WEB tv Αθλητισμός Πολιτική

Ο Λ. Αυγενάκης στην ΟΡΤ: «Θα έρθω στην Αρχαία Ολυμπία για τις τελικές συζητήσεις του Ινστιτούτου!» (vid)

  • «Στις εκλογές των Ομοσπονδιών κέρδισε η διαφάνεια και η Δημοκρατία»

  • «Ο Βασιλακόπουλος θα έπρεπε να βοηθήσει στην διασφάλιση της επόμενης μέρας του μπάσκετ»

  • «Χαίρομαι για Ζαγοράκη, λυπάμαι για την καταψήφιση των Διεθνών»

  • «Καμία ανοχή και κάλυψη σε περιστατικά βίας»

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Αυγενάκης μάλιστα, ενώπιον της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου, Πέλυς Μπεβούδα και του δημοσιογράφου της εφ. «Πατρίς» Γιώργου Μικελόπουλου αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδιάζει να μεταβεί στην Αρχ. Ολυμπία το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της πρότασης για τη φιλοξενία της διοικητικής έδρας και των χώρων διδασκαλίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην περιοχή, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις υπόλοιπες που έχουν κατατεθεί έως τώρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υφυπουργός αθλητισμού:

Για τις εκλογές των Ομοσπονδιών: «Χαίρομαι που η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η Κυβέρνηση στον αθλητισμό έφερε αποτελέσματα. Έχουν γίνει οι εκλογές σε 45 από τις 49 ομοσπονδίες της χώρας μας για πρώτη φορά με εκλέκτορες – για πρώτη φορά – τα νόμιμα σωματεία. Για πρώτη φορά, με φυσική παρουσία του νόμιμου εκλέκτορα μέλους της διοίκησης και όχι με εξουσιοδοτήσεις που συγκέντρωνε ο απερχόμενος Πρόεδρος  από σωματεία που κανείς δεν μπορούσε να διασταυρώσει αν ήταν ενεργά, πραγματικά κλπ. Όσον αφορά τις Ολυμπιακές ομοσπονδίες, έγιναν εκλογές σε 24 από αυτές στις οποίες είχαμε συμμετοχή 98% των νόμιμων εκλεκτόρων. Σε 20 από αυτές είχαμε εκλογή νέων Προέδρων, δηλαδή ποσοστό 83%. Είχαμε ανανέωση στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων σε ποσοστό 58%.  Έχουμε για πρώτη φορά, 58 Ολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές να συμμετέχουν στις εκλογές των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Έχουμε 67 γυναίκες υποψηφίους και 4 από αυτές εξελέγησαν Πρόεδροι σε αντίθεση με την μόλις μία που είχαμε μέχρι τώρα. Και για πρώτη φορά, έχουμε σε κάθε διοίκηση ως τακτικό μέλος έναν ενεργό αθλητή κάτι που σημαίνει πως πλέον οι αθλητές μας συμμετέχουν στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου, έχοντας ορίσει αυτόν που θέλουν. Κέρδισε ο αθλητισμός, η διαφάνεια και η Δημοκρατία».

Για την ΕΟΚ: « Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΕΟΚ υπάρχει ονοματεπώνυμο που φέρει την ευθύνη. Είναι ο κ. Βασιλακόπουλος που έχει συνδέσει την πορεία του με το μπάσκετ και τον σεβόμαστε και τον αγαπούμε για όσα έχει προσφέρει αλλά στα τελειώματα, τα έχει κάνει μαντάρα! Και αυτό διότι αρνείται να καταλάβει ότι έχει τελειώσει η παρουσία του στο τιμόνι του μπάσκετ με τα όριο ηλικίας και θητειών. Ήρθε η ώρα να γίνει ανανέωση και εκείνου και αρκετών μελών της διοίκησης  και αυτό θα έπρεπε να γίνει χωρίς δικαστήρια, κόντρες και προσωρινές διοικήσεις. Θα έπρεπε ο ίδιος να βοηθήσει στην διασφάλιση της επόμενης μέρας του μπάσκετ.

