Ηλεία

Πειραματικά σχολεία στον Πύργο – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου και Ολυμπίας, καθώς και εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς των σχολείων του Πύργου, για μία ακόμη φορά στάθηκαν απέναντι στην πρόταση της πολιτείας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, να μετατραπούν σε πειραματικά σχολεία το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το 4ο Λύκειο Πύργου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες, τόνισαν ότι αυτή η κίνηση δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Πύργο και στο νόμο.

Τρύφωνας Αθανασόπουλος

Πρώτα μίλησε ο κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας που ανέφερε.

«Η πρόσκληση για τη σημερινή συνέντευξη τύπου έγινε από τους συλλόγους διδασκόντων 1ου Γυμνάσιου Πύργου και 4ου Λυκείου Πύργου, με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες της Ηλείας, τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, για την πρόταση για την οποία δεν ρωτήθηκε κανένας τους, για τα πειραματικά σχολεία».

Ευρυδίκη Παυλοπούλου

Η κα Ευρυδίκη Παυλοπούλου αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ τόνισε σχετικά με αυτή την πρόταση.

«Η ΕΛΜΕ Ηλείας στηρίζει το αίτημα και τον αγώνα των 2 σχολείων του Πύργου για τη μετατροπή τους σε πειραματικά. Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω οικονομικής κρίσης και εγκλεισμού των σχολείων και εν μέσω τηλεκπαίδευσης, έχοντας αφήσει τα σχολεία στην τύχη τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προχωρά στην γενίκευση των πειραματικών και των πρότυπων σχολείων, παρουσιάζοντας αυτή την προσπάθεια ως μία προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και με τις κοινωνικές ανάγκες σήμερα. Αν πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια, στα δύο σχολεία καταργούνται οργανικές θέσεις των συνάδελφων, μία διαδικασία που είναι πάρα πολύ άδικη και την ευθύνη για αυτό την έχει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση. Θίγονται και συνάδελφοι που χρόνια περιμένουν να βελτιώσουν την οργανική τους θέση και τώρα χάνουν και αυτή την ευκαιρία».

Παναγιώτα Πατσή

Η κα Παναγιώτα Πατσή αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πύργου και Ολυμπίας τόνισε από την πλευρά της.

«Θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους του 1ο Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Πύργου που έχουν προταθεί να γίνουν πειραματικά σχολεία από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνουν οι οργανικές τους θέσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση, επομένως καταργούνται τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων. Τι θα γίνει με τα παιδιά που έρχονται από το πέμπτο και το έκτο δημοτικό σχολείο στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου; Υπάρχει δυνατότητα να πάνε σε όμορες σχολικές μονάδες; Αυτό δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς θα οδηγήσει πολλά παιδιά, που ενώ διαμένουν δίπλα σε αυτό το σχολείο, θα αναγκαστούν να πάνε σε ένα όμορο σχολείο που θα είναι πολύ πιο μακριά;».

Χριστίνα Αθανασακόπουλου

Η κα Χριστίνα Αθανασακόπουλου καθηγήτρια του 4ου Λυκείου Πύργου δήλωσε.

«Το ζήτημα που θέλω να θίξω, είναι η απώλεια της οργανικής μας θέσης, που πραγματικά ανατρέπει όχι μόνο τα εργασιακά μας δεδομένα, αλλά την ίδια μας τη ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι στο σχολείο που στον εργασιακό τους βίο έχουν περιπλανηθεί σε όλη την Ελλάδα για να αποκτήσουν την οργανική τους θέση, άνθρωποι οι οποίοι σε μερικά χρόνια συνταξιοδοτούνται και ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της οργανικής τους θέσης. Μία μεταχείριση τελείως άδικη, άνιση, βασισμένη σε μία αυθαίρετη επιλογή. Κάποιες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα χάνουν την οργανική τους θέση. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι είναι παράλογος αυτός ο νόμος που μας ωθεί στο τέλος της σταδιοδρομίας μας να αρχίσουμε να ψάχνουμε για άλλη θέση».

