος – Αθηνά Σχινά
7. Ο Αστέρας στη Χριστιανική Τέχνη – Νικόλαος Γκιονες
8. “Ιδού Μάγοι εξ ανατολών…” – Στράτος Θεοδοσίου-Μάνος Δανέζης

Καλή ανάγνωση και Καλές Γιορτές!

Όλη η επικαιρότητα