Αρθρογραφία

Ο θρησκευτικός φανατισμός

Ο φανατισμός εκεί που δε γνώρισε προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία κι η μισαλλοδοξία ξεπέρασε κάθε όριο ανθρώπινης συμπεριφοράς, είναι ο χώρος της θρησκείας.

Δε θέλουμε να κρίνουμε αυτούς που πιστεύουν , αφού η ανεξιθρησκία, πρέπει να αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τους πρώτους χριστιανούς που με πραγματικά αξιοζήλευτη καρτέρια κι αδιασάλευτη πίστη, έγιναν βορά των άγριων θηρίων, στον Ιππόδρομο και στις αρένες της Ρώμης ούτε έχουμε την πρόθεση να κατηγορήσουμε την βαθιά πίστη των οπαδών του Ισλάμ που, αψηφώντας το θάνατο , θέλησαν «δ ι α  π υ ρ ο ς  κ α ι  σ ι δ η ρ ο υ» να διαδώσουν τη θρησκεία τους.

Απλώς , θέλουμε να τονίσουμε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός ήταν αυτός που έστρεψε τους Ρωμαίους εναντία στους Χριστιανούς , έστρεφε πάντοτε τους λαούς εναντία στους Εβραίους ,που τους ταύτιζε με τον κακό δαίμονα της ανθρωπότητας κι οδήγησε τους Δυτικούς σε εξορμήσεις κατά της Ανατολής με τη μορφή σταυροφοριών . Ο θρησκευτικός φανατισμός πήρε τη μορφή του κοινωνικού ολέθρου στο Χριστιανικό  Βυζάντιο, με τις διαμάχες των διαφόρων αιρέσεων και την απόρριψη της βοήθειας από τη Δύση για την αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι οι αντιενωτικοί έλεγαν, πως προτιμούσαν να δουν στην Πόλη το τουρκικό «φ α κ ι ό λ ι», πάρα την «Π α π ι κ η  Τ ι ά ρ α» τυφλωμένοι από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό τους με τις γνώστες συνεπείς για τον Ελληνισμό.

Ο φανατισμός των ιεροεξεταστών υποδαύλιζε το μίσος ενάντια σε κάθε φιλελεύθερη φωνή της Δυτικής Ευρώπης και προκάλεσε αναρίθμητα θύματα. Καταδιώχθηκαν λαμπροί επιστήμονες και ερευνητές, διάσημοι καλλιτέχνες και γενικά ο,τι λαμπρότερο είχε να επιδείξει την εποχή εκείνη το Ευρωπαϊκό πνεύμα την εποχή εκείνη. Αμαθείς κληρικοί με καλογερικό πείσμα καταπολέμησαν την πρόοδο και κράτησαν τους λαούς στο σκοτάδι της αμάθειας, της μονολιθικότητας, της μισαλλοδοξίας και του δογματισμού. Καταστραφήκαν χιλιάδες τόμοι βιβλίων και απαγορευτικέ η κυκλοφορία άλλων τόσων με τους γνωστούς ‘indices librorum prohibitorum’ ,θρυμματίστηκαν απαράμιλλου κάλους έργα τέχνης σαν ειδωλολατρικά. Αφιονισμένοι οι αποικιοκράτες από το θρησκευτικό μίσος και το φανατισμό, εξολόθρεψαν ολόκληρους λαούς ιθαγενών για να κορέσουν την δίψα τους για χρυσάφι.

Γενικά, ο θρησκευτικός φανατισμός, προξένησε αναρίθμητα κακά  στην ανθρωπότητα, με αμέτρητα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. ‘Ο αληθινός χριστιανός που πιστεύει βαθιά αυτά που ντου διδάσκει η εκκλησία , δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνεται θύμα της πρόληψης και να συσκοτίζει το πνεύμα του με προκαταλήψεις και πλάνες. Ο φανατισμός και η πρόληψη προσιδιάζουν σε όντα αδύναμα και ηλίθια και όχι σε μαθητές του Χριστού’.

Όλη η επικαιρότητα