Ηλεία

Περιπέτεια δίχως τέλος για τον Κ. Ζαγοριανό – Η αθωωτική απόφαση και η «εκρηκτική» δήλωση του Θ. Αντωνόπουλου

Περιπέτεια δίχως τέλος για τον Κώστα Ζαγοριανό από την Κάλυμνο.
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια του μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού από την Κάλυμνο Κώστα Ζαγοριανού ο οποίος παρά την δικαστική απόφαση που του επιτρέπει να βλέπει το παιδί του και να το παίρνει στο νησί του κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και ενάμιση μήνα το καλοκαίρι, έρχεται και φεύγει από τον Πύργο χωρίς να μπορεί να αγκαλιάσει ουσιαστικά την κόρη του.

Την υπόθεση είχε αναδείξει τον περασμένο Μάιο η εφ. «Πατρίς» μέσω της οποίας ο κ. Ζαγοριανός κατήγγειλε πως η πρώην σύζυγος του και η οικογένεια της δεν του επιτρέπουν να βλέπει το παιδί όπως προβλέπει η δικαστική απόφαση και απεναντίας το έχουν στρέψει εναντίον του με αποτέλεσμα όταν τον βλέπει να είναι επιθετικό και απόμακρο.

Διαβάστε επίσης

H «Oδύσσεια» ενός ναυτικού για να δει την κόρη του – Τι καταγγέλει στην εφ. «Πατρίς»

Στις 14 Ιουλίου, ο μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού ήρθε στον Πύργο με τους γονείς του προκειμένου να πάρουν την μικρή. Παρά το γεγονός μάλιστα πως συμφώνησαν να περάσουν πρώτα 2 -3 μέρες προκειμένου η κόρη του να τον συνηθίσει, όταν ήρθε η ώρα να την πάρει και να φύγουν, τότε η μητέρα τους το αρνήθηκε.

Υπέβαλλαν μήνυση, η πρώην σύζυγός του χθες δικάστηκε όμως το δικαστήριο την αθώωσε με το σκεπτικό ότι η ίδια έχει κάνει τα πάντα αλλά το παιδί επιμένει να μην θέλει να δει τον πατέρα του.

Κώστας Ζαγοριανός, πατέρας

«Η ελληνική δικαιοσύνη διέγραψε έναν πατέρα»

«Ήρθα στον Πύργο από τις 14 του μήνα για να παραλάβω την μικρή αλλά κατόπιν συμφωνίας αποφασίσαμε να κάτσω μερικές μέρες ώστε να με συνηθίσει το παιδί γιατί όπως ισχυρίζεται η μητέρα του, δεν με θέλει και έχει μια κακία την οποία του την έχουν δημιουργήσει η πρώην γυναίκα μου και οι γονείς της. Έβλεπα το παιδί για λίγες μέρες, το οποίο ερχόταν λίγο αγριεμένο και μέχρι να με συνηθίσει πηγαίναμε στο λούνα παρκ για να αρχίσει να απελευθερώνεται. Την περασμένη Κυριακή ζήτησα από τη μητέρα να ετοιμάσει το παιδί για να το πάρω στην Κάλυμνο μαζί με τους παππούδες. Έφερε το παιδί με μια ψευτοβαλίτσα χωρίς να έχει καν το κλειδί της καγκελόπορτας από όπου βλέπαμε το παιδί σαν φυλακόβιοι και μόλις την ρώταγε αν θα ανοίξει την πόρτα, το παιδί  έκλαιγε. Ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι έκανε προσπάθειες, δεν έκανε τίποτα. Όλα είναι ψέμματα. Μετά την δεύτερη προσπάθεια κάλεσα την αστυνομία. Όταν ήρθε το όργανο της είπε να ανοίξει την πόρτα να δούμε το παιδί και απάντησε ότι δεν είχε πάνω της το κλειδί. Όλα ήταν μια μπλόφα κατόπιν βοήθειας του δικηγόρου της και τελικά δεν υπάρχει ελληνική δικαιοσύνη. Έχω μια απόφαση, είμαι πατέρας και έχω να δω το παιδί μου τρία χρόνια. Το παίρνω αγκαλιά πίσω από κάγκελα. Η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση αυτή διέγραψε έναν πατέρα

