Ηλεία

Παναγιώτης Γριβάκης: «Αν δεν κατασκευαστεί η διώρυγα, το πρόβλημα με τις πλημμύρες δεν θα λυθεί»

«Δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας του αντλιοστασίου την παρούσα χρονική στιγμή, διότι λειτουργεί μόνο η μία τουρμπίνα» – «Ολοκληρωτική η καταστροφή στις καλλιέργειες»

Ολοκληρωτική είναι πλέον η καταστροφή στις κύριες καλλιέργειες των αγροτικών περιοχών του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που από τις αρχές του έτους, έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχή, χαλάζι, παγετός κ.α).
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Γριβάκης, πέρα από τα εσπεριδοειδή, όπου οι παραγωγοί έχασαν όλη την φετινή παραγωγή, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και τα αμπέλια, τα οποία μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά, είχαν φυτευτεί πριν από λίγα χρόνια και έχουν ύψος μόλις 50 εκατοστά, αλλά και τα σιτηρά, όπως και τα τριφύλλια.

Μάλιστα ο κος Γριβάκης τονίζει ότι είναι άσκοπη αυτή την περίοδο η λειτουργία του αντλιοστασίου του Αλφειού, αφού λειτουργεί μόνο η μία από τις τρεις τουρμπίνες (μπομπίνες) που έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα και να μην μπορεί να αντλήσει τα ύδατα, αλλά και να καταναλώνει πάρα πολύ ρεύμα.
Και όπως επισημαίνει, η μόνη λύση για να σταματήσουν όλα αυτά τα προβλήματα, είναι η κατασκευή της διώρυγας, η οποία θα αντικαταστήσει το αντλιοστάσιο και είναι ένα έργο το οποίο θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γίνεται πιο σύντομα.

Για το αντλιοστάσιο

Συγκεκριμένα για την λειτουργία του αντλιοστασίου στον Αλφειό ο κος Γριβάκης τόνισε.
«Δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας του αντλιοστασίου την παρούσα χρονική στιγμή, διότι λειτουργεί μόνο η μία τουρμπίνα. Τα νερά είναι τόσα πολλά, τα οποία δεν μπορεί να τα προλάβει. Η λεκάνη συγκέντρωσης του αντλιοστασίου έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα, που για να μπορέσουν να φύγουν αυτά τα νερά, θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις μεγάλες τουρμπίνες, όπως είναι αυτή η μία που δουλεύει. Η μικρή πού έχει βοηθητικό χαρακτήρα δεν είναι σε λειτουργία, έχει βγει off. Η δεύτερη η οποία είχε το πρόβλημα, βρίσκεται εκτός του χώρου του αντλιοστασίου. Τώρα πού ακριβώς βρίσκεται, αν έχει προωθηθεί σε άλλο αντλιοστάσιο ή έχει πάει για επισκευή, αυτό δεν το γνωρίζουμε».

Μένει στάσιμο το νερό στα χωράφια
Ακολούθως ανέφερε πως λόγω του νερού που έχει μείνει μέσα στις καλλιέργειες, ο καρπός του πορτοκαλιού έχει υποστεί 100% ζημιά.

«Το νερό μένει στάσιμο μέσα στα χωράφια, κάτι που σημαίνει για τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή, που ανήκουν στις ευπαθείς δενδρώδης καλλιέργειες, ότι αν το νερό δεν φύγει εγκαίρως, δηλαδή εντός των ημερών, θα έχουμε καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ο καρπός είναι δεδομένο ότι έχει υποστεί 100% ζημιά. Μία από τον πάγο, μία από το χαλάζι, μία από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, θα έχουμε ζημιά και στο ριζικό σύστημα των δέντρων, που βάσει των στοιχείων που έχουμε αντέχουν για μερικές μέρες. Δεν είναι για παραπάνω από 15 – 20 μέρες. Ο Γενάρης μήνας είναι όλος με βροχοπτώσεις.
Πέρα από τα πορτοκάλια έχουμε μεγάλες ζημιές στα τριφύλλια, στα σιτηρά, όσοι είχανε σπείρει μονοετείς καλλιέργειες, αυτοί είναι δεδομένο ότι έχουνε τελειώσει. Και μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας, τόσο των Καλυβακίων, όσο και των Μακρισίων, που έχει ένα τεράστιο κάμπο, μετά τα ΠΣΕΑ του 13, έχει γίνει στο 80% ανασύσταση της αμπελουργίας. Σε αμπέλι και σε σταφίδα Κορινθιακή. Πλέον αυτά τα φυτά είναι στο μισό μέτρο και αυτό βρίσκεται μέσα στο νερό».

Μόνη λύση η κατασκευή της διώρυγας

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ανέφερε ότι αν δεν γίνει η διώρυγα, το πρόβλημα με τις πλημμύρες δεν πρόκειται να λυθεί.
«Αν δεν γίνει το έργο της διώρυγας, που θα είναι το μόνο αποτελεσματικό, το οποίο εδώ και 20 χρόνια το έχουμε στα υπόψη μας, αλλά δεν υπάρχει μία θαρραλέα απόφαση, δηλαδή να μπορέσουμε να προβούμε στη διαδικασία της κατασκευής του, θα έχουμε συνεχώς προβλήματα. Πρέπει να καταργηθεί δηλαδή το αντλιοστάσιο. Αυτή η διώρυγα θα πρέπει να παίρνει το νερό από την υδατολεκάνη συγκέντρωσης και να το μεταφέρει στο κατάντι του φράγματος, δηλαδή κάτω από τους οι υπερχειλιστές. Αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα στα Μακρίσια ποτέ. Αυτό το έργο είναι καθαρά θέμα της περιφέρειας, και θα λύσει το πρόβλημα για τα επόμενα 100 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει μεγάλη κατανάλωση και στην παρούσα στιγμή που δουλεύει ένα μήνα τώρα χωρίς να έχει σταματήσει, η τουρμπίνα η οποία δουλεύει, φανταστείτε τι ρεύμα έχει καταναλώσει. Χωρίς ουσιαστικά αποτέλεσμα».

Όλη η επικαιρότητα