Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Αύξηση στις εξαγωγές-Στην όγδοη θέση παρά την πανδημία

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου,  οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,78 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 25,6% και ανήλθαν σε 18,59 δισ. ευρώ από 14,81 δισ. ευρώ.
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο η ελληνική αγορά κατέγραψε μεγάλη άνοδο στον τομέα των εξαγωγών, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο η πορεία των εξαγωγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, της τάξης του 31,5% , δηλαδή οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 810,8 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 2,57 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου,  οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,78 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 25,6% και ανήλθαν σε 18,59 δισ. ευρώ από 14,81 δισ. ευρώ.

Παρά την πανελλαδική αύξηση στο επίπεδο των εξαγωγών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη όγδοη θέση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών, με εξαγωγές συνολικής αξίας 549,5 εκατ., μειωμένες κατά 2,7% συγκριτικά με το 2018.

Στην κορυφή των εξαγόμενων προϊόντων, όσον αφορά την περιφέρεια βρίσκονται τα τρόφιμα, σε ποσοστό 69,9%.

Σε χαμηλά επίπεδα ακολουθούν τα χημικά-πλαστικά προϊόντα με 7,4%, τα ποτά και τα καπνά με 7% και τα μέταλλα με 6,4%.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος είναι γειτονική Ιταλία, με συναλλαγές συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά ακλουθεί η Γερμανία με εξαγωγές αξίας 73 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με εξαγωγές αξίας 64 εκατ. ευρώ.

Ολοένα και αυξάνεται η εξαγωγή της φράουλας

Αύξηση κατά 20- 30%, σε ετήσια βάση, παρουσιάζει η εξαγωγή της φράουλας, σύμφωνα με τον παραγωγό,  κ.Γιάννη Αρβανιτάκη, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μανωλάδας.

«Εξάγουμε το προϊόν μας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια έχουμε επεκταθεί και στις χώρες του Αραβικού κόλπου. Μιλάμε για τεράστια αγορά και κάθε χρόνο βλέπουμε μια αυξητική τάση 20-30%. Γενικότερα,  οι προορισμοί των προϊόντων μας έχουν διευρυνθεί. Οι χώρες όμως που μας προτιμούν σε μεγάλο βαθμό είναι οι Βαλκανικές, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει φυσικά η Ιταλία, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία αλλά και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια υπάρχουν και χώρες όπου είτε εξάγουμε μικρές ποσότητες όπως είναι η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ η Ισπανία δε μας προτιμάει καθόλου, αφού έχει και αυτή μια τεράστια παραγωγή. Μπορώ να πω ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερός μας ανταγωνιστής. Η φράουλα της Ηλείας και της Αχαΐας, με τις νέες ποικιλίες της και την άριστη ποιότητα του προϊόντος έχει πετύχει το ρεκόρ εξαγωγών αφού απευθύνεται τουλάχιστον σε 500 εκατ. καταναλωτές», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς», ο κ. Αρβανιτάκης

Όλη η επικαιρότητα