Ηλεία

Ο Μητροπολίτης Ηλείας στην εφ.«Πατρίς»: «Όλοι έχουμε ευθύνη για το αναπτυξιακό τέλμα»

 «Όλοι μας, χωρίς φόβο και τρόμο, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο – εγώ έχω κάνει από το τέλος του Ιανουαρίου» – «Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, γιατί ακόμη ο ιός είναι σε μεγάλη δράση και πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για όλους και για όλα!

Μιλήσαμε για την υγειονομική κρίση και την εμπειρία της πανδημίας, για τον κορωνοϊό, για το εμβόλιο, για τη στάση της Εκκλησίας, για τη συνεργασία του με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και τους κοινωνικούς φορείς με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του τόπου μας, για την προσφορά του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας εν καιρώ πανδημίας.

Μιλήσαμε επίσης για τους πολιτικούς, για το βασικό ελάττωμα των Ηλείων, για την υπανάπτυξη του Νομού…

Σεβασμιώτατε,

η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) δήλωσε ότι «αποφάσισε τη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων».

Ποιά είναι η δική σας αίσθηση;

Με τα σημερινά δεδομένα της πορείας της πανδημίας, θα μείνουν μεν ανοικτοί οι Ναοί μας και θα τελεσθούν κανονικά οι βραδυνές ιερές Ακολουθίες, αλλά λόγω του ωραρίου κυκλοφορίας λίγο ενωρίτερα και πάλιν όμως με ολίγους πιστούς και με όλα τα μέτρα προστασίας των πιστών, διότι ακόμη έχουμε αρκετά κρούσματα και πολλούς θανάτους και στην Περιοχή μας.

Μερικοί χριστιανοί μας βέβαια κρίνουν και κατακρίνουν την  Εκκλησίαν, γιατί δέχεται τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και τις αποφάσεις της Κυβερνήσεως. Πιστεύω, ότι αυτοί ενεργούν έτσι ή διότι είναι επηρεασμένοι από αντιπολιτευτική διάθεσι προς την Κυβέρνησι ή γιατί ευρίσκονται εις πλάνην. Η Αλήθεια είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι μία θλιβερή και πολύ επικίνδυνη πραγματικότητα των ημερών μας, δια την αντιμετώπισι της οποίας όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δια της Ιεράς Συνόδου, με το να μας συνιστά να τηρούμε τα μέτρα που ορίζει το Ελληνικό Κράτος δεν απομακρύνεται από την ορθή πίστη. Την αγάπη της δείχνει προς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη και μεγάλη απ’ όλους μας προσοχή και ιδιαιτέρως από μερικούς Χριστιανούς μας, που λανθασμένα βλέπουν την στάσι αυτήν της Εκκλησίας ως αλλοίωσι της πίστεώς μας και αντιδρούν άπρεπα. Όμως δεν έχουν δίκαιο διότι πίστις των Ορθοδόξων Χριστιανών είναι, ότι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη ερχόμαστε και παρερχόμαστε αλλά η Εκκλησία μένει εις τον αιώνα.

Δια να σου δείξω τους ανθρώπους που αντιδρούν σου δίνω μία πρόσφατη είδησι (18-4-2021) της Ιστοσελίδος orthodoxia.info και σου φέρνω ένα πρόσφατο δικό μας παράδειγμα: Την περασμένη Κυριακή πήγα να χοροστατήσω στον Όρθρο και να λειτουργήσω σ’ ένα Ναό του Πύργου φορώντας την μάσκα μου, όπως κάνω πάντα. Ενώ ήμουν ακόμη στον θρόνο και ο λειτουργός Ιερέας ήλθε να του ευλογήσω το θυμίαμα (ο χρόνος της τιμιωτέρας ήτο) ήλθε μια καλή κυρία να με χαιρετίση και με έντονο ύφος, σιγανά βέβαια, μου λέγει• «Νά προστατεύσετε την Ορθοδοξία, Δέσποτα, και εσείς – λέγει σε μένα – και όλοι οι Αρχιερείς και οι ιερείς, γιατί χανόμαστε». Της λέγω: «Βεβαίως, αυτό κάνουμε αλλά πρέπει και εσείς οι λαϊκοί να βοηθήσετε». Φεύγοντας από κοντά μου, μου δείχνει με το χέρι της τον προσωρινό δεξιό ψάλτη του Ναού και μου λέγει: «Ήλθα σήμερα να απολαύσω τον ιεροψάλτη»! Και πήγε στην θέσι της. Συγγνώμη, αλλά αναγκάζουμε να σου ειπώ, ότι σ’ αυτήν την κυρία και στην πατρική της οικογένεια έχω δείξει ιδιαιτέραν αγάπην και περισσή υλική βοήθεια από πολλά χρόνια τώρα.

