WEB tv Ηλεία Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Να είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους…

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, είναι η παγκόσμια μέρα για τα άτομα με αναπηρία.

Δυστυχώς όμως, πολλές φορές η πολιτεία θυμάται αυτούς τους ανθρώπους μόνο την σημερινή ημέρα και δεν φροντίζει έτσι ώστε να κάνει καλύτερη τη ζωή τους με κάποια στοιχειώδη έργα, όπως να τοποθετήσει ράμπες στα πεζοδρόμια ή έξω από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, όπου πολλές φορές τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να έχουν την απαραίτητη πρόσβαση.

Τα προβλήματα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι πάρα πολλά και επειδή δεν πρέπει αυτά να τα θυμόμαστε όλοι μόνο την σημερινή μέρα, καλό είναι να βάλουμε από ένα λιθαράκι για να κάνουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων πιο εύκολη. Το έχει ανάγκη η κοινωνία μας…

Γιώργος Παπανικολόπουλος: Ο αγώνας μας είναι καθημερινός , μας θυμούνται μόνο στις 3 Δεκεμβρίου»

Ο κος Γιώργος Παπανικολόπουλος γραμματέας του σωματείου παραπληγικών Ηλείας στάθηκε στο γεγονός ότι κυρίως οι πολιτικοί τους θυμούνται μόνο την σημερινή ημέρα!

«Είμαστε εδώ για την παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία που είναι 3 Δεκεμβρίου. Για μας να ξέρετε ότι αυτή η μέρα δεν είναι μοναδική, ο αγώνας είναι καθημερινός. Κατά τη γνώμη μου αυτή η μέρα είναι μόνο για τους πολιτικούς, τη συγκεκριμένη μέρα είναι όλοι μαζί μας και δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι, αυτό όμως εμείς σαν σωματείο δεν το βλέπουμε. Τους θέλουμε δίπλα μας όχι μόνο τη συγκεκριμένη μία ημέρα, αλλά κάθε μέρα με πράξεις και με έργα και όχι μόνο με λόγια. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Να αρχίσουμε από την προσβασιμότητα… Δεν υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εξωτερικά ιατρεία, παντού…  Δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόσβαση όταν θέλουμε να πάμε σε μία τράπεζα, αναγκαζόμαστε να καθόμαστε έξω για να βγει ο υπάλληλος να μας εξυπηρετήσει. Απαγορεύεται να γίνεται συναλλαγή εκτός τραπέζης, αλλά όταν δεν υπάρχει τρόπος να μπούμε μέσα πώς να γίνει μια συναλλαγή; Παίρνουν άδειες και φτιάχνονται εστιατόρια, καφετέριες χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Επίσης οι χαμηλοσυνταξιούχοι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα δεν παίρνουν κανένα βοήθημα από την πολιτεία. Υποτίθεται ότι είναι δίπλα μας, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε …

