WEB tv Ηλεία Συνεντεύξεις

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών – Κων/να Πανέτα: «Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας» (vid)

Με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών, μίλησε στην εφ.«Πατρίς», η διευθύντρια και συντονίστρια της μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, κα Κωνσταντίνα Πανέτα.

Η κα Πανέτα ανέλαβε τη μονάδα αιμοδοσίας στις αρχές του 2012. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, οι σύλλογοι αιμοδοσίας της περιοχής έφτασαν τους 100 με 105, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, που ο αριθμός των συλλόγων δεν ξεπερνούσε τους 25. Ως συντονίστρια των αιμοδοσιών που διοργάνωνε κατάφερε να προσελκύσει πολύ κόσμο και έτσι μέσα σε 9 χρόνια ο αριθμός των συλλόγων αυξήθηκε κατακόρυφα. Πώς το κατάφερε αυτό; Μας το εξηγεί η ίδια: «Προσπάθησα από την αρχή, η αιμοδοσία, να φανεί σαν μια ομαδική δουλειά, δηλαδή όλοι μαζί. Όλοι όσοι παρευρίσκονται στον χώρο, οι διοργανωτές, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά οι εθελοντές αιμοδότες αισθανόμαστε και λειτουργούμε σαν μια οικογένεια. Από 25 που ήταν οι σύλλογοι στην αρχή, φτάσαμε γύρω στους 100 με 105».

Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι πολλές. Η οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και οι ελλείψεις στις ποσότητες του αίματος που χρειάζεται η μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες της, είναι κάποια από αυτά. Όπως εξηγεί η κα Πανέτα: «Στην αρχή ο κόσμος ανταποκρινόταν στις αιμοδοσίες. Όμως με την οικονομική κρίση, ο καθένας είχε τα δικά του προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην έρχονται τόσοι πολλοί. Με τον κορωνοϊό επίσης ο κόσμος φοβήθηκε και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δεν πρέπει όμως να ανησυχεί.

Η είσοδος της μονάδας αιμοδοσίας στο νοσοκομείο του Πύργου είναι ανεξάρτητη, δεν χρειάζεται να περάσει κάποιος από άλλους χώρους του νοσοκομείου. Επίσης, τηρούνται όλα τα μέτρα και όλα τα πρωτόκολλα.Οι αιμοδότες δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση». Τεράστιες οι ανάγκες «Ελλείψεις δυστυχώς υπάρχουν. Και αν δεν είχαμε τη βοήθεια άλλων μονάδων δεν θα επαρκούσαν οι ποσότητες για τις ανάγκες του Πύργου», λέει στην εφ. «Πατρίς» η κ. Πανέτα και εξηγεί: «Οι άνθρωποι που έρχονται ως ασθενείς είναι πάρα πολλοί. Πρώτα πήγαιναν στο νοσοκομείο του Ρίο, τώρα όμως όσοι πάσχουν από αιμοτολογικά νοσήματα έρχονται και μεταγγίζονται εδώ». Ειδική αναφορά έκανε στα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία, που είναι πολλά, και δεν μπορούν να μετακινούνται στην Πάτρα, λόγω εξόδων. «Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία έχει αυξηθεί. Το 17 με 20 % της ποσότητας του αίματος προορίζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Είναι μια «πληγή», η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Επίσης τόνισε ότι οι ανάγκες δεν καλύπτονται μόνο από τους συλλόγους της περιοχής.

Η μονάδα του Πύργου χρειάζεται περίπου 3.500 φιάλες αίματος το χρόνο και παίρνει περίπου 2.500. Οι υπόλοιπες φιάλες καλύπτονται από άλλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο της Άμφισσας είναι αυτό που βοηθάει πάρα πολύ.

Τέλος η κα Πανέτα θέλησε να ευχαριστήσει τον Αντιπεριφειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Γιαννόπουλο, που έφερε τη Μονάδα Κινητής Αιμοδοσίας της Περιφέρειας στην περιοχή και έτσι η μονάδα του Πύργου κατάφερε να πάει σε πολλά χωριά ενώ γίνονται και προσπάθειες ώστε να αποκτήσει και ο νομός Ηλείας μια κινητή μονάδα. Μεγάλη βοήθεια προσέφερε επίσης, ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. κ. Γερμανός, καθώς μέσω των ενοριών δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι αιμοδοσίας, αλλά και η στρατιωτική μονάδα της ΣΕΤΤΗΛ και οι εκάστοτε διοικητές της.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ύψιστη πράξη αγάπης και αλτρουισμού, που σήμερα, στην κρίσιμη εποχή της πανδημίας του COVID-19, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ.

Η 14η Ιουνίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, μια πολύ ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ανυπέρβλητη αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας και την ανάγκη για ασφαλές, ποιοτικό και επαρκές αίμα για όσους το χρειάζονται.

Είναι μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους-εθελοντές αιμοδότες για τη μέγιστη προσφορά τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της ζωής και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Σήμερα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ. ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει

Όλη η επικαιρότητα