Πόνεσα πολύ. Γιατί ενώ έρχεται ως δάσκαλος να με παροτρύνη να φυλάξω την Ορθοδοξία, αυτή με την πράξιν της αμέσως ομολογεί ότι ήλθε στην Εκκλησία σήμερα για να απολαύση τον  Ιεροψάλτη! Δηλαδή στην Εκκλησία δεν ήλθε να δείξη ότι είναι μέλος της ενορίας ούτε να προσευχηθή ούτε να ακούση το κήρυγμα ούτε να κοινωνήση των αχράντων μυστηρίων, όπως πρέπει να έρχεται κάθε εκκλησιαζόμενος. Ήλθε να απολαύση τον Ιεροψάλτη!! Και σε εμένα τον Επίσκοπο και Ευεργέτη της, ήλθε όχι να ευλογηθή, αλλά να με διδάξη την Ορθοδοξία, που την ίδια ώρα αυτή ολοφάνερα καταφρονούσε!!!

Ποιο είναι το δίδαγμα από το περσινό Πάσχα του lockdown;

Πέρυσι κάναμε Ανάστασι χωρίς πιστούς στην Εκκλησία. Ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε με την παρουσία μόνον των Αγγέλων και των Εβραίων Φυλάκων. Εφέτος θα εορτάσουμε λίγο καλύτερα το Πάσχα. Αλλά και πάλιν όχι κανονικά αλλά παράωρα, διότι δυστυχώς η χρόνια κόπωσις και η μη συνειδητοποίησις του μεγέθους των συνεπειών του κορονοϊού δεν μας εδίδαξαν.

Χρόνος είναι θα περάση. Όμως όλοι μας, χωρίς φόβο και τρόμο, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο – εγώ έχω κάνει από τό τέλος του  Ιανουαρίου και τις δύο δόσεις καί αισθάνομαι πολύ καλά – και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, γιατί ακόμη ο ιός είναι σε μεγάλη δράσι και πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας αφού ο Χριστός αναστήθηκε για να δώση σ’ όλους ζωή και όχι θάνατο.

Το «Μένουμε σπίτι» πλέον είναι η καθημερινότητά μας. Πώς διαχειρίζεστε τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας τουν κορονοϊού και ποιά είναι η επαφή που έχετε με το ποίμνιό σας;

Συνεχίζω σχεδόν ακριβώς την ίδια ζωή και διακονία, όπως και προ της εμφανίσεως της πανδημίας του κορονοϊού. Όλη την ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλειά Στο Γραφείο, στις εκκλησίες για Ακολουθίες, Λειτουργίες, Μυστήρια, Κηδείες κ.λ.π. Βεβαίως εσταμάτησαν οι Ιερατικές μας Συνάξεις, τα ομαδικά εσπερινά κηρύγματα, τα Κατηχητικά Σχολεία, οι επισκέψεις μου σε Σχολεία κ.λ.π. Όμως η Διακονία συνεχίζεται…

Δεν έπαυσα να δέχωμαι καθημερινά Κληρικούς και Λαϊκούς στο Γραφείο μου, να δίνω λύσεις στα αιτήματά τους ή να μελετώ την καθημερινή αλληλογραφία της Μητροπόλεώς μας, να δίνω γραπτές οδηγίες, συμβουλές, λύσεις κ.λ.π. και αισθάνομαι πολύ καλά και μεγάλη χαρά, παρά και την νηστεία των ημερών.

