Αθλητισμός

Παναγιώτης Αλεξόπουλος στην ΟΡΤ: «Το πανεπιστήμιο να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και τον αθλητισμό!»

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της διαδικτυακής διημερίδας που οργάνωσε  το Εργαστήριο οργάνωσης, διοίκησης υπηρεσιών ποιότητας ζωής του τμήματος οργάνωσης διαχείρισης αθλητισμού του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, με θέμα «Η τεχνολογία στον αθλητισμό».

Την περασμένη Δευτέρα το θέμα που απασχόλησε την στρογγυλή τράπεζα ήταν «η τεχνολογία στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» ενώ χθες «η χρήση της τεχνολογίας στη διαιτησία των αθλημάτων».

Ο Αμαλιαδίτης αναπληρωτής καθηγητής, κοσμήτορας σχολής επιστημών ανθρώπινης κίνησης & ποιότητας ζωής και διευθυντής του εργαστηριού Παναγιώτης Αλεξόπουλος μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και τον Παναγιώτη Παυλόπουλο για την διημερίδα αναφέροντας τα εξής:

«Το τμήμα Πελοποννήσου το οποίου τυγχάνει να είναι κοσμήτορας, τα τελευταία χρόνια διοργανώνει συχνά ανάλογες ημερίδες. Ο αθλητισμός αλλάζει όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι φίλαθλοι αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Οι επιρροή της τεχνολογίας στον αθλητισμό είναι τεράστια καθώς πολλές διαδικασίες είναι πλέον ευκολότερες και ταχύτερες. Μια από αυτή είναι και VAR γιατί ο θεατής θέλει πλέον να είναι αξιόπιστη η διαιτησία και να διαπιστώσει μόνος του ότι η απόφαση είναι αξιόπιστη και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι το VAR βοηθάει στην εξέλιξη όλης της αθλητικής διαδικασίας.

Ο αθλητισμός βιώνει μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη περίοδο και ευελπιστούμε όλοι ότι ο φίλαθλος κόσμος θα γυρίσει γρήγορα πίσω στο γήπεδο γιατί τα σπορ δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς οπαδούς που είναι η κύρια πηγή εσόδων των ομάδων. Η τεχνολογία τους έχει δώσει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά με τους αθλητές αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις από κοντά τους παίκτες, το γήπεδο, τον αγώνα και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει η τεχνολογία.

Ο αθλητισμός είναι διασκέδαση όμως ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο αθλητής και ο αθλητής πρέπει να νιώσει την ανάσα του θεατή. Το μόνο που μένει αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό είναι το πάθος των φιλάθλων να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους. Εμείς αναλύουμε την τεχνολογία έχοντας τον θεατή εντός των αγωνιστικών χώρων. Η πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να μελετάμε νέες μεθόδους για την εξακτίνωση του αθλήματος και νέες βελτιωτικές κινήσεις όμως ο θεατής είναι αναντικατάστατος. Βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα κατασκευάζονται γήπεδα όμως τα γήπεδα του μέλλοντος με την τεχνολογία θα είναι πολύ διαφορετικά, δεν θα έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τεχνολογίες. Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή που η τεχνολογία θα βοηθήσει αλλά τον θεατή τον θέλουμε δίπλα μας!

Βλέπω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου να εγγραφεί σε τέτοιες ημερίδες που θέλουν να καταγράψουν και να βελτιώσουν το αθλητικό στάτους της χώρας γιατί και εμείς μέσα από την έρευνα εξελισσόμαστε, παρατηρούμε και εφαρμόζουμε  νέες τεχνικές. Η διοίκηση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αθλητισμό γιατί οι παράγοντες πρέπει να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έρχονται στα χέρια τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες μπορούμε να βοηθήσουμε στην διοίκηση του αθλητισμού και να δώσουμε νέες δυνατότητες.

Βγήκαν πολλά συμπεράσματα και είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε ανθρώπους της αγοράς και ανθρώπους που προΐστανται στο χώρο του αθλητισμού. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να διεξάγει το διάλογο γιατί για να κατεβάζεις και να δίνει προτάσεις στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτική σκηνή έτσι ώστε να θεραπεύσει και να βοηθήσει! Βρέθηκε ένα σημείο αναφοράς και μία συντεταγμένη μέσω της οποίας μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού τέτοια  προγράμματα».

Όλη η επικαιρότητα