Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειακό Συμβούλιο  Δυτικής Ελλάδας: Οι τοποθετήσεις των Ηλείων αιρετών

Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  τοποθετήθηκαν οι αιρετοί της Ηλείας για το θέμα του ακαδημαϊκό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν οι: Κώστας Τζαβάρας βουλευτής Ηλείας της ΝΔ , Γιάννης Λυμπέρης Δήμαρχος Ήλιδας, Γιώργος Γεωργιόπουλος Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γιάννης Παπαδημητρίου Αντιδήμαρχος  Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Πύργου  και ο Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

«Η μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε στο κλείσιμο των σχολών της Ηλείας»

O δήμαρχο ς Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης έριξε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το κλείσιμο των σχολών στην Ηλεία ενώ αναφέρθηκε και στην εσωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών που δεν θέλει την εξακτίνωση.

«Εμείς στην Ηλεία οι φτωχοί καρπουζάδες, ζητήσαμε κάποιο τμήμα Γεωπονίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει όσμωση με την παραγωγή, τις εξαγωγές και γενικά τον πρωτογενή τομέα. Η δίκη για το κλείσιμο των σχολών έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου και εκτελείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της Αθήνας που δεν προλάβαμε να πάμε στην Αθήνα και βγήκαν να πουν μπράβο στην κυβέρνηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζει τη μεγάλη της αδυναμία που είναι η Πάτρα που έχει ως δορυφόρους την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Ας το αφήσουμε ως πανεπιστήμιο της Πάτρας και πάμε να δούμε τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπέρης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ
«Αν σε πάνε στο μηδέν δεν ξανασηκώνεσαι»

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί η Ολυμπία με την παρουσία κάποιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ αναφέρθηκε στη διαπίστωση που είχε γίνει κατά το παρελθόν όταν επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν διαπραγμάτευση για τις σχολές στην Ηλεία χωρίς σε αυτή να συμμετάσχει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, θέση την οποία κατείχε την περιόδο εκείνη παρά μόνο οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας με τον τότε Υπουργό κ. Γαβρόγλου.

«Ποιά μεταρρύθμιση; Μία μεταρρύθμιση που ξεκινά τροχειοδεικτικά από την Ηλεία για να έρθουν τον Οκτώβριο 30 – 40 τμήματα και λόγω της βάσης εισαγωγής να κλείσουν. Αν σε πάνε στο μηδέν δεν μπορείς να σηκωθείς. Θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να αρθρωθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γύρω από την Ολυμπία στην Ηλεία. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα πανεπιστήμιο μη κρατικού χαρακτήρα με έδρα την Ολυμπία και διοικητικό κέντρο τον Πύργο ή όπου αλλού. Αυτό δεν έχει σημασία. Μία πολιτιστικού χαρακτήρα σχολή που θα ακουμπά στην Ολυμπία, τον Πύργο και το Δήμο Ήλιδας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά ένα πανεπιστήμιο με διεθνές κύρος και εγώ ρωτώ. Σε αυτό το κύρος η Ολυμπία προσθέτει η αφαιρεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ
«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υποστηρίζουμε ένα μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό»

«Εγώ λοιπόν θέλω να σας καλέσω για μία επανάσταση της λογικής. Για μία εξέγερση λογική απέναντι σε όλους αυτούς τους παραλογισμούς. Αυτό το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πραγματικά θα πρέπει να ξαναγεννηθεί , ουσιαστικά να ξαναβαπτιστεί μέσα στον ορθό λόγο. Γιατί ήδη έχει απολέσει κάθε σχέση με τον ορθολογισμό. Και λυπάμαι που η υπουργός ακολουθεί τις προτάσεις του, όταν αυτές είναι βεβαρυμμένης αξιοπιστίας, γιατί ήδη τις έχουν μολύνει με παρεμβάσεις τους διάφορες παράγοντες, οι οποίοι αντί να βοηθήσουν για να αποκτήσουμε πράγματι σύγχρονα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπου οι καθηγητές δεν θα ασχολούνται με το να μαζεύουν προγράμματα από εδώ και από εκεί και δεν θα κάνουν δουλίτσες, αλλά θα ασχοληθούν με την έρευνα, με τον επιστημονικό διάλογο, με την συμμετοχή της κοινωνίας και την ανταλλαγή ιδεών της κοινωνίας με το χώρο του Πανεπιστημίου. Εγώ λοιπόν επαναλαμβάνω. Θα διαφωνώ σε αυτή τη βάση.