Δεν έχουμε πεζοδρόμια, δεν έχουμε ράμπες για να ανέβουμε πάνω στα πεζοδρόμια και να πάμε με ασφάλεια στη δουλειά μας. Αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε στο δρόμο με κίνδυνο να μας χτυπήσει ένα αυτοκίνητο. Δεν έχουμε γενικά καμία ασφάλεια στην πόλη μας. Με μεγάλο κόπο τα τελευταία χρόνια έχουμε μπει στη διαδικασία των Seatrac πού είναι η πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στη θάλασσα. Έχει βγει εδώ και δύο χρόνια ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πάρουν δύο Seatrac δωρεάν και να τα βάλουν στην πόλη τους. Μόνο η Αμαλιάδα και ο Πηνειός πήραν. Στο δήμο Πύργου πιστεύω ότι του χρόνου θα μπουν τα δύο μηχανήματα, οι άλλοι δήμοι όμως δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Μας λένε … αόρατους ανθρώπους αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουμε. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία. Το μόνο που μπορώ να ζητήσω από τους πολίτες και όχι από τους πολιτικούς, είναι να σέβονται τα παρκινγκ ΑΜΕΑ, γιατί είναι θέση ανάγκης, δεν είναι θέση βολής, δεν είναι ότι βολευόμαστε και παρκάρουμε σε αυτά. Υπάρχουν αυτά τα πάρκινγκ σε συγκεκριμένες περιοχές για να εξυπηρετούμαστε. Εμείς δεν είμαστε οι κακοί για να φωνάζουμε και να καλούμε την αστυνομία. Αυτό που θέλουμε μόνο είναι οι πολίτες να σέβονται τα παρκινγκ ΑΜΕΑ και να μη γίνεται αυτό που γίνεται. Από τους πολιτικούς περιμένουμε από τα 10 που λένε να κάνουν τα δύο για εμάς. Φτιάξανε φέτος άλλα πέντε πάρκινγκ σε θέσεις κλειδιά, όπως είναι η αξονική στην Πατρών, στην Μαγνητική, στην εφορία, που είναι συγκεκριμένα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και αυτά ακόμη δεν μας καλύπτουν. Εύχομαι του χρόνου την ίδια μέρα που θα κάνουμε πάλι αυτή τη συνέντευξη να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο για τους ανθρώπους με αναπηρία».

Ερμιόνη Ζανταρίδου: «Να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους κάθε μέρα»

Η κα. Ερμιόνη Ζανταρίδου εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής υπεύθυνη στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Ηλίανθος ζήτησε απ’ όλους να στηρίζουν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

«Για μας δεν είναι μόνο μία μέρα, η 3η Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθούμε με τα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία. Ασχολούμαστε όλο το χρόνο, για κάθε μέρα και όσο μπορούμε θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για αυτά τα παιδιά, για αυτούς ανθρώπους. Είμαστε σε συνεργασία με το σωματείο να μας πουν και αυτοί τις ανάγκες τους, τι τους κάνει χαρούμενους…  Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε όλους και να στηρίξουμε όσους μας έχουν ανάγκη στο νομό. Ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο και θα ήθελα να παρακαλέσω όλο τον κόσμο να μην σκέφτεται αυτούς τους ανθρώπους μόνο τη συγκεκριμένη μέρα, αλλά συνέχεια και ειδικά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Γιάννης Πετρόπουλος: «Για ποια προσβάσιμη πόλη μιλάνε;»

Ο κος Γιάννης Πετρόπουλος ταμίας του σωματείου παραπληγικών Ηλείας αναφέρθηκε κυρίως στην δυσκολία μετακίνησης των ΑΜΕΑ στον Πύργο και όχι μόνο.

«Δυστυχώς τα άτομα με αναπηρία τα θυμούνται μόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Και για τα πέντε παρκινγκ που φτιάξανε στον Πύργο, βγήκανε και είπαν ότι η πόλη είναι προσβάσιμη.

Δυστυχώς για να είναι προσβάσιμη η πόλη του Πύργου δεν χρειάζονται μόνο τα παρκινγκ, πρέπει να υπάρχουν ράμπες παντού, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στις τράπεζες. Κλείσανε τις τράπεζες που είχαν ράμπες και αφήσανε ανοιχτές αυτές οι οποίες δεν έχουν! Εμείς τα άτομα με αναπηρία πώς θα εξυπηρετηθούμε σε αυτές τις τράπεζες; Πριν την πρώτη καραντίνα μαζί με την τεχνική υπηρεσία του Πύργου, είχαμε δει όλες τις ράμπες, είχαμε πει ποιες θα διορθώσουν και που θα φτιάξουν καινούργιες. Οι ράμπες που μας έχουν υποσχεθεί ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί! Δηλαδή τι περιμένουν; Να πέσουμε να σπάσουμε κανένα κεφάλι; Που είναι οι απαραίτητες εργολαβίες, ποτε θα ξεκινήσουν να φτιαχτούν αυτές τις ρόμπες; Και βγαίνουν και λένε ότι η πόλη είναι προσβάσιμη; Ας έρθει ο δήμαρχος, οι βουλευτές, όλοι να καθίσουν σε ένα καροτσάκι, να κάνουν μία βόλτα μαζί μας, να δουν τι τραβάμε…».

