Ηλεία

Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: «Φάρος» πολιτισμού και εθελοντισμού!

Σημαντική και πολύτιμη είναι η δράση που έχουν αναπτύξει οι Φίλοι της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμη και φέτος, κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, καταφέρνουν να υλοποιούν το πρόγραμμα δράσεων τόσο εντός του χώρου τους, όσο και με διάφορες επισκέψεις σε χώρους που έχουν ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς.

Το Δ.Σ. παρά τις αντίξοες συνθήκες σκέφθηκε τη δημιουργία δυνατότητας διεξόδων για τους πολίτες από την εσωστρέφεια και το φόβο που έχει δημιουργήσει ο ιός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη του.

Έτσι προωθήθηκε η  επαναλειτουργία κάποιων προγραμμάτων υποδεικνύοντας και λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία έχουν ως εξής:

 «Σχολαρχείον» – και γράμματα και τέχνες

Στα πλαίσια του «Σχολαρχείου» – και γράμματα και τέχνες θα λειτουργήσουν οι εξής θεματικές ενότητες- εργαστήρια:

Α’ ΚΥΚΛΟΣ 2020-21

ΔΕΥΤΕΡΑ

11.00-12.00 : «Η συνάντηση της Δευτέρας» / Ενότητα συμμετοχικών παρουσιάσεων από τα μέλη του Σχολαρχείου.

ΤΕΤΑΡΤΗ

19.00-20.00: Παγκόσμια Ιστορία, Διαλέξεις Μαρίας Ευθυμίου/ Επιμέλεια Άννα Μοσχόβου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

11.00-11.50 & 12.00-12.50: «Δημιουργικές πινελιές» με την Καλλιόπη Κοσμοπούλου (η ενότητα διδάσκεται Δαλιάνη 16).

Αναμένεται η δημιουργία των τμημάτων «Ισπανία/ Γνωριμία με τη γλώσσα και τον πολιτισμό των άλλων» με τη Νικολέτα Τζώρτζη, εάν υπάρξει συμμετοχή.

«Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας»

Συζήτηση και σχολιασμός επιλεγμένων βιβλίων, την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, ώρα 19.00-20.00 : Υπεύθυνος προγράμματος
Π. Τσάγκας

 «Κινηματογραφικές συναντήσεις»

Υπεύθυνος προγράμματος Γ.Καψής (θα ανακοινώνονται οι ταινίες και οι ημερομηνίες, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μέλη και τους φίλους).

Να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα…

Το Δ.Σ της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας κοινοποίησε το προηγούμενο διάστημα  στο δήμο Ήλιδας τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα της Παπαχριστοπούλειου. Ήδη από τον δήμο έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση του κτιρίου της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ωστόσο μέχρι την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών, απαιτούνται διάφορες επείγουσες  παρεμβάσεις, αφού και λόγω του «Ιανού» τα προβλήματα αυτά… αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο με τα νερά που έπεσαν στην αίθουσα του αναγνωστηρίου.

Μάλιστα, είχε υπάρξει και σχετική συνάντηση με τους αρμόδιους του δήμου. Ο δήμος μετά την συνάντηση διέθεσε βιβλιοθηκονόμο που ήταν ένα πάγιο αίτημα, αλλά ακόμη αναμένεται η τοποθέτηση καθαρίστριας.

«Μαζί με την ευγνωμοσύνη μας, όμως, για το αυτονόητο, όπως η ύπαρξη βιβλιοθηκονόμου σε μια Βιβλιοθήκη, θυμίζουμε και την αυτονόητη ανάγκη για τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων υγιεινής σε ένα χώρο που η επισκεψιμότητα αυξάνεται λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών περιορισμών. Απαιτείται η τήρηση συγκεκριμένων όρων υγιεινής και δεν έχει διατεθεί άνθρωπος που θα επιμελείται αυτού του θέματος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης, τα οποία στηρίζονται στον εθελοντισμό, αν δεν υπάρξει άμεσα φροντίδα του χώρου και καθαριότητα».

Πρόταση  των μελών του Δ.Σ είναι η αξιοποίηση της αίθουσας του ισογείου, αφού καθαριστεί, ευπρεπιστεί και να τοποθετηθούν τα ράφια, τα οποία έχουν παραγγελθεί με την οικονομική συνδρομή του Ν.Π.Δ.Δ.«ΗΛΕΙΟΣ».

Η αίθουσα του ισογείου θα στεγάσει τμήματα της δανειστικής Βιβλιοθήκης, τα οποία αυτή τη στιγμή στεγάζονται στο Αναγνωστήριο και θα αξιοποιηθεί για δραστηριότητες και εκδηλώσεις, έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η ταράτσα και ευπρεπιστεί ο χώρος του Αναγνωστηρίου.

Με αυτόν τον τρόπο:

– προστατεύεται πνευματικό υλικό από τη διαρροή νερού τις βροχερές ημέρες με τρόπο μη χρονοβόρο και κοστοβόρο

– αποσυμφορείται το Αναγνωστήριο, το οποίο στεγάζει πολλά τμήματα

– υλοποιούνται οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε ευπρεπέστερο και ανετότερο χώρο

– και το σπουδαιότερο δεν σταματά η λειτουργία του κτηρίου και ο πνευματικός ρόλος, για τον οποίο έχει κληροδοτηθεί».

Όλη η επικαιρότητα