Κυράννα Ζαγοριανού, γιαγιά

«Δεν μπορούμε ούτε να φιλήσουμε το εγγόνι μας»

«Ήρθαμε από την Κάλυμνο να δούμε το εγγόνι μας και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να το δούμε παρά μόνο μέσα από τα κάγκελα. Ούτε να σκύψει το παιδί να το φιλήσουμε και ύστερα ήρθαμε στο δικαστήριο και μας ακύρωσαν την δικαστική απόφαση. Δεν ξέρω τι νόμους παίρνει η Ελλάδα. Η μητέρα έχει παραβιάσει όλους τους νόμους, δεν μας φέρνει το παιδί».

Μαζί με τον μηχανικό του Εμπορικού Ναυτικού ήρθαν στον Πύργο και οι γονείς του παππούδες του παιδιού, Κυράννα και Πέτρος Ζαγοριανός ζητώντας να αγκαλιάσουν το εγγονάκι τους

Πέτρος Ζαγοριανός, παππούς

«Δεν μας δίνει το παιδί παρά την δικαστική απόφαση»

«Ήρθαμε στον Πύργο για να δούμε το παιδί και το αποτέλεσμα ήταν να μην μας το δώσει παρά την δικαστική απόφαση και καθόμασταν από τις 11.30 π.μ. έξω από τα κάγκελα μέχρι τις 7.30 μ.μ. και ήρθε η αστυνομία και την πήρε αυτόφωρο. Δικάστηκε και το δικαστήριο την έβγαλε αθώα. Δεν μας δίνει να πάρουμε το παιδί στην Κάλυμνο παρά την δικαστική απόφαση. Γιατί γίνεται αυτή η εναλλαγή από το ένα δικαστήριο στο άλλο;»

Θοδωρής Αντωνόπουλος, δικηγόρος

«Σκανδαλώδης απόφαση που ακυρώνει τον ρόλο του πατέρα»

«Πρόκειται για μια σκανδαλώδη δικαστική απόφαση η οποία παραβαίνει κάθε έννοια δικαίου του πολίτη αλλά και το αίσθημα της πολιτείας για την απονομή της δικαιοσύνης. Ένα δικαστήριο κάποια στιγμή αποφάσισε ότι ο πατέρας έχει το δικαίωμα της επικοινωνίας ως εξής: Να παίρνει το παιδί του στον τόπο κατοικίας του, την Κάλυμνο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και ενάμιση μήνα το καλοκαίρι. Αυτό το δικαστήριο το αποφάσισε αναλογιζόμενο την απόσταση μεταξύ Πύργου και Καλύμνου και την αδυναμία του πατέρα να επισκέπτεται το παιδί του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτή η απόφαση έχει παραβιαστεί αλλεπάλληλα από την εν διαστάσει σύζυγο. Τα Χριστούγεννα ήρθε ο πατέρας στον Πύργο, δεν κατόρθωσε να δει το παιδί του παρά μόνο δυο ώρες με το πρόσχημα ότι υπήρχε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Υποβλήθηκαν μηνύσεις, δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και ο πατέρας έφυγε άπραγος έχοντας νοικιάσει αυτοκίνητο από την Αθήνα, διαμένοντας σε ξενοδοχείο του Πύργου και με ‘’κατόρθωμα’’ να δει το παιδί του μόνο δυο ώρες.

Το Πάσχα ο πατέρας έκανε Ανάσταση μόνος του σε ένα ξενοδοχείο, δεν είδε το παιδί ούτε μια ώρα. Υποβλήθηκαν μηνύσεις, δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, καταφύγαμε στον κύριο εισαγγελέα (όχι τον σημερινό της έδρας) ο οποίος συνέστησε να έρθουμε σε επαφή με το παιδί 2 -3 μέρες μέχρι να συνηθίσει το παιδί τον πατέρα γιατί είχε να τον δει πολύ καιρό. Η μητέρα το αποδέχτηκε αλλά την ίδια στιγμή εξαφανίστηκε κλειδώνοντας τις πόρτες.

