Αρθρογραφία

Παιδικός καρκίνος…

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου θυμίζει σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι για μια κοινωνία να «σκύβει» πάνω από τα προβλήματα όσων την έχουν περισσότερο ανάγκη σε αυτά τα νέα πλάσματα που αποτελούν τη συνέχεια μας.

Παιδικός καρκίνος…

Δυο λέξεις που δεν θα έπρεπε να είναι μαζί, αλλά δυστυχώς στην πράξη συμβαίνει. Και όταν συμβαίνει πρέπει να είμαστε εκεί για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους.

Ο καρκίνος είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από πολύ παλιά. Όπως γράφει στο βιβλίο του ο Αριστοτέλης Κούζης, που το 1902 διεξήγαγε την πρώτη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο στην αρχαία Ελλάδα, η μάχη εναντίον της νόσου ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών.

Στους αιώνες που μεσολάβησαν η μάχη αυτή έγινε λιγότερο άνιση. Αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει κερδηθεί οριστικά από τον άνθρωπο.

Οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν πλέον να ξεπεραστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Όλο και περισσότερα παιδιά κερδίζουν τη μάχη και το δικαίωμα στη ζωή.

Ως κοινωνία, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά, με στοργή, αισιοδοξία και ελπίδα.

Ειδικά στη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε, η απειλή του Covid–19 διαμορφώνει επαχθέστερες προοπτικές για όσους δοκιμάζονται από νεοπλασματικά νοσήματα. Κυρίως για τα παιδιά που ήδη δίνουν μια σκληρή μάχη, η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, γιατί το να δίνεις μια μάχη και οι πιο στενοί σου σύμμαχοι να πρέπει να είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου είναι σχεδόν αφόρητο.

Τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους δίνουν μια καθημερινή μάχη για τη ζωή. Σε αυτή τη μάχη, η συμβολή όλων μας είναι πολύτιμη.

Στη δύσκολη περιπέτειά τους, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους βοηθήσουμε.

Να αφήσουμε στην άκρη τα δικά μας καθημερινά προβλήματα.

Να ανοίξουμε την αγκαλιά και την καρδιά μας σε αυτά τα παιδιά, που μας έχουν ανάγκη.

Λευτέρης Βαρουξής

Υπ. Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Δημοκρατίας, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας 

Όλη η επικαιρότητα