Ελλάδα Υγεία

Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και σε ανοιχτούς χώρους

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 χρόνια.

Δεδομένο θεωρεί η Βάνα Παπαευαγγέλου το να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα. Επανέλαβε δε την προειδοποίηση πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται και σε ανοιχτούς χώρους, γι’ αυτό σε συνθήκες συνωστισμού είναι απαραίτητη η μάσκα.

«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης (20.07.2021).

Η μετάλλαξη Δέλτα, επανέλαβε την προειδοποίηση, μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Γι’ αυτό και αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 χρόνια. Αποκάλυψε μάλιστα ότι «μέσα σε 3 εβδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24».

Η πληροφόρηση που έφτασε στην επιτροπή για τον επιδημιολογικό χάρτη και την κατανομή των κρουσμάτων αποκάλυψε πως υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά.

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν, σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

dj

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων

Όταν ρωτήθηκε για τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17 ετών, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές, στα τέλη Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

«Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά», είπε αναφερόμενη στα μικρότερα παιδιά.

Στην Επιτροπή, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξετάζεται το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες, ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς, όπως εξήγησε, ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε μονόδρομο το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων, λέγοντας πως στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και πως στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ.

Όλη η επικαιρότητα