Ηλεία

ΠΕ Ηλείας: Ορθολογική διαχείριση του νερού από το φράγμα Πηνειού

Για μία εβδομάδα θα αρδεύονται οι καλλιέργειες σε Ηλεία και Δυτ. Αχαΐα

Η διαχείριση του νερού από το φράγμα του Πηνειού για την άρδευση των καλλιεργειών σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και την συμμετοχή των προέδρων των ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστου Παλαιολόγου και Δημήτρη Κουλούρη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση των δεδομένων καθώς επίσης εξετάστηκε η δυνατότητα να δοθεί νερό και στην Δυτική Αχαΐα. Από την πλευρά του ο κ Παλαιολόγος εξέφρασε τους ενδοιασμούς του κατά πόσο το νερό επαρκεί για να ποτιστούν και οι εκτάσεις της Αχαΐας.

Όπως είναι γνωστό μετά την ενημέρωση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Ηλείοι αγρότες με την έλλειψη νερού και την ζημία των καλλιεργειών, παρενέβη με αποτέλεσμα να έχει ήδη  ανοίξει το φράγμα και να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους. Νερό έχει διοχετευθεί και σε αγρότες της Δυτικής Αχαΐας για το ίδιο λόγο

Τριπλή προγραμματική συμφωνία για το νερό

Προγραμματική συμφωνία για την άρδευση και της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνείου υπέγραψαν τη Δευτέρα οι Δήμαρχοι Σπύρος Μυλωνάς, Γιάννης Λέντζας Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης

Για το τμήμα της Δυτικής Αχαΐας, η συμφωνία αφορά στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου νερού από το διυλιστήριο της Αμαλιάδας, μέσω έργου «μαμούθ», το οποίο θα περιλαμβάνει αγωγούς από ορεινό σημείο, πάνω από τα Σπάτα και απο εκεί θα κατεβαίνει μέχρι τα πεδινά του Λαρισού.

Το έργο διαθέτει ήδη επικαιροποιμένη μελέτη του τ. Δήμου Λαρισού και θα υποβληθεί -υπό την μορφή αιτήματος χρηματοδότησης- στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Τρίτσης», για δαπάνη 11 εκατ. ευρώ, αν και με άλλα απαραίτητα δευτερεύοντα υποέργα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ.

«Η εξέλιξη, με την προγραμματική συμφωνία των τριών δημάρχων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι η λειψυδρία είναι κοινό μας στοιχείο, που μας επιβάλλει τη συνεργασία» δηλώνει στην «Π» ο δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς, που τη βλέπει και «ως μία καλή αρχή για την σύμπραξη των δύο νομών Αχαΐας – Ηλείας και σε επίπεδο άρδευσης»του Κάμπου, που σε ότι αφορά τουλάχιστον τη Δυτική Αχαΐα περιλαμβάνει περί τα 200.000 στρέμματα εύφορης γης.

Ποτίζουν από Πηνειό ήδη οι αγρότες

Να παροχετευτεί το ποτιστικό νερό του Πηνειού, από την Ηλεία προς τα αρδευτικά κανάλια της Δυτικής Αχαΐας, το βράδυ της Κυριακής και έτσι να μπορέσουν οι αγρότες να το χρησιμοποιήσουν της περιοχής για δύο ημέρες , δόθηκε η δυνατότητα μετά ά από ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου ύστερα από συνεργασία με τον Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά.

Όλη η επικαιρότητα