Ηλεία Πολιτισμός

«Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πολυχώρου Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας

Η Έκθεση θα λειτουργεί από 1-14 Οκτωβρίου καθημερινά  και ώρες: 10.00-13.00 & 18.00-21.00.
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζουν δύο εκθέσεις με σημείο αναφοράς τους Γάλλους φιλέλληνες και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» περιλαμβάνει 7 έργα του Ευγένιου Ντελακρουά, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στο ηρωισμό του Ελληνικού Έθνους. Τα έργα αυτά, τα οποία παρέχονται από την « Agence Photographique – Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais – Louvre »  και είναι τα εξής: «Το Πορτραίτο του Eugène Delacroix», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Σκηνές από τη σφαγή στην Χίο», «Σκηνή μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων», «Η μάχη μεταξύ του Γκιαούρη και του Πασά», «Δυο Έλληνες πολεμιστές χορεύοντας» και «Η σφαγή της Χίου».

Ταυτόχρονα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα Retro News, παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Ο Φιλελληνισμός, «Από αγάπη για την Ελλάδα». Η έκθεση αυτή προσδοκά να αποδώσει τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις και το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση – η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα – αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.

Η Έκθεση θα λειτουργεί από 1-14 Οκτωβρίου καθημερινά  και ώρες: 10.00-13.00 & 18.00-21.00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των καλλιτεχνικών εκθέσεων:

Δυνατότητα λειτουργίας είτε μόνο για πρόσωπα  που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει είτε, πλην αυτών, και για πρόσωπα που  προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού  ελέγχου (rapid test) (μικτοί χώροι).
Κανόνες λειτουργίας:
Δύο (2) μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων
– Ένα (1) άτομο ανά 15 τ.μ.
– Επισκέψεις ομάδων έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός  αν πρόκειται για οικογένειες  (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα), οπότε ο  αριθμός προσαυξάνεται ανάλογα.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής  επίδειξης κατά την είσοδο:
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού
β) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν,
γ) αποτελέσματος του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), το  οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα
οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδο στον χώρο,
συνδυαστικά προς:
δ) αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή  διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας,  προκειμένου να διενεργείται έλεγχος  ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό (α) έως (γ).
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε
ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του  επισκέπτη, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο  ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης
(ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει  ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του  άρθρου 33 του ν.4816/2021 (Α’ 118) Covid Free Gr.

Όλη η επικαιρότητα