Ηλεία

Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα αύριο για τα Γενικά Λύκεια- Με στυλό και self test ανά χείρας οι υποψήφιοι

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Το πρόγραμμα και όλες οι αλλαγές

Ρεπορταζ: Των Χρ. Κανελλόπουλου ,Παναγιώτη Παντάζου & Κώστα Ζαφειρίου

«Διπλό» είναι φέτος το άγχος για τους 1.151 Ηλείους υποψήφιους που εκτός από τις αλλαγές που έχει φέρει το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πιθανότητα να νοσήσουν από κορωνοϊό και να χάσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις και που όλοι αντευχόμαστε.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μαθητές θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test), ενώ αν κάποιος διαγνωστεί θετικός θα πρέπει να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ.

Εκτός από τον κορωνοϊό όμως οι υποψήφιοι φέτος θα «αναμετρηθούν» με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας καθώς τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων 30.000 από τους 100.000 υποψήφιους που θα διαγωγνιστούν φέτος, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινάνε παραδοσιακά και φέτος στις 14 Ιουνίου 2021 (ημέρα Δευτέρα) με το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Ιουνίου 2021, στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ καθώς και των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων

ΗΜΕΡΑ  ΗΜΕΡ/ΝΙΑ  ΜΑΘΗΜΑ    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)

ΔΕΥΤΕΡΑ   14/6/2021    – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ   16/6/2021    – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

– ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18/6/2021    – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – χημεία Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – πληροφορική Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ    22/6/2021    – ιστορία Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΦΥΣΙΚΗ  Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – οικονομία    Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ  ΗΜΕΡ/ΝΙΑ  ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΤΡΙΤΗ    15/6/2021    – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΠΕΜΠΤΗ    17/6/2021    – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΣΑΒΒΑΤΟ  19/6/2021    – ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II

– ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

– ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ   23/6/2021    – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2

– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

– ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ  – ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ    24/6/2021    – ΥΓΙΕΙΝΗ

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  25/6/2021    – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

– ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

– ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ

– ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  26/6/2021    – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

– ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ

– ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)

– ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ   28/6/2021    – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

– ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Τα ειδικά και τα μουσικά μαθήματα

ΗΜΕΡΑ  ΗΜΕΡ/ΝΙΑ  ΜΑΘΗΜΑ    ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΤΡΙΤΗ    29/6/2021    ΑΓΓΛΙΚΑ 10:00 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ   30/6/2021    ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ   8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ    1/7/2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   2/7/2021 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ   8:30 π.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ   5/7/2021 ΓΑΛΛΙΚΑ     8:30 π.μ.

ΤΡΙΤΗ    6/7/2021 ΙΣΠΑΝΙΚΑ   8:30 π.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ   7/7/2021 ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ

ΠΕΜΠΤΗ    8/7/2021 ΑΡΜΟΝΙΑ   8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   9/7/2021 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ  16:30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ   10/7/2021    ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ 12:30 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ   12/7/2021    ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

•    μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,

•    μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

•    μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και

•    μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

•    των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

•    των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

•    του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

•    για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

•    για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Το πρόγραμμα των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2021-22 ορίζουμε το διάστημα από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Τι δηλώνουν ο διευθυντής Β/θμιας εκπαίδευσης Γιώργος Φωτεινόπουλος και εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων για τις αλλαγές στις πανελλαδικές

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη του διευθυντή Βθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλειας κου Γιώργου Φωτεινόπουλου και φροντιστηρίων του νομού, σχετικά με τις κυριότερες αλλαγές που έχουν γίνει από Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες κρίνονται αρκετά σημαντικές με κυριότερη φυσικά την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

«Η σχολική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της. Ήδη τα σχολεία μας λειτουργούν δια ζώσης εδώ και ένα μήνα, η τρίτη λυκείου σταμάτησε τα μαθήματα στις 2 Ιουνίου ενώ οι άλλες τάξεις θα σταματήσουν τα μαθήματα στις 11 Ιουνίου. Θέλω σε αυτό το σημείο να πω μία κουβέντα όσον αφορά τις απουσίες. Από την εγκύκλιο που ήρθε από το υπουργείο, αναφέρεται ότι οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί ή θα καταχωρηθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών αλλά για αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα προσμετρηθούν για την φοίτηση των μαθητών. Η φετινή χρονιά ήταν μία δύσκολη χρονιά, είχε πολλά προβλήματα, όμως καταφέραμε με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων και τον αγώνα τους, καθώς και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση να καλύψουμε πολλά κενά στους μαθητές μας. Πραγματικά ήταν μία περίεργη χρονιά, δεν φαίνεται όμως να υπάρχουν ελλείψεις, γιατί η ύλη καλύφθηκε σε όλα τα μαθήματα. Με το άνοιγμα των σχολείων έγιναν και επαναληπτικά μαθήματα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, είναι έτοιμοι λοιπόν οι μαθητές μας να προσέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα είναι όσον αφορά τα ΓΕΛ από 14 έως 22 Ιουνίου και όσον αφορά τα ΕΠΑΛ από 15 έως 28 Ιουνίου. Είμαστε έτοιμοι, οι εξετάσεις θα γίνουν με πολλή προσοχή, με αποστάσεις, με μάσκες, με τεστ και πιστεύω όλα θα πάνε καλά».