Για την ΕΠΟ και τον Θόδωρο Ζαγοράκη: «Βάλαμε και εμείς το χεράκι μας προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Πάντα σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, έγινε η πρώτη επαφή με τον κ. Ζαγοράκη και στη συνέχεια ενημερώθηκαν όλες οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις και είδα ότι μπορούσε να δημιουργηθεί μια σύγκλιση στο πρόσωπό του. Αυτό που όμως δεν έγινε και στεναχωρήθηκα γι’ αυτό όπως και πολύς υγιής αθλητικός κόσμος είναι ότι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας καταψηφίστηκαν ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει μια ωραία σύνθεση, με έναν Ζαγοράκη ενωτικό στο τιμόνι της ΕΠΟ, με 5 κορυφαίους διεθνείς στη διοίκηση  άλλους τόσους που θα είναι εκπρόσωποι των τοπικών Ενώσεων. Εδώ υπάρχει ευθύνη των εκλεκτόρων γιατί όταν στήνεται η κάλπη, όλη η δύναμη είναι στον εκλέκτορα. Και εκείνη την ώρα έρχεσαι αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα της κάλπης. Λυπάμαι, δεν με βρίσκει σύμφωνο γιατί θεωρώ ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για τα ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως από εκεί και πέρα, όμως σέβομαι το αποτέλεσμα των εκλογών και θα προσπαθήσω να συνεργαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την Ολιστική Μελέτη: «Είναι ο οδηγός μας! Έχει εκπονηθεί με την συνεργασία FIFA και UEFA με τον Πρωθυπουργό. Η Ολιστική Μελέτη είναι το ‘’σύνταγμα’’ για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά την Πολιτεία, ξεκαθαρίζω ότι με το νομοσχέδιο που έχουμε στη Βουλή και μένει να ξεκινήσει η συζήτηση του, εμείς υλοποιούμε το… 101% όσων περιλαμβάνει η Ολιστική Μελέτη. Μένει να πράξει το ίδιο άμεσα, τόσο η ΕΠΟ όσο και η UEFA και η FIFA».

Για την European Super League: «Μας κάλυψε όλους ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μέσα από ένα πρωινό tweet έκανε τελείς ξεκάθαρη την άποψη που και εμένα με καλύπτει ως αρμόδιο προϊστάμενο που εκείνος έχει ορίσει για τον αθλητισμό».

Για την οικονομική ενίσχυση στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία:  «Για τις Ομοσπονδίες, από πέρσι εφαρμόσαμε ένα μοντέλο χρηματοδότησης με απόλυτη διαφάνεια. Μέχρι πρότινος υπήρχαν παράπονα  για το ύψος των χρημάτων που έπαιρνε η κάθε μία. Είπαμε με τον Πρωθυπουργό, μόλις αναλάβαμε αυτό το χαρτοφυλάκιο, να φτιάξουμε μια δομή με μετρήσιμα στοιχεία τα οποία με έναν αλγόριθμο κατέληγαν σε ένα μηχανισμό έκδοσης του ποσού που θα δικαιούταν η κάθε Ομοσπονδία βάσει της σωστής διακυβέρνησης, των διακρίσεων, της εξωστρέφειας, των περιστατικών ντόπινγκ, των χορηγιών, της χρηστής διοίκησης, των αθλητών, των ενεργών σωματείων κλπ. Ο «Χείλων» είναι ένας ζωντανός οργανισμός γι’ αυτό φέτος κάναμε μια παραμετροποίηση και την περασμένη Κυριακή είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη η οποία συνεχίστηκε και την Δευτέρα, με προσκεκλημένες όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών της χώρας. Έγινε μια παρουσίαση όσων έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί και μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον «Χείλωνα».

Για τα σωματεία, για πρώτη φορά η Πολιτεία εξασφάλισε χρηματοδότηση απευθείας προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας, αυτά όμως που εγράφησαν στο μητρώο, έχουν ελεγχθεί και είναι νόμιμα. Συζητάμε δηλαδή για περίπου 5200 σωματεία εκ των οποίων τα 800 είναι στο τελικό στάδιο εγγραφής και εμείς μεριμνήσαμε και πήραν περίπου 9,5 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη φουρνιά γιατί ακολούθησαν και άλλα και είναι θέμα ημερών να αντλήσουν και αυτά άλλα 4 εκατομμύρια για το προηγούμενο έτος. Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, ο σωματειακός αθλητισμός ενισχύεται όμως ταυτόχρονα πετύχαμε και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών, να εφαρμόσει ένα δίκαιο μοντέλο φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος  των εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα. Έτσι το 60% των εσόδων από αυτόν τον τρόπο φορολόγησης φτιάχνει έναν κουμπαρά που φτάνει στα 50 με 70 εκατομμύρια ανά έτος και από αυτόν τον κουμπαρά το 50% κατανέμεται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το άλλο 50% στον επαγγελματικό.

