Πάσχα Υγεία

Πασχαλινές γιορτές, κορωνοϊός και… μοναξιά: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η περίοδος των γιορτών συνηθίζεται να περιβάλλεται από χαρά, αγάπη και όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους. Για άλλη μια χρονιά όμως, θα πρέπει να περάσουμε το Πάσχα ακολουθώντας τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας και έτσι για πολύ κόσμο, οι γιορτές μετατρέπονται σε μια περίοδο μοναξιάς και απομόνωσης αφού δεν μπορούν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το στρες και η θλίψη είναι μερικά από τα συναισθήματα που βρίσκονται σε “έξαρση” αυτή την περίοδο αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχουμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε και να νιώσουμε καλύτερα.

Πρώτα από όλα οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίσουμε την κατάσταση ως έχει: δεν έχει κανένα νόημα να εμμένουμε στα όσα δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί πολύ απλά αυτό επιβαρύνει τη ψυχολογία μας. Αναλύουμε τα δεδομένα, βλέπουμε τι είναι αυτό που μας στεναχωρεί και το αποδεχόμαστε για να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Αν δεν μπορούμε να δούμε συγγενείς και φίλους μέσα στις γιορτές μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στον εαυτό μας και αν αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναχική περίοδο πιο δημιουργικά. Τον ελεύθερο χρόνο των γιορτών μπορούμε να κάνουμε εκείνα που δεν προλαβαίναμε άλλες ημέρες, όπως για παράδειγμα να διαβάσουμε το βιβλίο που αφήσαμε στη μέση, να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας, να μάθουμε κάτι καινούργιο παρακολουθώντας κάποιο διαδικτυακό σεμινάριο ή απλά κάνοντας μια κούρα ομορφιάς. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο με μια ξέφρενη γιορτή αλλά δε χρειάζεται να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε καλά μέσα στη μοναξιά μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι γιορτές είναι συχνά μια περίοδος νοσταλγίας, θυμόμαστε τις καλές στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και τις επιζητούμε, επιδιώκουμε την επανάληψή τους. Το ότι είμαστε μόνοι μας δε σημαίνει ότι δεν έχουμε κανέναν στη ζωή μας. Αν δε μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με όλους όσους θα επιθυμούσαμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις άλλες πρακτικές επικοινωνίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα τηλεφώνημα λόγου χάρη, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα παρά το γεγονός ότι δε μπορούμε να ταξιδέψουμε στον τόπο που μένουν οι δικοί μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι μόνο ζήτημα φυσικής παρουσίας, τα συναισθήματα και η αγάπη δε χάνονται και καλό είναι να προσπαθούμε καθημερινά να τα καλλιεργούμε είτε πρόκειται για γιορτές είτε όχι.

Πολύ σημαντικό είναι το να μην έχουμε… μεγάλες προσδοκίες.

Είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε τις εποχές που μαζευόμασταν πολλές οικογένειες μαζί για να περάσουμε καλά; Δεν αρκεί να έχουμε μια οικογένεια μαζί μας για να νιώσουμε ζεστασιά; Το Πάσχα στο χωριό είναι ο μόνος τρόπος να περάσουμε καλά; Αντί να γκρινιάζουμε ζητώντας το “τέλειο” μήπως θα ήταν καλύτερο να αφοσιωθούμε στο πώς θα οργανώσουμε μια όμορφη συνάντηση ακόμα και με λιγότερα άτομα;

Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να θέλουν να ζουν κινηματογραφικά τις ζωές τους ή όπως συνηθίζεται να λέμε “σαν να μην υπάρχει αύριο”. Αφήστε τις ταινίες για τον κινηματογράφο, οι γιορτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο αφορμές για ξεκούραση και περισυλλογή. Μη φορτώνετε όλη την προσδοκία σας και την επιθυμία για χαρά σε μία βδομάδα…

Καλλιεργήστε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Εάν είστε καλά στην υγεία σας αυτό τον καιρό αρκεστείτε σε αυτό και νιώστε καλά για το δώρο που έχετε στα χέρια σας. Ίσως δε μπορείτε να δείτε τους γονείς σας φέτος αλλά έχετε ανθρώπους στο κοντινό σας περιβάλλον να επικοινωνήσετε, εστιάστε στο να τους δώσετε αγάπη.

Βάλτε έναν μικρό στόχο αυτή την περίοδο, ένα στόχο με τον οποίο θα προσφέρετε στους άλλους. Έχει επιστημονικά παρατηρηθεί πως όταν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της προσφοράς τα επίπεδα του στρες μειώνονται και η ικανοποίηση με την ίδια τη ζωή μας αυξάνεται. Αυτό άραγε δεν είναι και το πραγματικό νόημα των γιορτών;

Όλη η επικαιρότητα