Ζώα

Πειραματόζωα: Αναγκάζουν σκυλάκια και μαϊμούδες να καπνίζουν για ώρες

To κάπνισμα είναι μια από τις βασικές αιτίες καρκινογενέσεων στο ανθρώπινο σώμα. Οι καταναλωτές φυσικά, γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία και τον κίνδυνο από την τοξικότητα εκείνο όμως που οι περισσότεροι δε ξέρουν είναι οι δοκιμές που γίνονται στα εργαστήρια του εξωτερικού προκειμένου για τα νέα, πιο ελαφρά τσιγάρα, τα χαρτάκια καλύτερης ποιότητας και τις νέες ποικιλίες καπνού…

Πολλές εταιρείες  στελεχώνουν ολόκληρα επιστημονικά εργαστήρια για να καταλήξουν τι θα πουλήσουν και τι όχι. Εκατοντάδες μικρά ζώα γίνονται πειραματόζωα και εξαναγκάζονται να καπνίζουν ακόμα και για έξι συνεχόμενες ώρες κάθε ημέρα, ακόμα και για χρονικό διάστημα τριών ετών!

Οι πρακτικές που ακολουθούν είναι εξαιρετικά βίαιες.

Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, τα ποντίκια μπορεί να κλείνονται μέσα σε σφραγισμένα κουτιά με καπνό προκειμένου να μελετηθεί το τι παθαίνει ο οργανισμός τους μετά την έκθεση σε αυτόν. Σε άλλες περιπτώσεις βάζουν πίσσα κατευθείαν στο δέρμα προκειμένου να προκληθούν καρκινογενέσεις.

Σκυλιά, κουνέλια αλλά και μαϊμούδες δένονται ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και αναγκάζονται να καπνίζουν για ατελείωτες ώρες με ειδικές συσκευές που τοποθετούνται στην μύτη τους. Τα πειράματα αυτά έχουν ξεκινήσει από το 1960 αλλά δυστυχώς ακολουθούνται μέχρι τις ημέρες μας, με την ίδια σκληρότητα. Τουλάχιστον στην Αμερική, η νομοθεσία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν στις συσκευασίες των τσιγάρων το ότι έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα αυτό όμως δε σημαίνει πως εκείνες συμμορφώνονται πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αντιδρούν και καταθέτουν μηνύσεις κατά της Πολιτείας με το επιχείρημα πως οι αναγραφές στερούν την ελευθερία της έκφρασης (!) στον πολίτη και δημιουργούν αρνητική εικόνα για τα προϊόντα.

Το πιο φρικιαστικό από όλα συμβαίνει με τις περιπτώσεις των ζώων που κυοφορούν. Έχει γίνει γνωστό πως σε περιπτώσεις πως οι επιστήμονες των εργαστηρίων τοποθετούν σωλήνες στις κοιλιές των εγκύων μαϊμούδων, προκειμένου να διαχέεται νικοτίνη στον οργανισμό του ζώου αλλά και του βρέφους. Έτσι, μελετούν τις επιπτώσεις των νέων τσιγάρων σε μια εγκυμοσύνη…

Δείτε το βίντεο από την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA:

Όλη η επικαιρότητα