Αντώνιος Χαροκόπος: «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ότι και οι υπόλοιποι άνθρωποι»

Ο κος Αντώνιος Χαροκόπος Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ δήλωσε για τη σημερινή ημέρα.

«Η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια & Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί ημέρα που δίνεται η δυνατότητα στις οργανώσεις, με σύμπνοια και ενότητα να αναδείξουν θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και τα οποία συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Aτόμων με Αναπηρία, η οποία έχει υπογραφεί από την Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικό μέσο εφαρμογής της προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, ευκαιριών και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Η Πολιτεία οφείλει να διαχειριστεί την Σύμβαση ως «εργαλείο» για την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης τους και την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα δεν έτυχαν καμίας συγκεκριμένης στήριξης, ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα ίδια και τις οικογένειές τους

Η προστασία της ζωής, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιαχώριστα.»

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Με την ευκαιρία της παγκόσμια ημέρας ΑΜΕΑ 3 Δεκεμβρίου θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας.

Είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού  ή  παιδιά του ίδιου θεού;

Είναι μαθητές που δεν μπορούν ή μαθητές που πρέπει να στηρίξουμε για να μπορέσουν να μάθουν;

Είναι παιδιά δικά μας ή παιδιά των άλλων;

Προφανείς οι απαντήσεις αλλά όχι αυτονόητες για όλους.

Η δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς, είναι μια πρόκληση που εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη αλλά και επιτακτική, λόγω των δύσκολων καιρών που ζούμε. Κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη ισότητα δικαιωμάτων στα άτομα με αναπηρία, σεβασμό και αποδοχή τους μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και εθνική στρατηγική για την αναπηρία.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας, διότι μια πολιτεία που δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ανεξαιρέτως υστερεί σε επίπεδο ισονομίας  και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η γόνιμη αποδοχή των Ειδικών Αναγκών, της ιδιαιτερότητας σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο διασφαλίζει σε μέγιστο βαθμό την κοινωνική και οικονομική ένταξη, την ανεξαρτησία και την άσκηση ίσων δικαιωμάτων μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό στο αυτεξούσιο, στη βούληση, στις επιθυμίες και στις ανάγκες των ΑμΕΑ. Αποτελεί τη δυναμική διαδικασία και ταυτόχρονα το δικαίωμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, να επιλέγουν και να αποφασίζουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους, σε μια κοινωνία ευέλικτη και ανοιχτή, απαλλαγμένη από συγκαλυμμένο ή απροκάλυπτο κοινωνικό ρατσισμό.

Το σχολείο αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στη μετάδοση αυτών των αξιών, ώστε κανένα παιδί «να μη μείνει πίσω», κανένα παιδί να μη βρεθεί στο περιθώριο. Πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπουν μπροστά και να στηρίξουν αυτά τα παιδιά που είναι δικά μας παιδιά. Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση, στη κοινωνικοποίηση αλλά και να ανοίξει δρόμους για επαγγελματική απασχόληση στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι  διαφορετικοί, ιδιαίτεροι και μοναδικοί όπως όλοι μας..

Πρέπει η πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει σχολικές υποδομές σωστές για να υποδέχονται αυτά τα παιδιά και να στελεχώνει τα σχολεία με εκ[παιδευτικούς ειδικής αγωγής. Πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί και να βελτιώσει της ήδη υπάρχουσες υποβαθμισμές σχολικές δομές. Πάντα σε συνεργασία με όλους αυτούς τους φορείς  θα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτά τα παιδιά τα οποία μας μιλάν  με τα μάτια και ακουμπούν τις ψυχές μας.

Γιώργος Φωτεινόπουλος

Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηλείας

Χρύσα  Ζούπη

Αποδέξου την διαφορετικότητα

Πολίτες με αναπηρία ή κοινωνία με αναπηρία?

Η κα. Χρύσα  Ζούπη Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου & Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Πύργου τόνισε για την σημερινή μέρα.