Το ίδιο δεν έπαυσε το Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό έργον της Μητροπόλεώς μας, αλλά μάλλον αυξήθηκε από τις καθημερινές και πολλές ανάγκες των συμπολιτών μας, λόγω και της ανεργίας.

Εδημοσίευσε ο Τοπικός Τύπος και η ΠΑΤΡΙΔΑ τον Κοινωνικό Απολογισμό της Μητροπόλεώς μας του έτους 2020. Σου τον δίνω και εσένα κυρία Ηλιοπούλου, για να ιδής ότι και το Φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς μας ηυξημένο συνεχίζεται…

Σας είδαμε πρόσφατα να ηγείσθε πρωτοβουλίας  για τη παραμονή των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην  Ηλεία. Κάτι αντίστοιχο είδαμε προ καιρού και για το δρόμο Πάτρα – Πύργος. Γιατί κατά την γνώμη σας η Ηλεία είναι σταθερά στις χαμηλότερες θέσεις ανάπτυξης;

Οι Ηλείοι είμεθα φιλότιμοι, φιλόξενοι, έξυπνοι και δραστήριοι από την αρχαιότητα. Γι’ αυτό κάναμε και τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ολυμπία. Το ελάττωμα ημών των νέων κατοίκων της Ηλείας είναι, ότι ενδιαφερόμεθα και αγαπάμε πρώτον και κυρίως τον εαυτόν μας και πολύ λίγο τους άλλους. Δηλαδή βάζομε πρώτα το δικό μας προσωπικό συμφέρον, μερικές φορές και το κομματικό, και έπειτα το κοινό συμφέρον. Ιδού μερικά παραδείγματα:

α. Ιδρύθηκε το 1996 διά Νόμου Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά ιδωτικού Δικαίου που όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν επιτρέπει το Σύνταγμά μας Ιδωτικά Πανεπιστήμια. Ουδέν ενδιαφέρον εδείξαμε και ουδεμία προσπάθεια έγινε να αλλάξη χαρακτήρα, να γίνη δηλαδή Δημοσίου Δικαίου ώστε να παραμείνη και να λειτουργήση. Δια τούτο ήδη από ολίγων ετών δια Νόμου καταργήθηκε.

β. Παλαιότερα το 1988 έγινε προσπάθεια να ιδρυθή και να κατασκευασθή από τους Ηλείους της Αμερικής και του Καναδά στην Παραλία του Βαρθολομιού (Θίνες) το Ιονικό Χωριό. Δηλαδή ένας Οικισμός πεντακοσίων περίπου σπιτιών δια να έρχωνται από την Αμερική συμπατριώτες μας να περνάνε με τις οικογένειές τους τα Καλοκαίρια. Αντέδρασαν οι Ολύμπιοι με σκοπό να γίνη τούτο στου Καϊάφα. Δεν έγινε πουθενά.

γ. Ήθελε ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος να ιδρύση συγκρότημα Φυλακών στην Ανδρίτσαινα. Αντέδρασαν οι κάτοικοι και δεν έγινε. Τώρα η Ανδρίτσαινα σιγά-σιγά ερημώνει.

δ. Απεφασίσθη να γίνη εκμετάλευσις των υδρογονανθράκων του Κατακώλου. Αντιδράσεις, συλλαλητήρια πανώ κ.λ.π. από κάποιους. Ευτυχώς το έργον προχωράει, διότι οι Αρχές το αποδέχτηκαν και το υπερασπίζονται.