Για τις καταγγελίες στην Ενόργανη Γυμναστική: «Όλη αυτή η ιστορία με την κακοποίηση, σεξουαλική και μη, και όλα τα περιστατικά βίας σε στελέχη και αθλητές ξεκίνησε από μια πολύ αρνητική συμπεριφορά απέναντι στον Νίκο Κακλαμανάκη που τόλμησε να καταθέσει μέσα στη Βουλή την άποψη του σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στην ιστιοπλοΐα. Ακολούθησε  η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου σε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Αθλητισμού στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης και έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα τσουνάμι καταγγελιών με τελευταία αυτής της ενόργανης γυμναστικής. Έχει ξεκινήσει ήδη προκαταρκτική εξέταση ο Εισαγγελέας και εμείς δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και καμία διάθεση κάλυψης και ανοχής σε τέτοια περιστατικά. Μάλιστα έχουμε ήδη ανακοινώνει ένα πλαίσιο 13 πρωτοβουλιών που μέρα με τη μέρα υλοποιούνται. Αυτά είναι:

Οι Κώδικες Ακεραιότητας
Η Αθλητική Ψυχολογία
Ο Αθλητικός Συνήγορος
Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών
Η Ανανέωση μέσω των αποτελεσμάτων των εκλογών στις Ομοσπονδίες
Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων
Η Κατανομή Χρημάτων από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος
Το νέο αθλητικό Νομοσχέδιο
Το νέο πλαίσιο για τους προπονητές
Η πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας» και τις διατάξεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις
Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας
Η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα του αντι-ντόπινγκ, η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και η στενή συνεργασία με τον WADA

Όλα αυτά με εξαίρεση την Ψηφιακή Βίβλο που θα τραβήξει άλλα τρία χρόνια διότι έχει μεγάλο όγκο ψηφιοποίησης, θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους που διανύουμε.

Για την πρόταση φιλοξενίας στην Αρχαία Ολυμπία της διοικητικής έδρας και των χώρων διδασκαλίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών: «Μου έλεγε κάποιος ότι αν έχεις 1 εκατομμύριο, ο άσος μπροστά είναι η γνώση και χωρίς αυτή όλα τα υπόλοιπα είναι μηδενικά. Όταν έφτασα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, κατάλαβα ότι κουνάμε το δάχτυλο σε παράγοντες αθλητικών σωματείων και Ομοσπονδιών ενώ τους έχουμε αφήσει χωρίς όπλα ώστε να γίνουν καλύτεροι. Άρα, το κάναμε! Ξεκινήσαμε με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας σεμινάριο διοικητικών στελεχών ερασιτεχνικών σωματείων και ξαφνιάστηκα όταν σε ένα απόγευμα είχαμε 2200 συμμετοχές! Αυτό μας έδωσε τη δύναμη να τρέξουμε ακόμα γρηγορότερα την δημιουργία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών. Αυτή την ώρα έχουμε προτάσεις από τρία διαφορετικά σημεία της χώρας ωστόσο όντως η πιο ενδιαφέρουσα και για λόγους σημειολογικούς είναι αυτή που μας κατατέθηκε επίσημα από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία δεσμεύτηκα να εξετάσουμε με ηρεμία, να δούμε τις παραμέτρους και πως μπορούμε να την οχυρώσουμε ή να την κάνουμε ακόμα καλύτερη και ούτως ή άλλως θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και από κοντά που θα έρθω στην περιοχή για να κάνουμε τις τελικές συζητήσεις . Έχουμε την διάθεση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας ώστε ο αθλητισμός να ενώσει και να αναβαθμίσει την κοινωνία. Επενδύουμε σε μια καλύτερη κοινωνία με πολίτες που ταυτίζονται με τις αξίες του αθλητισμού και στελέχη που σωστά καταρτισμένα και με γνώση θα κάνουν πιο στέρεο το οικοδόμημα του αθλητισμού.

Όλη η επικαιρότητα