Πάσχα

Πάσχα: Πώς έβλεπαν παλιά από τη σπάλα του αρνιού αν θα έχουν καλή τύχη

Τα έθιμα της Κυριακής του Πάσχα 

Μαγειρίτσα, γαλατόπιτες, τυρόπιτες, σαλάτες και βέβαια το αρνί ήταν και είναι τα βασικά εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού που συναντάμε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι οικογένειες όμως ξεκινούσαν το γεύμα πάντα με το αυτό. “Με τ’αυγό να τ’ ανοίξω” έλεγαν, τσούγκριζαν και έπειτα συνέχιζαν με τα υπόλοιπα φαγητά.

Σε μερικά μέρη της Ελλάδας συνηθιζόταν να μη σηκώνουν το τραπέζι με τα υπολείμματα για τρεις ημέρες θέλοντας έτσι να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Τα ψίχουλα τα έριχναν στα αμπέλια για να έχουν πολύ καρπό.

Για δυο βράδια έπρεπε να έχει κοιμηθεί το αρνί στο σπίτι, πριν τη σφαγή εάν ήθελε ο νοικοκύρης να “διαβάσει την πλάτη”. Στο ψημένο αρνί ο ιδιοκτήτης έψαχνε σημάδια στην ωμοπλάτη και μάντευε τι θα συμβεί στο σπίτι. Αν ήταν καθαρή, “λευκή” όλα θα πήγαιναν καλά, ήταν πολύ καλό σημάδι.

Και έπειτα μετά το φαγητό γινόταν η Δεύτερη Ανάσταση. Η Αγάπη. Για την αγάπη των ανθρώπων σταυρώθηκε ο Χριστός, γι αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δώδεκα γλώσσες, συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών. . Στην “αγάπη” παλιότερα, όσοι ήθελαν, έδιναν όρκο μπροστά στο Ευαγγέλιο και γίνονταν αδελφοποιτοί αποκτούσαν δηλαδή μια φιλία που ήταν αδερφική! Και έπειτα ακολουθούσαν οι χοροί, το γλέντι και τα παιχνίδια στον περίβολο του ναού…

Οι νέοι άντρες συναγωνίζονταν στο τρέξιμο στην άρση βαρών, σήκωναν σακιά και έπαιρναν δώρα. Μαντίλια κεντημένα, για τις γυναίκες τους ή τις αρραβωνιαστικιές, λαμπριάτικες κουλούρες, ένα αρνί, μια μυζήθρα ή το κρασί της μέρας. Και από κοντά τα παιδιά και οι κοπέλες…

Όλη η επικαιρότητα