Γιάννης Βόλαρης φιλόλογος φροντιστήριο Καίσαρης : «Να έχουν υπομονή τα παιδιά, θάρρος και να πιστέψουν στον εαυτό τους»

«Μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι μαθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι τους και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία. Ολοκλήρωσαν την ύλη τους όσο το δυνατόν χωρίς κενά και χωρίς απορίες. Το τελευταίο διάστημα τα φροντιστήρια και η Μέση εκπαίδευση έχουν ανοίξει και το γεγονός αυτό βοήθησε έτσι ώστε να καλυφθούν όσες αδυναμίες και απορίες μπορεί να είχαν δημιουργηθεί και το σημαντικότερο ήταν να στηρίξουμε τα παιδιά στον ψυχολογικό τομέα, έτσι ώστε να νιώσουν πιο έτοιμα για την τελική εξέταση. Στο φετινό εκπαιδευτικό σύστημα θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές όπως για παράδειγμα η εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όπως και η δημιουργία του διπλού μηχανογραφικού. Το γεγονός αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερη προσπάθεια για τους μαθητές, αφού μεγάλο ποσοστό δυστυχώς θα μείνει έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία, να έχουν υπομονή, θάρρος και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Τα όνειρά τους να γίνουν πραγματικότητα, ωστόσο οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος, αλλά είναι η αρχή για μία νέα και δημιουργική ζωή».

Κοπανιτσάνος Μάκης Χημικός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΗΣ : «Να μην κυνηγάνε οι υποψήφιοι υψηλές βαθμολογίες»

«Μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική χρονιά, οδεύει προς το τέλος της ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, το άγχος μεγαλώνει και ο χρόνος λιγοστεύει. Το άγχος πολλών μαθητών οφείλεται στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών, πράγμα το οποίο θα πρέπει να εξηγήσουμε πως είναι λανθασμένο. Μην ξεχνάτε ότι οι πανελλαδικές είναι ένας διαγωνισμός θέσεων και η τηλεκπαίδευση ήταν δύσκολη για όλους τους μαθητές. Επομένως, άριστα δεν σημαίνει το απόλυτο 20. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια μπορείτε και στη συνέχεια η προσεχτική σύνταξη του μηχανογραφικού σας. Απαλλαχτείτε από το στρες, φροντίστε τον εαυτό σας, οργανώστε την επανάληψή σας και αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε διαύγεια κατά την διάρκεια των εξετάσεων.

Ευχόμαστε επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και να θυμάστε ότι επιτυχία είναι να κάνετε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε»!

Μπρίκος Πάνος  Μαθηματικός, Φροντιστήριο Ορόσημο : «Να αποβάλλουν όλες τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό τους»

«Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Για άλλη μια χρονιά θα διεξαχθούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, γεγονός το οποίο έχει επιβαρύνει την ψυχολογία μαθητών αλλά και γονέων. Ωστόσο, το διάστημα πριν τις εξετάσεις είναι σημαντικό και οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαχειριστούν το άγχος αυτής της περιόδου. Καλό θα ήταν να αποβάλλουν όλες τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό τους όπως το <<δεν θα τα καταφέρω>>, αντικαθιστώντας τες με θετικές όπως το <<θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ>>. Να θυμάστε : η υπομονή και επιμονή, η θέληση και η πίστη για επιτυχία, η αυτοσυγκέντρωση, η ποιότητα της μελέτης, η αυτοπεποίθηση  μαζί με τη σωστή προετοιμασία αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες. Τέλος, θυμηθείτε πως εμείς, οι καθηγητές, οι γονείς, οι οικείοι σας, είμαστε μαζί σας! Σας αγαπάμε και σας στηρίζουμε, μας είστε πολύτιμοι και αναντικατάστατοι! Ψηλά το κεφάλι, πηγαίνετε να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας! Καλή επιτυχία»!!

