WEB tv Ηλεία

Παραμένουν άλυτα τα τεράστια προβλήματα του ΕΚΑΒ – Έχει χτυπήσει… κόκκινο για τη δημόσια υγεία (vid)

Η υποστελέχωση της υγείας και συγκεκριμένα του τομέα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του γνωστού μας ΕΚΑΒ και οι ελλείψεις σε οχήματα, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί δραματικά οι διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στην Ηλεία και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού και επισήμανε ότι τα περισσότερα οχήματα είναι πολύ μεγάλης ηλικίας, έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα και βρίσκονται σε συνεργεία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά σας όπως το απαιτούν οι συνθήκες.

«Από το σωματείο έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα», ανέφερε καταρχήν ο κ. Θεοδωρόπουλος, που συνεχίζοντας τόνισε. «Όλο το τελευταίο διάστημα μιλάμε για τις ελλείψεις που έχουμε και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε έμψυχο δυναμικό. Τώρα η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της. Υπάρχει τρομερή έλλειψη ασθενοφόρων, τόσο στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όσο και στην Ηλεία. Υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ούτε ένα εφεδρικό ασθενοφόρο, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που χαλάσει κάποιο από αυτά που υπάρχουν, θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τους τομείς παρέμβασης κατά έναν.

Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί καινούργια προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας και δημιουργεί κινδύνους για τους ανθρώπους οι οποίοι θα χρειαστούν τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Είμαστε σε μία περίοδο δύσκολη, γιατί καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό το κύμα της πανδημίας, συν η ροή των περιστατικών που έχει γυρίσει στα παλιά επίπεδα, την περίοδο του lockdown, λόγω φόβου και κάποιων άλλων καταστάσεων, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μας καλούν για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε και όχι μόνο για κάποια έκτακτη ανάγκη».

Υπάρχει κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές

τι δεν καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει και κίνδυνος για τις ζωές των ασθενών. «Το βασικό για μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε εκεί που πραγματικά χρειάζεται ο πολίτης. Το βασικό είναι δηλαδή να σώσουμε κάποιον άνθρωπο που κινδυνεύει. Αυτή τη στιγμή οι δυνατότητές μας όσο πάνε και μειώνονται. Έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μιας και είμαστε στη μέση της πανδημίας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εφόσον αυτό το πράγμα εξαπλωθεί και δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες, θα είναι πολύ ανασφαλές το περιβάλλον μας, το επαγγελματικό και δεν θα αισθανόμαστε ασφαλείς, ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πάσχοντες πολίτες.

Τα ασθενοφόρα δε, χαλάνε σε καθημερινή βάση. Από τα 53 ασθενοφόρα που έχει η περιφέρεια μας, σχεδόν τα μισά είναι χαλασμένα. Είναι στα συνεργεία και η επισκευή τους καθυστερεί. Υπάρχουν στο στόλο μας ασθενοφόρα πολύ παλιά, από το 2003, από την εποχή της Ολυμπιάδας όπου είχε γίνει μία μεγάλη προμήθεια για το ΕΚΑΒ. Από κει και πέρα το ΕΚΑΒ δεν έχει προνοήσει να ανανεώσει το στόλο.

Έγινε η δωρεά το 2018 με κάποια ασθενοφόρα τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι μας κρατάνε ζωντανούς. Αν δεν υπήρχε αυτή η δωρεάν δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Ο στόλος των ασθενοφόρων».

Απηρχαιωμένος ο στόλος των ασθενοφόρων

Όσον αφορά το μέλλον της ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ, ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι μάλλον απαισιόδοξος. «Από όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ. Και δυστυχώς οι δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ένα καλά εξοπλισμένο ασθενοφόρο.

Για να καλύπτει τα περιστατικά κορωνοϊού. Όπως έχει εξαπλωθεί ο ιός, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά ως πιθανά περιστατικά με κορωνοϊό. Σίγουρα όμως θα πρέπει να υπάρχει ασθενοφόρο που να είναι κατάλληλο για όλα αυτά τα περιστατικά. Απλά τώρα γίνεται μία τυπική απολύμανση μετά από ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό που διακομίζεται, μένει το ασθενοφόρο μια-δυο ώρες εκτός λειτουργίας, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Όμως αυτά είναι ημίμετρα. Δεν είναι λύσεις. Και νομίζω ότι είναι επικίνδυνα ημίμετρα, αν θα χρειαστεί πολύ σύντομα να έχουμε διακομιδή άλλου ανθρώπου. Ιδίως αν αυτός έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλα αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζουν στο υπουργείο, δεν γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Ήταν να γίνει μία προμήθεια από την περιφέρεια για 14 ασθενοφόρα με χρήματα μάλιστα από το ίδιο το ΕΚΑΒ, όμως μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Έχει προχωρήσει μόνο για 3 εξ αυτών και είναι πιθανόν να τα πάρουμε το Νοέμβριο, όμως για τα υπόλοιπα 11 δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία και δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει. Οι αρμόδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που λέμε τώρα είναι μία κραυγή αγωνίας. Έχουν στενέψει πολύ τα περιθώρια και δεν έχουμε χρόνο όσον αφορά την ανανέωση του στόλου μας.

Ελλείψεις και σε προσωπικό

Τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε για μια ακόμη φορά και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό. «Ελλείψεις υπάρχουν και για το προσωπικό μας, τώρα τελευταία έγινε μία προσπάθεια για την πρόσληψη προσωπικού, αλλά δεν έχει τελεσφορήσει. Στην περιφέρεια της Ηλείας ήταν να προσληφθούν 12 άτομα. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν έρθει μόνο πέντε άτομα, δεν ξέρω αν θα βρεθούν άλλοι αιτούντες για να έρθουν, αλλά και προσωπικό να προσλάβουμε, τι να κάνουν αφού δεν έχουμε ασθενοφόρα;».

Όλη η επικαιρότητα