Μάγδα Αργυροπούλου

Η κα Μάγδα Αργυροπούλου εκπαιδευτικός αγγλικής στο 1ο Γυμνάσιο επισήμανε.

«Εγώ θα αναφερθώ κυρίως για τα λάθος μηνύματα που περνούν στην κοινωνία κάποιες τέτοιες πρακτικές. Δηλαδή δίνοντας κάποιους ωραίους τίτλους στα σχολεία, αναβαθμίζουμε έτσι ποιοτικά την κοινωνία; Τι θέλουμε δηλαδή; Να τους κάνουμε πιο άριστους τους μαθητές; Ακούω ότι η τοπική κοινωνία έχει μπει ήδη στην διαδικασία ότι είναι ένα θετικό μέτρο και καλώς μας συμβαίνει. Πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η αριστεία; Για μας που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας μέσα στην τάξη και ακούμε και βλέπουμε την αγωνία και αισθανόμαστε αυτές τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να έχουν όλα τα παιδιά τη χαρά της ενεργούς συμμετοχής. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ποιοτική εκπαίδευση, όταν τα παιδιά δεν είναι ενθουσιασμένα, όπως και όταν δεν είναι ενθουσιώδεις οι καθηγητές. Και εγώ θεωρώ ότι μας έχουν αφήσει μόνους μας. Μήπως το κλειδί είναι η συνεχής επιμόρφωση στους καθηγητές;».

Βασιλική Καράγιωργα

Η κα Βασιλική Καράγιωργα μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Πύργου ανέφερε.

«Συμφωνούμε με τους συλλόγους του πέμπτου και του έκτου Δημοτικού, με την τοποθέτηση ότι τα πειραματικά που διαμορφώνονται μέσα στην πρακτική της ανανέωσης της δημόσιας Παιδείας δεν μας βρίσκει σύμφωνους στο εξής βασικό σημείο. Δημιουργείται μία κατηγοριοποίηση των μαθητών, γεγονός που δεν εκφράζει τη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα συμφωνούμε να υπάρχει αναβάθμιση της, όχι όμως με αυτό τον τρόπο. Περισσότερο διαμορφώνεται μία λογική βιτρίνας, παρά η ουσία στην οποία θα περιμέναμε να γίνουν έργα ουσιαστικά, με ανανέωση και καινοτόμα προγράμματα στα δημόσια σχολεία, που θα πρέπει να είναι για όλα τα παιδιά, όπου αυτό είναι το άγχος και η αγωνία όλων των γονέων. Διαφωνούμε με μια λογική που χωρίζει τα παιδιά μας σε ανώτερα και κατώτερα».

Λάζαρος Ασμής

Τέλος ο κος Λάζαρος Ασμής κοινωνιολόγος στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου δήλωσε.

«Θέλω να αναφερθώ σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν αυτά τα πειραματικά σχολεία. Γιατί λέγοντας μισές αλήθειες, σκιαγραφούν μεγάλα ψέματα, όσον αφορά τις οργανικές θέσεις που χάνονται και όσον αφορά το σχολείο της γειτονιάς που χάνεται για πολλά παιδιά της πόλης. Εμείς είπαμε ότι δεν είμαστε εναντίον των πειραματικών, περιγράψαμε πως τα θέλουμε. Επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε την τακτική να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι αυτά τα σχολεία φέρνουν την ανάπτυξη. Να μας πουν πως θα φέρουν την ανάπτυξη. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι τα σχολεία μας ανήκουν, ότι είναι ιδιοκτησία μας, όπως θέλουν να μας προσάψουν όλοι οι πρόθυμοι του κοινωνικού αυτοματισμού. Εμείς απλά είπαμε ότι δεν θα δεχτούμε κανένα σχολείο μας να μεταλλαχθεί για να κάνουν καριέρες κάποια στελέχη της εκπαίδευσης».

Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου από πρόσφατη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ για τα Πειραματικά Σχολεία

Όλη η επικαιρότητα