Τώρα, ο πατέρας έπρεπε να πάρει τον παιδί στις 15 Ιουλίου. Ήρθε στις 14/7 με καλή θέληση κάθισε οκτώ μέρες μίσθωσε ξενοδοχείο έχοντας μαζί και τους υπερήλικες γονείς του, τον παππού και την γιαγιά του παιδιού που με λαχτάρα περίμεναν να δουν το εγγονάκι τους και δεν κατόρθωσε να δει το παιδί του παρά ελάχιστες φορές και ώρες υπό την κλοιό της μητρικής γραμμής.

Την περασμένη Δευτέρα υποβλήθηκε μήνυση για παραβίαση της δικαστικής απόφασης που είναι αμετάκλητη ως προς το σημείο της επικοινωνίας. Χθες έγινε το αυτόφωρο   δικαστήριο και αποφάσισε ότι η μητέρα είναι αθώα.

Αν κατάλαβα καλά γιατί πρώτη φορά μου συμβαίνει μετά από 40 χρόνια να βγαίνω από αίθουσα και να μην καταλαβαίνω τι λέει η απόφαση, είναι ότι η μητέρα έκανε το παν για να προτρέψει το παιδί να πάει με τον πατέρα και δυστυχώς απέτυχε στο εγχείρημα της.

Αυτό δυστυχώς απεφάνθη το ελληνικό δικαστήριο στον Πύργο, εξευτέλισε μια δικαστική απόφαση που το ίδιο το δικαστήριο είχε εκδώσει και της αφαίρεσε το υποκειμενικό στοιχείο του δόλου λέγοντας ότι αυτή η γυναίκα η οποία από το 2018 έχει καταμηνυθεί τουλάχιστον 30 φορές για παραβίαση δικαστικής απόφασης καλώς δεν έδωσε το παιδί, γιατί το παιδί αρνούταν να πάει με τον πατέρα. Θεώρησε ότι είχε κάνει το παν για να προτρέψει ένα παιδί 5 ετών να πάει με τον πατέρα στην πατρική κατοικία.

Αυτή η απόφαση με προσβάλει όχι μόνο ως νομική αλλά και ως πολίτη. Είναι ασύμβατη με το νομοθετικό καθεστώς και προφανώς οι δικαστές δεν έχουν ενημερωθεί για το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει που αναγνωρίζει ισότητα και ισονομία των γονέων στην επιμέλεια των παιδιών. Με λίγα λόγια ακυρώνει τον ρόλο  πατέρα και τον θεωρεί ανύπαρκτο στοιχείο στη ζωή του παιδιού. Ο πατέρας προορίζεται μόνο να δίνει διατροφή.

Είναι περιπτώσεις οδηγούν σε αυτοδικίες και καταστάσεις πολύ άσχημες που έχουμε δει και πρόσφατα. Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση και καλώ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να την αναιρέσει τώρα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γονείς δυο ταχυτήτων δηλαδή να είναι η καλή η μητέρα και ο κακός ο πατέρας χωρίς να υπάρχει τίποτα σε βάρος του. Και δεν είναι δυνατόν ένα ελληνικό δικαστήριο να επιδικάζει την επικοινωνία στον πατέρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και να έρχεται ένα άλλο δικαστήριο και να λέει ότι καλώς δεν έδωσε η μητέρα το παιδί στον πατέρα επί 3 χρόνια γιατί έκανε τα πάντα για να του δώσει το παιδί αλλά δε το πέτυχε.

Λυπάμαι και αισθάνομαι θλίψη σαν δικηγόρος, σαν πολίτης και σαν πατέρας. Συμπληρωματικά, όταν κατέθετε ο παππούς, η κυρία εισαγγελέας των ρώτησε γιατί ήρθε εδώ γιατί δεν έχει κανένα λόγο και λέει ο παππούς εγώ ήρθα να δω το εγγονάκι μου. Του απάντησε πως νομικό δικαίωμα έρθει έχει μόνο ο γιος σας, δηλαδή τον υποτίμησε. Τότε λοιπόν θεώρησα ότι είναι προκατειλημμένη και ζήτησαν την εξαίρεση της. Μετά από διακοπή η ίδια έκρινε ότι δεν είναι εξαιρέσιμη και κρίνει αντικειμενικά την υπόθεση και στο τέλος μας έκανε και μάθημα παιδοψυχολογίας».

Όλη η επικαιρότητα