Στη βάση δηλαδή του ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ο χώρος όπου θα γεννιέται η γνώση η επιστημονική, θα μεταδίδεται και θα διδάσκεται η ευπρέπεια και το ήθος το επιστημονικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παίζονται παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας. Έχω προτείνει και θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη αλλά και όλους τους άλλους, αλλά ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη για ένα ζήτημα. Γιατί είχε το σθένος και την γενναιότητα διαχειριζόμενος ένα περιφερειακό προϋπολογισμό που έχει κεφάλαια πόρους που αφορούν και τις τρεις περιφέρειες, συναισθάνθηκε την ευθύνη που έχει να μην χρησιμοποιεί και να μην επιχορηγεί αυτό το προϋπολογισμό για να ενισχύει ένα πανεπιστήμιο που είναι πανεπιστήμιο Πατρών. Ας το ενισχύσει ο Δήμος Πατρών.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρωτοπόρος, να πάρει τη μεγάλη και τη γενναία ιστορική απόφαση, με βάσει το άρθρο 16 του συντάγματος, που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών δημοσίων πανεπιστήμιων, να ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία όπως έχει το δικαίωμα και να ζητήσει από την πολιτεία να πάρει ένα νόμο που θα ρυθμίζει την ίδρυση και τη δημιουργία δημοσίων νομικών εκπροσώπων από περιφερειακές αυτοδιοικήσεις με σκοπό τη λειτουργία και την ίδρυση ιδρυμάτων για την παροχή στο λαό μίας τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης. Εγώ επιμένω σε αυτό και αν θέλουμε πραγματικά να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδος θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε και ο καθένας ας τραβήξει το δρόμο του επάνω σε αυτό το ζήτημα.

Εγώ θα ήθελα ιδιαιτέρως από τη ΝΔ που την πιστεύω, που την εκφράζω με την παρουσία μου μέσα στη βουλή, που υπερασπίζομαι το κυβερνητικό έργο, να επανεξετάσει το ζήτημα. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι με το να κλείσουν δύο τμήματα στην Ηλεία από τα 430, εκ των οποίων τα 186 στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις, είχαν βάση εισαγωγής κάτω από το δέκα. Να μην πω τώρα για αυτά που μέσα στην Πάτρα τα τμήματα έχουν εισαχθεί φοιτητές με 1.000 ή 2.000 μόρια. Όπως επίσης να μην πω για τα ψαχνά της Εύβοιας τα οποία έχουν αεροδιαστημική τεχνολογία, ψηφιακή τεχνολογία, τμήματα πανεπιστημιακά στα οποία μπήκαν με κάτω από 7.000 μόρια, να μη μιλήσουμε για την Καβάλα, για τη Σάμο που έχει ένα τμήμα μαθηματικών όπου εισήχθησαν με 1.000 και 1.500 μονάδες.

Δεν πρέπει λοιπόν, με αυτή την έννοια, να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι υποστηρίζουμε ένα μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό. Έτσι θεωρώ ότι είναι το να δημιουργείς για το τίποτα μία αγωνιστική προσπάθεια η οποία δεν έχει κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
«Η απόφαση του υπουργείου είναι μία προσβλητική απόφαση»

Ηπ λ ή ρ η ς απαξίωση της Ηλείας είναι για άλλη μια φορά γεγονός και φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για μηδενικό αριθμό εισακτέων στα Τμήματα της Ηλείας είναι μια προσβλητική απόφαση. Ταυτόχρονα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ΙΕΚ και ΕΠΑΛ στη θέση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων των Ηλείων κατοίκων καθώς και όλων των αιρετών του νομού.

Η Ηλεία όσον αφορά τις Πανεπιστημιακές Σχολές αποτέλεσε το «πειραματόζωο» του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για όλα αυτά που έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί για τον ευρύτερο Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος η προειλημμένη απόφαση κλεισίματος σχολών στην Ηλεία σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ύπαρξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Μουσειολογίας στην Ηλεία κρίνονται όχι μόνο απαραίτητα αλλά και αναγκαία για την επιστημονική κατάρτιση των σπουδαστών καθώς και την άμεση σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγική διαδικασία. Η ύπαρξη Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων στο νομό καθώς και το γεγονός ότι το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στη χώρα με επισκεψιμότητα τουριστών απ’ όλο τον κόσμο, καταδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο.»

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕ ΗΛΕΙΑΣ
«Να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή μας»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των σχολών στην Ηλεία καθώς και στην εντατικοποίηση των παρεμβάσεων για να αρθεί η αδικία αυτή σε βάρος της Ηλείας.

Παράλληλα ζήτησε να κρατηθεί ζωντανή η φωνή της Ηλείας για το θέμα αυτό προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν ήσυχους αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα. «Να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή που διατυπώσαμε σήμερα για την Ηλεία ώστε να καταλάβουν ότι δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους αν δεν εισακουστεί το αίτημά μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολούτσος.

Όλη η επικαιρότητα