Έφη Βαγγοπούλου Φροντιστήριο «ΑΛΜΑ» : «Να παραμείνουν ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους»

«Στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος θα μείνει φέτος η σχολική χρονιά για τις ιδιαιτερότητές της και τα συμβάντα της. Οι υποψήφιοι μαθητές των Πανελλαδικών  αφού απομακρύνθηκαν για έξι μήνες από το σχολείο τους, το φροντιστήριό τους, τους φίλους και τους συμμαθητές τους, ολοκλήρωσαν τη διδακτέα ύλη διαδικτυακά.

«Ουδέν κακό, αμιγές καλού». Μπορεί το άγχος και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε όλοι να τους επηρέασαν ψυχοσωματικά, ωστόσο κατανόησαν και εμπέδωσαν καινούριες έννοιες στη ζωή τους όπως η προσωπική ευθύνη, κρατική μέριμνα, ασφάλεια, οικογενειακή θαλπωρή. Επίσης, στην καθημερινότητα τους μπήκε η χρήση και η εξοικείωση με την τεχνολογία.

Η ώρα των Πανελλαδικών πλησιάζει και τα εφόδια που απέκτησαν οι υποψήφιοι με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, των καθηγητών και των φροντιστών τους πρέπει να αποδώσουν. Κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους. Θα χρειαστεί να δείξουν θάρρος και να μετατρέψουν όλο το αρνητικό κλίμα, σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας. Εμείς, σαν φροντιστήριο «ΑΛΜΑ», εξαντλήσαμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι μαθητές να προετοιμαστούν σωστά και προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα τους, αρωγοί στον αγώνα τους και στις προσπάθειές τους. Τώρα πια, περιμένουμε από αυτούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχόμαστε ολόψυχα «Καλή επιτυχία»!».

Γιώργος Αναστασόπουλος φιλόλογος  “Θεμέλιο Φροντιστήριο ΜΕ” :

«Η λειτουργία των φροντιστηρίων βοήθησε τους υποψηφίους στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους»

«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων σε μία χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες κατά την οποία οι μαθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους μέσω εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας σε σχολεία και φροντιστήρια. Η Πολιτεία επέτρεψε τη λειτουργία των φροντιστηρίων εδώ και λίγες εβδομάδες μόνο για τη Γ΄ Λυκείου και θεωρούμε ότι αυτό βοήθησε πολύ τους υποψηφίους στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους και σε ψυχολογικό επίπεδο. Επιπλέον φέτος στη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων τίθεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα διαδραματίσει ρόλο στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο έως ένα βαθμό και για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σχετικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι υποψήφιοι και κάθε ενδιαφερόμενος στη σελίδα του Φροντιστηρίου μας στο Facebook “Θεμέλιο Φροντιστήριο ΜΕ”.

Οφείλουμε να προτρέψουμε τους υποψηφίους να συνεχίσουν την προετοιμασία τους αυτές τις τελευταίες μέρες σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και την οικογένειά τους.

Ευχόμαστε, λοιπόν, υπομονή για αυτό το τελευταίο διάστημα και καλή επιτυχία σε όλους»!

Κουτρουμάνος Γιάννης, χημικός – Πρότυπο φροντιστηριακό κέντρο ΑΝΟΔΟΣ :

«Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που αλλάζουν τα δεδομένα για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών»

«Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις κι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν από 14 έως 22 Ιουνίου ενώ των Επαγγελματικών Λυκείων από 15 μέχρι 28 Ιουνίου.

Οι φετινοί υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες θα ξεπεράσουν τις 100.000, ταυτόχρονα όμως φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που αλλάζουν τα δεδομένα για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών  στην ανώτατη εκπαίδευση. Θεωρητικά ο αριθμός των εισακτέων για φέτος είναι  77.415, ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Στην πραγματικότητα όμως πάνω από 25.000 θέσεις θα μείνουν κενές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που καθιερώνεται από φέτος. Δηλαδή ενώ θα υπάρχουν θέσεις δεν θα εισαχθούν φοιτητές, γιατί δεν θα έχουν τον ελάχιστο αριθμό μορίων που θα απαιτείται. Αυτό το γεγονός μαζί με την πανδημία, θα δυσκολέψει φέτος περισσότερο τις δυνατότητες πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τις μέρες που απομένουν, οι μαθητές πρέπει, χωρίς υπερβολές, να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις τους και να ξεκινήσουν με αισιοδοξία την τελική προσπάθειά τους.

