Αχαϊα

Πάτρα: Φάουλ στο Πανεπιστήμιο με «ζωντανή» ορκωμοσία

Σοβαρή παρασπονδία τάραξε νερά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παράγοντας ζήτημα ενδεχομένως και με αξιόποινη διάσταση.

Αποκαλύφθηκε, και μόνο μερικώς αποσοβήθηκε, συγκέντρωση φοιτητών και οικείων τους προσώπου, με σκοπό την ορκωμοσία με φυσική παρουσία. Η πρωτοβουλία αυτή αντίκειτο καταφανώς στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που επιτρέπει μόνο την εξ αποστάσεως ορκωμοσία, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αντίκειτο επίσης και στις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, συνεπώς γεννάται και ζήτημα ενδοπανεπιστημιακής τάξης και δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, επρόκειτο για πρωτοβουλία συγκεκριμένου τμήματος της Πολυτεχνικής που σε αυτή τη φάση δεν κατονομάζεται δημόσια. Η ορκωμοσία προοριζόταν να γίνει σε ανοιχτό χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά περιορισμένου εμβαδού, σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές. Οταν έγινε αντιληπτό τι επρόκειτο να γίνει, παρενέβη η πρυτανική αρχή για να διακόψει την εκδήλωση. Διαπιστώθηκε ότι ήδη είχαν προλάβει να συγκεντρωθούν περί τα 60 άτομα, που μάλιστα δεν φορούσαν μάσκες.

Πολλά είχαν έρθει από διάφορες περιοχές της χώρας. Η πρυτανική αρχή εξέφρασε μεγάλη ενόχληση για το γεγονός. Μίλησε για απείθεια και πρόκληση απέναντι στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, της οποίας πειφρονήθηκαν οι αποφάσεις, και στα άλλα τμήματα που έχουν συμμορφωθεί προς τα περιοριστικά μέτρα, όχι χωρίς ηθικό κόστος για τους πτυχιούχους και τους συγγενείς τους.

Το θέμα πιθανότατα θα πάρει διαστάσεις και θα έχει συνέπειες. Ενημερώθηκαν από το Πανεπιστήμιο ο λοιμωξιολόγοι του ΠΓΝΠ Χ. Γώγος και Μ. Μαραγκός. Επίσης, ο ΕΟΔΥ, για τις δικές του ενέργειες. Είναι βέβαια γνωστό ότι στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις ως προς τις εξ αποστάσεως πρακτικές, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τόσο θεαματική διαφοροποίηση.

via

Όλη η επικαιρότητα