Εκπαίδευση

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας από τα «Φροντιστήρια Καίσαρης»

Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Οι λύσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας από τα Φροντιστήρια Καίσαρης.

Α1. Στο συγκεκριμένο κείμενο, ο αρθρογράφος αναφέρεται στις απόψεις δύο παιδιών σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Ο Σπύρος τονίζει πως η απουσία του έχει οδηγήσει τα παιδιά σε επιλογές δημοφιλών σχολών με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Η Αλεξάνδρα τονίζει πως η απογοήτευση και η απαισιοδοξία κυριαρχούν στις ψυχές των νέων βλέποντας τις προσδοκίες τους να καταρρέουν. Δεν παρουσιάζεται επαγγελματική εξέλιξη, νιώθουν καταπίεση και πολλοί στρέφονται σε επαγγέλματα που δεν είναι στης αρεσκείας τους ή μεταναστεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Β1.

Σ

Σ

Λ

Σ

Λ

Β2. α. «Οι επιπτώσεις της έλλειψης σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού»

«Η διάψευση των επαγγελματικών προσδοκιών των εφήβων.»

Β2β. Με τη χρήση των στατιστικών στοιχείων το κείμενο αποκτά αξιοπιστία, αποδεικτική ισχύ, επιβεβαιώνει τις απόψεις της. Ειδικότερα στην δεύτερη παράγραφο τεκμηριώνονται οι αρνητικές προβλέψεις από τις τεχνολογικές εξελίξεις (το 47% δήλωσε …), ενώ στην Τρίτη παράγραφο ενισχύεται η θέση όσων αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον αυτό (το 39% δήλωσε αντιθέτως…).

Με τη χρήση των μαρτυριών ενδυναμώνει την ισχύ των επιχειρημάτων του, προσδίδει κύρος, ζωντάνια και παραστατικότητα. Οι μαρτυρίες της Τάνιας, της Αντωνίας, του Σπύρου και της Αλεξάνδρας αναδεικνύουν με οικείο και άμεσο τρόπο τις απόψεις τους.

Β3.

«… καίει τα χείλη»: μεταφορική χρήση της γλώσσας : προσδίδει συγκινησιακή χροιά στον λόγο

«… δεν μας αποτρέπει πια να φανταστούμε … » : χρήση του α’ πληθυντικού προσώπου: βιωματικό περιεχόμενο, υποκειμενικότητα, ένταξη και του πομπού στο πρόβλημα, που μας αφορά όλους, προσεταιρισμός της εύνοιας, συλλογικότητα και συνυπευθυνότητα

«Άλλωστε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» : με τη χρήση του ρητορικού ερωτήματος προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τον προβληματίζει ώστε να αγωνιστεί για ένα αισιόδοξο μέλλον. Το ερώτημα αυτό προσδίδει ζωντάνια, παραστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση στις απόψεις της συντάκτριας, αφού καλλιεργεί τον φόβο και την απογοήτευση για το δυσοίωνο μέλλον που ακολουθεί.

Γ.

« … δάκρυσαν τα παιδιά …» : εικόνα : τα συναισθήματα θλίψης που νιώθουν τα παιδιά στο Σείριο με το άκουσμα της είδησης πως τα παιδιά στη γη διεκδικούν με προσωπικούς αγώνες ένα καλύτερο μέλλον, ενώ τα ίδια παραμένουν  αδρανή σε ανάλογες διεκδικήσεις.

«και βάλαν από εκείνη τη βραδιά μιαν έγνοια στην μικρούλα τους καρδιά.» : μεταφορά : Μετά την πληροφόρηση που τους παρείχε ο δασκαλος, τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που δεν μοιάζε με το δικό τους κόσμο και υπάρχουν συμφορές.

«…εκεί τραγούδια λένε, γράφουν στιχους… »: Με το ασύνδετο παρουσίαζονται οι πνευματικές ενασχολήσεις των ανθρώπων της γης σε μια προσπάθεια τους να υπερασπίστούν τα ιδεώδή τους.

Στο β΄ σκέλος της ερώτησης χρειάζεται οι μαθητές να απαντήσουν βασιζόμενοι σε προσωπικές απόψεις. Υποχρεωτική η χρήση α΄ ρηματικού προσώπου.

Ενδεικτική απάντηση

Θα ήθελα να ζω στο Σείριο κάθως αποτελεί τη Γη της επαγγελίας. Εκεί τα παιδια είναι απαλλάγμένα από αρρώστιες, έγνοιες και πρόβλήματα γνωρίζοντας τα δεινά ως ακούσματα και όχι σα βιώματα.

Δ. Τίτλος: Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον

Πρόλογος Αφόρμηση από επικαιρότητα: χρήση πρόσωπο: α’ ενικό και πληθυντικό]

Άρθρο σε ιστοσελίδα του σχολείου

Α) • Εξοικείωση με την τεχνολογία • Κριτική σκέψη • Άρση στερεοτύπων-προκαταλήψεων • Πνεύμα ανεκτικότητας- σεβασμός στο διαφορετικό • Πολιτική υπευθυνότητα-συμμετοχή στα κοινά-ενεργός πολίτης • Πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη-δημοκρατικές αξίες • Αυτογνωσία-κατάλληλη επιλογή επαγγέλματος • Επαγγελματική προσαρμοστικότητα που απορρέει από την αναγκαιότητα για συνεχή ειδίκευση • Ψυχική ανθεκτικότητα (θωράκιση από την επαγγελματική ανασφάλεια-φόβο για εργασιακή αβεβαιότητα)

Β) • Άρση της κοινωνικής αναλγησίας. Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με εν συναίσθηση • Συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες. Ενίσχυση διεθνών οργανισμών. Έμπρακτη προσφορά στον συνάνθρωπο. • Περιβαλλοντικές δράσεις (δεντροφυτεύεις, αναδασώσεις κα.) • Καταγγελτική στάση σε φαινόμενα που απειλούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. • Ειρηνικές πορείες, διαμαρτυρίες • Συγγραφή κειμένων σε σχολικές εφημερίδες ή ηλεκτρονικά μέσα- επιδίωξη διαλόγου με αρμόδιους φορείς • Εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προκειμένου να αναπτυχθεί και επιλυθεί το πρόβλημα • Ο πολιτισμός να αποτελέσει το μέσο προώθησης των συλλογικών αιτημάτων σε παγκόσμια κλίμακα ( διεθνείς συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, συγγραφή βιβλίων κα)

Διαβάστε ακόμη:

Πανελλήνιες 2021 – Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: «Κατανοητά τα θέματα» – Σχολιασμός από τα «Φροντιστήρια Καίσαρης»

Όλη η επικαιρότητα