Αγροτικά

Παραγωγοί: «Όχι κάτω από 2 ευρώ η σταφίδα»

Η διατήρηση  της τιμής της σταφίδας κοντά στα 2 ευρώ είναι το προαπαιτούμενο για να μπορέσει να συνεχίσει να έχει μέλλον η καλλιέργεια, λένε οι αγρότες.

Κάτι που τόνισαν για ακόμα μια φορά κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το πρωί  με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι  πρέπει να πέσει κάτω από  2 ευρώ για να μπορέσουν και οι ίδιοι να επιβιώσουν ως παραγωγοί.

Μάλιστα κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος της Παναιγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών στην διαμόρφωση της τιμής είναι καθοριστικός και κάλεσαν τον αντιπεριφερειάρχη να γίνουν παρεμβάσεις ώστε τα αποθεματικά που έχει να μην οδηγήσουν την τιμή σε χαμηλές πτήσεις.

“Η σταφίδα δεν είναι να καλύψουμε την τιμή κόστους. Η σταφίδα πρέπει να έχει δύο ευρώ το κιλό. Η σταφίδα σαν παραγωγή έχει 1,70 ευρώ το κιλό. Με αυτή την τιμή καλύπτουμε μόνο το κόστος παραγωγής. Πως θα ζήσουμε; Τα λιπάσματα έχουν πάρει 40%  αύξηση. Τα φάρμακα το ίδιο. Το περέλαιο έχει φθάσει στο 1,4 ευρώ το λίτρο. Λοιπόν ζητάμε τουλάχιστον δύο ευρώ το κιλό. Οι έμποροι και οι μεταποιητές το γνωρίζουν αυτό. Η σταφίδα είχε 1,60 ευρώ το κιλό και τώρα έχει πάει 1,40. Δεύτερο βασικό είναι οι ζημιές που έχει υποστεί από το χαλάζι η παραγωγή”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βροχίτσας και σταφιδοπαραγωγός Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

“Σύμφωνα με  στοιχεία που υπάρχουν  προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η  στήριξη των παραγωγών μας.  Αναμένουμε  τα  μέτρα  από το υπουργείο  για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και  είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν  άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος

Όλη η επικαιρότητα