Ευχόματε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες».

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης ΜΙΓΚΟΣ

Μίγκος Ανδρέας – Μίγκος Μιχάλης -Λεχαινά

Ο καθηγητής και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κ. Ανδρέας Μίγκος δήλωσε: «Ξεκινάμε φέτος το καλοκαίρι μετά από 7 μήνες μαθήματα εξ αποστάσεως, στη διάρκεια των οποίων δοκιμαστήκαμε όλοι. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, αφού τα εξ αποστάσεως μαθήματα, δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την δια ζώσης διδασκαλία. Τα παιδιά που θα πάνε φέτος στη Γ Λυκείου είναι πολύ αδικημένα, αφού τα δυο τελευταία χρόνια τους συνέπεσαν με την πανδημία και εκτός των άλλων δεν έγραψαν προαγωγικές εξετάσεις, ούτε στην Α Λυκείου, ούτε στην Β Λυκείου και θα κληθούν το 2022 να δώσουν Πανελλήνιες, χωρίς καμία εμπειρία εξετάσεων, πράγμα που κάνει και το δικό μας έργο ακόμα πιο δύσκολο αφού πρέπει να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, για να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να, εφαρμοστεί η ΕΒΕ ούτε φέτος, ούτε του χρόνου, γιατί θα είναι καταστροφική για τους υποψηφίους. Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους και επίτευξη των στόχων όλων των μαθητών».

Νίκος Περδίκης Φροντιστήριο «Πυθαγόρας»

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά για όλους σας μαθητές   και εκπαιδευτικούς φτάσαμε στο τελευταίο μέρος σας εκπαιδευτικής διαδικασίας,

σας εξετάσεις.  Αγαπητοί μαθητές,  μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας σας

Πανελλαδικές Εξετάσεις σαν φροντιστήριο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ θα θέλαμε να σας

συμβουλέψουμε τα παρακάτω:

Διαβάζουμε με απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση όλα τα θέματα.

Διανέμουμε κατάλληλα το χρόνο που θα διαπραγματευτούμε το κάθε θέμα.

Ξεκινάμε συνήθως από τη θεωρία και τα πρώτα θέματα τα οποία είναι ευκολότερα  οπότε η απάντηση σας σας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Αντιμετωπίζουμε τα θέματα με σοβαρότητα και θάρρος και όχι με φοβία.   Κάποια   δύσκολα ερωτήματα δεν πρέπει να σας πανικοβάλλουν, αλλά με επιμονή και υπομονή να επιζητούμε την επίλυσή σας.

Επιλύουμε τα θέματα αναπτύσσοντας ελεγκτικές διαδικασίες και κάνουμε σας

φορές συνολικό έλεγχο στο γραπτό σας

Παραδίδουμε το γραπτό σας  όταν εξαντληθεί σας ο χρόνος εξέτασης που έχουμε στη  διάθεσή σας.

Ευχόμαστε σε όλους σας μαθητές καλή δύναμη, επιτυχία σας εξετάσεις και ευόδωση κάθε προσδοκίας σας!

Βασιλική Τράπαλη Φροντιστήριο Επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με την πανδημία, με σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για καθηγητές και για μαθητές. Θεωρούμε ότι καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρόλα αυτά, η δια ζώσης διδασκαλία και η δια ζώσης σχέση καθηγητή και μαθητή είναι αναντικατάστατη.

Επειδή σαφώς η ψυχολογία των μαθητών έχει επηρεαστεί πολύ από τον τρόπο που διδάχτηκαν, προσπαθούμε να τους περάσουμε το μήνυμα ότι ακόμη και αυτή η «αστοχία» μπορεί να μετατραπεί σε επιτυχία.

Ότι ο μορφωμένος άνθρωπος, δηλαδή όχι αυτός με τα πτυχία αλλά ο άνθρωπος που διαθέτει μια κουλτούρα και μια παιδεία, μπορεί να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες.

Εύχομαι στα παιδιά καλή επιτυχία. Να ξέρουν ότι όλοι μας, είμαστε στο πλευρό τους. Θα βγουν δυνατοί και από αυτή την διαδικασία.

Όλη η επικαιρότητα