Ηλεία

Περιουσία του Ινστιτούτου Κοροίβου στην Αγ. Μαύρα – Ο,τι απέμεινε από την λεηλασία ετών

Ακούστε το άρθρο

Με ενέργειες του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου και ύστερα από αίτημα του Γρηγόρη Γιαννακόπουλου, αντικείμενα που μαρτυρούν την αγροτική παράδοση του τόπου και βρίσκονταν στο Ινστιτούτο Κοροίβου και στο έλεος «αρπακτικών» περισώζονται αφού μεταφέρονται στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας.

Μέχρι στιγμής, με την άδεια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν μεταφερθεί στο μουσείο έπιπλα, μια πλάστιγγα, νταμουζάνες γίγας αλλά και…σπόροι φασολιών! Ακόμη γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν και τα κουφάρια κάποιων οχημάτων που βρίσκονται στα υπόστεγα του Ινστιτούτου.

Χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης επικέφθηκε το Μουσείο όπου τον υποδέχθηκε ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος.

Ο  δημιουργός του Μουσείου υποδεχόμενος τον κ. Βασιλόπουλο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος εκτός από την άριστη διαδρομή του περί τα αγροτικά έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία στα Πολιτιστικά. Οι εθελοντές της Αγίας Μαύρας που μόχθησαν να φτιάξουν αυτό το Μουσείο , που ο καθένας μας έδωσε αντικείμενα και έβαλε την προσωπική του εργασία,χωρίς μισθούς χωρίς να ζητήσουμε θέσεις πολιτικές, σας ευχαριστούμε γιατί χάριν εσάς περισώσαμε από το Ινστιτούτο Κοροίβου ότι είχε απομείνει από τις σφοδρές λεηλασίες που έχει υποστεί το φοβερό αυτό αγροτικό μνημείο τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοβουλία σας κύριε αντιπεριφερειάρχα πήγαμε εκεί και παραλάβαμε αυτά τα λίγα πράγματα που είχαν απομείνει. Με την ευκαιρία σας ευχαριστώ και για το ιστορικό έκθεμα που δωρίσατε στο Λαογραφικό, την μπαντόζα, η οποία είναι μοναδική στην ελληνική επικράτεια»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος δήλωσε: «Είναι πολύ συγκινητικό και σημαντικό να βλέπω εδώ από τον τόπο που κατάγομαι ένα σοβαρό Λαογραφικό Μουσείο  που παρόμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από εθελοντές αλλά καρδιά αυτής της προσπάθειας είναι ο πρώην δήμαρχος Τραγανού  Γρηγόρης Γιαννακόπουλος που αποδεικνύει πόσο του αρέσει να προσφέρει στα κοινά. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε μου ζήτησε πώς μπορώ να ενισχύσω αυτό το Μουσείο. Κάνω ότι είναι δυνατό. Εδώ υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί το κάθε μηχάνημα, το κάθε εργαλείο ώστε να το βλέπουν μικροί και μεγάλοι και να διδάσκονται την παράδοση, την ιστορία του τόπου. Ευχαριστώ την διοίκηση και τους εργαζόμενους στην ΕΛΓΟ Δήμητρα για την αμέριστη βοήθειά τους να περισώσουμε σπουδαία αντικείμενα που βρίσκονται στο λεηλατημένο Ινστιτούτο Κοροίβου».

Τον αντιπεριφερειάρχη και τον τ. δήμαρχο ευχαρίστησε και ο πρόεδρος της ΤΚ Αγίας Μαύρας Γιώργος Σταθόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα