Ηλεία

Πετράλωνα Φιγαλείας: Αίτημα των ”Ανθέων της Πέτρας” προς την Περιφέρεια για τη διάσωση των μεγάλων γεφυριών των Πετραλώνων

Προσφάτως, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ για να γίνει μακροσκοπικός έλεγχος όλων των γεφυρών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όπου εντοπιστεί πρόβλημα θα γίνουν μελέτες και επισκευές. Παράλληλα, μέσα στο 2020, θα συνταχθεί και μητρώο γεφυρών ανά Περιφερειακή Ενότητα .

Με βάση την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΤΕΕ τα Άνθη της Πέτρας απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα ζητώντας να ενταχθούν στο πρόγραμμα 15 παραδοσιακά γεφύρια της Πελοποννήσου ανεξαρτήτως αν είναι ενταγμένα σήμερα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Στην επιστολή τονίζεται η παραπάνω αναγκαιότητα για τις γέφυρες «…που έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία και συμβάλλουν στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Τα πέτρινα αυτά γεφύρια, εξαίρετα δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής, απόλυτα εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, και ιστορική ζωή της αντίστοιχης περιοχής, ιδιαίτερα σε όλη τη διάρκεια της προβιομηχανικής περιόδου, ενώ παράλληλα παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Σημειωτέον δε, ότι στα περισσότερα από αυτά παρατηρούνται σημαντικές φθορές οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσουν σε πιθανή κατάρρευση, όπως συνέβη με το αρχιτεκτονικό μνημείο της γέφυρας της Πλάκας, στην Ήπειρο». Ο κατάλογος των γεφυριών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και 2 γεφύρια από τη Τ.Κ Πετραλώνων της Δ.Ε Φιγαλείας, πρόκειται για τα εξής:

Π.Ε. Ηλείας

Βερβιτσιάνικο Γεφύρι (Πετράλωνα)

Γεφύρι της Τραλίμνας (Πετράλωνα)

Ο κος Θάνος Χουλιάρας, συνεργάτης και μέλος των Άνθεων, ανέφερε σε δήλωσή του:

”Πριν από λίγους μήνες επισκεφθήκαμε και ερευνήσαμε το πρώτο μεγάλο γεφύρι των Πετραλώνων και σε συνεργασία με τον καθηγητή κ.Δημήτρη Βηλαρά συλλέξαμε στοιχεία ώστε να συμπληρωθεί ένα πρώτο παζλ για την ιστορία του γεφυριού, το οποίο είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της περιοχής. Φροντίσαμε άμεσα με το ΔΣ των Άνθεων να το καταγράψουμε και να το προσθέσουμε στο κατάλογό μας ώστε να κινηθούμε άμεσα με σκοπό και στόχο την καταγραφή του από τις αρμόδιες αρχές και την προστασία του ακόμα και με σχετικό ΦΕΚ”

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ είναι Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Φίλων Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Όλη η επικαιρότητα