Αγροτικά Μεσσηνία Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρωτοβουλία για ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας και δασικούς χάρτες

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ελιά Καλαµάτας, αλλά και τη διόρθωση των δασικών χαρτών, αναλαµβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αρχικά ανακοίνωσε τη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης για την ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας, και στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση της “Ε”, παραδέχτηκε τα λάθη των δασικών χαρτών και εξήγγειλε πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για τη διόρθωσή τους.

Υπενθυµίζουµε ότι η ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας κινδυνεύει εξαιτίας της απόφασης Αποστόλου που ταύτισε το προστατευόµενο τοπικό προϊόν µε την ποικιλία Καλαµών. Υπενθυµίζουµε επίσης ότι στη Μεσσηνία τουλάχιστον 140.000 καλλιεργούµενα στρέµµατα έχουν χαρακτηριστεί δασικά, ενώ εκκρεµεί η εξέταση 14.500 ενστάσεων.

Ο κ. Αναστασόπουλος µιλώντας για την ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας είπε µεταξύ άλλων: “Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα όχι µόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαµάτας της Μεσσηνίας, αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαµών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, µε συνέπεια να έχει µειωθεί σηµαντικά το εισόδηµα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών. Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες µιας σκόπιµης και παράνοµης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΑΑΤ, και συγκεκριµένα της Απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εµπορικής καπήλευσης και υποβάθµισης του δικού µας, του µοναδικού νοµίµως κατοχυρωµένου από την Ε.Ε. και παγκοσµίου φήµης προϊόντος «Ελιά ΠΟΠ Καλαµάτας», το οποίο µε βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία.

Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεµίσουν οι παγκόσµιες αγορές µε ελιές «Κalamata olives» προερχόµενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιµοποιώντας παράνοµα το όνοµα «Καλαµάτα» και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές µας ελιές από την αγορά.

Η παρανοµία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά, µε την κατάργηση της Απόφασης του κ. Αποστόλου. Ευελπιστούµε, τελικά, σε µια θετική απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021, µετά από πολλές αναβολές. Αφού λοιπόν επανέλθει η νοµιµότητα σύµφωνα µε το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο, έχουµε τη δυνατότητα να επεκτείνουµε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαµάτας και στους όµορους Νοµούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας”.

ΤΗΛΕ∆ΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Για την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Αναστασόπουλος είπε: “Σε συνέχεια αυτών, προκαλούµε την ερχόµενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6 µ.µ. ευρεία τηλεδιάσκεψη, µε τη συµµετοχή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του θεµατικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεµατικού αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του δηµάρχου Καλαµάτας και δηµάρχων ή εκπροσώπων όλων των δήµων της Μεσσηνίας, των διευθυντών ∆ΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισµού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκοµικών Προϊόντων Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης), του εκπροσώπου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισµών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συµµετέχουν. Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν την ερχόµενη εβδοµάδα, από ∆ευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου µε την υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431”

Πηγή: Εφ. Ελευθερία Καλαμάτας

Όλη η επικαιρότητα