Ηλεία

Παναγιώτης Λάττας: «Καμία πρόσληψη στο Δασαρχείο εδώ και 20 χρόνια»

«Να παρθούν σύντομα αποφάσεις για τους δασικούς χάρτες»- «Επιβεβλημένες οι προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία αφού οι πιο πρόσφατες έγιναν πριν περίπου 20 χρόνια» τονίζει ο Δασάρχης Πύργου

Για το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία του έργου των δασικών χαρτών μιλά σήμερα στην εφημ.«ΠΑΤΡΙΣ» ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Ο έμπειρος δασολόγος («μετρά» 24 χρόνια στην Δασική Υπηρεσία εκ των οποίων τα τελευταία 8 ως Δασάρχης Πύργου), αναφέρεται στα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την ολοκλήρωση του έργου και παράλληλα μιλά για την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού της Υπηρεσίας αφού προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες…

 

Τα τελευταία χρόνια οι δασικές εκτάσεις αυξάνονται, στην Ελλάδα και την Ηλεία, κυρίως σαν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης αγροτικών εκτάσεων-καλλιεργειών… ποιες είναι οι επιπτώσεις που παρατηρούνται καθώς και αυτές που μπορεί να προκύψουν στο κοντινό μέλλον;

Οι δασικοί χάρτες είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει ένας ισοφαρισμός γαιών μεταξύ των εκτάσεων που χάθηκαν κι αυτών που δασώθηκαν.  Μελλοντικά οι δασικές εκτάσεις θα μειωθούν διότι κάποιοι θα υπαχθούν σε ευμενείς διατάξεις για εκτάσεις ΑΔ που ήταν χωράφια και δασώθηκαν και μελλοντικά θα αποδοθούν. Ενώ λοιπόν σήμερα παρατηρείται μια ισορροπία, με την εκδίκαση των αντιρρήσεων και με εφαρμογή άλλων διατάξεων, στο μέλλον όταν ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες θα υπάρξει μια μικρή –θεωρώ- μείωση των δασικών εκτάσεων.  Όμως θα έχουμε μια καθαρά καταγεγραμμένη εικόνα του τι είναι δάσος και τι είναι χωράφι και θα είναι κατοχυρωμένα.

Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό το διάστημα η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ηλεία (και σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα);

Η Ηλεία είναι από τους πρώτους νομούς στην Ελλάδα που απέκτησε δασικούς χάρτες. Από τον Φεβρουάριο του 2018 έχουμε μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη. Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη αναρτήθηκαν και τα «προβλήματα» (αναδασμοί, εποικισμοί κ.α.) που είχαν εντοπιστεί για να μειωθεί και η γραφειοκρατία και ο αριθμός των αντιρρήσεων. Μέχρι τις 10 Ιουνίου 20121 μπορούν να γίνουν αντιρρήσεις.

Για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο. Ένα ποσοστό 17%, περίπου 160.000 στρέμματα, οι κύκλοι των 800 μέτρων, είναι εκτός ανάρτησης. Έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένοι χάρτες και πρέπει να αναρτηθούν το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον πρέπει να περαστούν, να επικαιροποιηθούν, περί τις 2.500 αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει στις επιτροπές επίλυσης διαφόρων. Σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι αντιρρήσεις με την σύσταση των νέων επιτροπών για να προχωρήσει η επίλυση και αυτών.

Επίσης σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι η διαπίστωση των παράνομα εκχερσωμένων εκτάσεων, οι αποκαλούμενες ΔΑ, που το ΣΤΕ αποφάσισε ότι δεν μπορούν να αποδοθούν στη Γεωργία ενώ το υπουργείο αποφάσισε πως μπορούν. Περιμένουμε εντός Απριλίου την απόφαση και γι` αυτό το θέμα. Η ίδια επιτροπή θα αποφασίσει και για το θέμα των δασωμένων αγρών (ΑΔ εκτάσεις), ένα ακόμα σημαντικό μέρος της διαδικασίας, όπου πολίτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν το 2004. Σε όλα τα παραπάνω απαιτούνται σύντομα αποφάσεις και λύσεις που θα διαθέτουν μια ισορροπία. Ευελπιστώ ότι αν όλα αυτά λυθούν θα προχωρήσει η διαδικασία και θα λυθεί το θέμα των χρήσεων γης που θα λύσει πολλά προβλήματα.

Πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία και τις δράσεις του Δασαρχείου Πύργου η πανδημία;

Φροντίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της Υπηρεσίας έχοντας στο νου όχι μόνο την προστασία των υπαλλήλων αλλά και την προστασία των πολιτών. Με τη χρήση της τεχνολογίας και την τήρηση των μέτρων προστασίας προσπαθούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Να τονίσω, απευθυνόμενος στους πολίτες πως υπάρχει η δυνατότητα με ένα τηλεφώνημα να εξυπηρετηθούν άμεσα χωρίς να προσέλθουν στην Υπηρεσία καλώντας απλά στο 26210 22966 ή στο Τμήμα Προστασίας στο 26210 26746.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η δασοπροστασία-πυροπροστασία στην Ηλεία; Ποιες είναι οι ανάγκες της Υπηρεσίας σας; 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Υπηρεσία είναι αυτό του προσωπικού αφού καταγράφεται τεράστια γήρανση.  Έχουν παράλληλα δημιουργηθεί άλλες δομές που ασχολούνται με θέματα των δασικών εκτάσεων, π.χ. δασικοί δρόμοι και διοχετεύεται εκεί προσωπικό, κάτι που θα μπορούσε να γίνεται σε μόνο Υπηρεσία με καλυτέρα αποτελέσματα. Το Δασαρχείο μας διαθέτει 27 υδατοδεξαμενές που έχουμε ήδη συντηρήσει και είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στην αντιπυρική προστασία, έχουμε κάνει συντήρηση σε ένα κομμάτι των δασικών δρόμων όπου ενώ ζητάμε περί τις 300.000 ευρώ μας δίνονται 40.000 ευρώ και ιεραρχούμε τις ανάγκες. Συνεργαζόμαστε με τους δήμους και συμμετέχουμε σε όλα τα όργανα μαζί με τους υπόλοιπους φορείς για την δασοπροστασία-πυροπροστασία.

Προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και 20 χρόνια. Στα 54 μου είμαι από τους νεότερους δασολόγους στο νομό. Δεν υπάρχει ανανέωση του έμψυχου δυναμικού σε αντίθεση με άλλες Υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική που προσλαμβάνει νεότερους ηλικιακά.  Σε εμάς ο μικρότερος δασοφύλακας είναι 55 ετών και αναρωτηθείτε ποιες μπορεί να είναι οι φυσικές του δυνάμεις για να εποπτεύσει την περιοχή ευθύνης του που συνήθως είναι μια τεράστια έκταση; Η ανανέωση του προσωπικού είναι επιβεβλημένη… είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει χθες.

Όλη η επικαιρότητα