ε. Τέλος για να μείνω σ’ αυτά τώρα απεφασίσθη να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, για παραγωγή φθινού και ακίνδυνου ηλεκτρικού ρεύματος. Πάλι μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και από τους Τοπικούς Άρχοντες… Όμως, για το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έγινε στο φράγμα Αλφειού (Φλώκα) και που εδαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, και που όμως δεν λειτουργεί πλήρης ησυχία ενδιαφέρον ουδέν. «Αφού εγώ δεν πληρώνω, δεν με πειράζει», είναι η δικαιολογία!!!

Αλλά το Κράτος από μας παίρνει με τους φόρους τα χρήματα.

Άρα δικά μας είναι τα λεφτά που χάνονται. Αλλά και αν δεν ήσαν δικά μας τα λεφτά είναι κάποιων άλλων, γιατί να χάνωνται; Ο Χριστός όμως στους Μαθητάς Του, άρα και σε εμάς τους Ηλείους, μας είπε και μας ξαναλέει σήμερα, πορευόμενος στα Ιεροσόλυμα προς το πάθος: «αγάπα τον πλησίον σου, ως τον εαυτό σου» καί «όστις θέλει είναι πρώτος έστω πάντων διάκονος. Και εγώ (λέει ο Χριστός) ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι και δούναι την Ψυχήν μου λύτρον αντί πολλών». 

Τί μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες μας εν όψει Μεγάλης Εβδομάδας και Ανάστασης;

Οι Hλείοι είμεθα κατά 98% Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Άρα πάντοτε και πολύ περισσότερον τώρα την Μ. Εβδομάδα δεν έχομε παρά να ακολουθήσουμε τον Χριστόν και την διδασκαλία Του. Πώς; Μας το λέγει και πάλιν ο ίδιος ο Χριστός: «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Αυτό σημαίνει, ότι όλοι οι Χριστιανοί πρέπει:

α) Να αποκτήσωμε γνώσι του εαυτού μας (Ποίοι είμαστε, τι έχουμε, τι μας λείπει) και να προσπαθήσουμε να τα αναπληρώσουμε, αλλά και να καθαρίσουμε τον εαυτόν μας από τα ελαττώματά μας και να τον στολίσουμε με αρετές. Κλάδεμα του εαυτού μας χρειάζεται, όπως κάνουμε τώρα στα δένδρα και στα αμπέλια. Γιατί τότε μόνον θά κάνουμε καρπούς.

β) Να εκπληρώνουμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας και τις υποχρεώσεις μας ως άνθρωποι, ως πολίτες ως Κληρικοί, ως οικογενειάρχες, ως υπάλληλοι, ως Προϊστάμενοι κ.λ.π. Έπειτα πρέπει να αποκτήσουμε εργατικότητα, διάθεσι για προσφορά και για θυσία, ως οι συμπατριώτες μας τό 1821. Ακόμη να άντιμετωπίζουμε με Ψυχραιμία και με υπομονή τις θλίψεις και τα απρόοπτα της ζωής, ώστε όσον είναι δυνατόν να τις περνάμε πιο ανώδυνα, πάντοτε βέβαια και με την χάρι και την βοήθεια του Θεού. Και

γ) Να αποκτήσουμε καλύτερη γνώσι του θελήματος του Θεού και να καταβάλουμε προσπάθεια πληρεστέρας τηρήσεως αυτού εις την καθημερινή μας ζωή. Και τότε «οι ο Θεός μεθ’ ήμών, τις καθ’ ήμών;» ΟΥΔΕΙΣ .

Έτσι ακολουθούντες τον Χριστόν σ’ αύτην την Μεγάλη εβδομάδα και έτσι ζώντες, Εκείνος (ο Χριστός) με την Ανάστασί Του θα συναναστήση και εμάς και θα μας γεμίση δύναμι φως, οικογενειακή χαρά και κοινωνική προκοπή που πάντοτε εύχομαι ολόψυχα για όλους και για τους αναγνώστας της ΠΑΤΡΙΔΑΣ και για σένα κυρία Ήλιοπούλου. Ευχαριστώ».

Όλη η επικαιρότητα