«Με αφορμή την παγκόσμια “Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία” την 3η κάθε Δεκέμβρη θέλω να καταθέσω την άποψη μου .

Η αναπηρία δεν είναι ,ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει αποκλεισμό ,απομόνωση και οικογενειακή ντροπή.

Το επίσημο Κράτος έχει κάνει σοβαρά βήματα ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Έχει ακόμα δρόμο μπροστά ….

Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι “η πλήρης συμμετοχή και ισότητα”, η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο -οικονομική ανάπτυξη.

“Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς” πρέπει να εφαρμοστεί στα σχολεία ,στις κοινωνικές δράσεις στην οικογένεια στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να υπάρχουν γονείς ,συγγενείς που μπορούν να κακοποιούν άτομα τα οποία χρειάζονται την βοήθειά τους και την στήριξή τους.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής ,πλατύ χαμόγελο και πολύ αγάπη.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους….

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!!!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΥΓΙΗΣ…

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΑ ΤΟΥ ….ΜΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ευχή :

Όσοι είστε υγιείς μην κάθεστε απαθής σε ότι συμβαίνει γύρω σας

Μην αφήνετε δευτερόλεπτο να κάνετε κάτι αργότερα

Δώστε ζωντάνια και χαρά στην καθημερινότητα όλων μας.

Δώστε απλοχέρα καλημέρες στον διπλανό σας και δημιουργείστε συνθήκες για την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης».

Αγαθή Ρηγοπούλου

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία…’’

H κα. Αγαθή Ρηγοπούλου Πρόεδος Συλλόγου ΑμεΑ ‘’ΗΛΙΣ ‘’αναφέρει για την σημερινή μέρα.

«3 Δεκεμβρίου και Παγκόσμια Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνον ημέρα γιορτής αλλά ενημέρωσης του προβληματισμού μας.

Για ακόμη μια φορά, αυτήν την ημέρα όπως και κάθε χρόνο, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του σεβασμού απέναντι σε αυτά τα άτομα, καθώς η αναπηρία είναι κάτι που αφορά τον καθέναν μας ξεχωριστά. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, με την πανδημία να αποτελεί σχεδόν  ‘’φυσιολογική καθημερινότητα’, σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας και να αγωνιστούμε πλάι σε αυτά τα άτομα και στις οικογένειές τους.  Η παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία είναι μια ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μια ημέρα υπενθύμισης και αναγνώρισης, που με μόχθο και αγώνες κατοχύρωσαν οι λεγόμενοι ‘’αόρατοι άγγελοι’’, οι γονείς αυτών των ατόμων. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς λοιπόν, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρια είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Εν όψει του 2021, τα άτομα αυτά όπως και οι γονείς τους, βιώνουν καθημερινώς, τον κοινωνικό αποκλεισμό την περιθωριοποίηση, και τον στιγματισμό.

Η ζωή των ατόμων με αναπηρία σαφώς και μπορεί να γίνει ευκολότερη, και στόχος μας παραμένει η πραγματική ισότητα, η οποία προϋποθέτει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική, και πολιτική ζωή.

Άλλωστε παραμένει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, η συνέχιση λειτουργίας όλων των Ειδικών Σχολείων που είναι ενα από τα λιγοστά εφόδια που προσφέρει η χώρα μας στο μέλλον τους μεταδίδοντας παράλληλα  ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινότητα για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενωθούμε για έναν σκοπό που δεν είναι άλλος παρά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

θεωρούμε τη ζωή μας δεδομένη. Η πορεία μας όμως παραμένει άγνωστη.

Μένει να αναρωτηθούμε, είμαστε άραγε όλοι εν δυνάμει άνθρωποι με αναπηρία ; Τι θα γινόταν, αν εμείς βρισκόμασταν σε μια ανάλογη θέση; Ως εκ τούτου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τη σπουδαιότητα της ζωής προσφέροντας απλόχερα τον σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να ζουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια».

 

Όλη η επικαιρότητα